Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Buvusiai „Swedbank“ vadovei – kaltinimai finansiniais nusikaltimais

Buvusiai „Swedbank“ vadovei – kaltinimai finansiniais nusikaltimais

Birgitte Bonnesen (Sofi Eriksson (CC BY 3.0) / Wikimedia Commons nuotr.)
Birgitte Bonnesen – buvusi Švedijos „Swedbank“ vadovė – sulaukė oficialių savo šalies teisėsaugos kaltinimų dėl didelio kiekio abejotinos kilmės pinigų, prasisukusių per „Swedbank“ sąskaitas Baltijos šalyse.

B.Bonnesen pareikšti įtarimai sukčiavimu ir manipuliavimu rinka, praneša Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT.

Kaip nurodoma Švedijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybos pranešime, B.Bonnesen kalltinama dėl „klaidinančios informacijos platinimo“, informuojant visuomenę ir finansų rinką apie „Swedbank“ pinigų plovimo prevencijos sistemos veikimą. Anot teisėsaugos pranešimo, teikiant netikslią informaciją buvo kuriamas „melagingas įspūdis, kad „Swedbank“ neturi problemų su pinigų plovimo prevencija“. Pranešime ypač pabrėžiamas „Swedbank“ Estijos padalinys, per kurį plaukė didžiausias neaiškios kilmės pinigų srautas.

Kaltinimai buvusiai „Swedbank“ vadovei pareikšti po tyrimo, paremto Švedijos televizijos SVT medžiagomis, rengtomis kartu su Lietuvos, Latvijos ir Estijos žurnalistais.

Tarptautinis žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad „Swedbank“ visuomenei teikė netikslią ir klaidinančią informaciją apie klientų Baltijos šalyse operacijas, nuslepiant duomenis apie didelius neaiškios kilmės pinigų srautus, judėjusius per banko padalinius Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje.

Didžiausias tokių lėšų srautas judėjo per sąskaitas „Swedbank“ Estijos padalinyje. Lietuvos padalinys labiausiai pagarsėjo operacijomis, siejamomis su buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus praturtėjimu.

B.Bonnesen netrukus buvo atleista iš pareigų. Tokį sprendimą 2019 m. kovą priėmė „Swedbank“ valdyba. Švedijos teisėsauga pradėjo ir nuosavą tyrimą, kuris buvusiai „Swedbank“ vadovei baigiasi kaltinimais padarius finansinius nusikaltimus.

Griežčiausia bausmė, kuri B.Bonnesen gresia pagal Švedijos įstatymus, yra šešeri metai laisvės atėmimo.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.