Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Bankrutuoja „Snoro“ milijonus išplukdyti padėjęs bankas

Bankrutuoja „Snoro“ milijonus išplukdyti padėjęs bankas

Andriaus Ufarto / Fotobankas.lt nuotr.
Šarūnas Černiauskas
2020 03 02
Visi autoriaus tekstai →
Austrijos bankas „Anglo Austrian Bank“ (ankstesnis pavadinimas – „Meinl Bank“) inicijuoja savo bankroto procedūrą. Šis bankas, kaip atskleidė pernai rudenį publikuotas „Sienos“ ir partnerių tyrimas, padėjo Vladimirui Antonovui iš „Snoro“ banko išvesti apie 11 mln. eurų, bei buvo pasitelktas tuštinant kitų bankų Ukrainoje ir Latvijoje iždus.

Europos centrinis bankas (ECB) „Meinl Bank“ licenciją panaikino prieš paskelbiant „Sienos“, Austrijos leidinio „profil“ ir tarptautinio tiriamosios žurnalistikos centro OCCRP tyrimą apie šio banko veiklą. Tyrimas atskleidė, kad „Meinl Bank“ parūpino infrastruktūrą, kuri padėjo iš bankų Ukrainoje, Lietuvoje ir Latvijoje išvesti apie pusę milijardo dolerių.

Vien trys V.Antonovo bankai – „Snoras“ Lietuvoje, „Latvijas krajbanka“ Latvijoje ir „Konversbank“ Ukrainoje – tokiu būdu neteko daugiau nei 110 mln. eurų.

Mechanizmas veikė gana paprastai. „Meinl Bank“ teikė paskolas su Rytų Europos bankininkais susijusioms ofšorinėms įmonėms. Už šias paskolas buvo laiduojama bankų – „Snoro“, „Latvijas krajbanka“ ir kitų – lėšomis, padėtomis specialiose korespondentinėse sąskaitose. Bankams žlungant, ofšorinės įmonės paskolų negrąžino, o „Meinl Bank“ nusirašė lėšas iš korespondentinių sąskaitų. Taip pinigus gavo ir bankininkų ofšorinės įmonės, ir „Meinl Bank“ – tik bankų kreditoriai Lietuvoje, Latvijoje ir Ukrainoje likdavo tuščiomis.

Paskelbus ECB sprendimą, Austrijos bankas teigė svarstantis imtis teisinių priemonių. Taip ir įvyko. Nauju „Anglo Austrian Bank“ vardu pasikrikštijusiam bankui pavyko teisme įšaldyti sprendimą dėl licencijos panaikinimo. Tačiau neilgam.

Batalijos dėl licencijos panaikinimo baigėsi banko pralaimėjimu. Kaip praneša Austrijos žiniasklaida, bankas kreipėsi dėl bankroto procedūros pradėjimo. Anot portalo krone.at, banko įsipareigojimai siekia apie ketvirtį milijardo eurų, kai jo turto vertė – tik apie 148 milijonus.

Prognozuojama, kad daugelis banko kreditorių savo pinigų neatgaus – esą pilno atsiskaitymo tikėtis gali tik apdraustų indėlių savininkai.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.