Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

A.Lukašenkos autoparko duomenis nutekinę aktyvistai paskelbti teroristais

A.Lukašenkos autoparko duomenis nutekinę aktyvistai paskelbti teroristais

Aliaksandras Lukašenka (Wikimedia Commons / president.gov.ua nuotr.)
Baltarusijos aktyvistų grupė „Kiberpartizan“ paskelbta teroristine organizacija. Režimas tokį sprendimą priėmė kitą dieną po „Sienos“ ir „Belarusian Investigative Center“ tyrimo apie Aliaksandrui Lukašenkai dovanotus automobilius. Šis tyrimas buvo paremtas „Kiberpartizan“ nutekintais duomenimis.

Nutekėję duomenys leido nustatyti, kad 2018 m. rudenį A.Lukašenkos apsaugos tarnybai padovanotos iš viso devynios transporto priemonės. Tarp jų – du „Maybachai“, klasikinis „Chevrolet Impala“ ir prabangus Maskvos meistrų kūrinys „BCC Vintage“. Automobilius A.Lukašenkos apsaugininkams padovanojo oligarchas Aliaksejus Aleksinas, kuriam tais pačiais 2018 metais režimas suteikė milžinišką įtaką tabako pramonėje. Apie tai skelbėme tyrime „Gazas dugnas“.

Pirmadienį Baltarusijos aukščiausiasis teismas „Kiberpartizan“ paskelbė teroristine organizacija. Teroristo statusas suteiktas neformaliai organizacijai „Supraciu“, į kurią įeina „Kiberpartizan“ ir dar kelios aktyvistų grupės.

Baltarusijos prokuratūra paskelbė, kad šios organizacijos planavo „teroristinės pakraipos“ akcijas, įskaitant menamus pastatų padegimus ir sprogdinimus. Pagal Baltarusijos įstatymus, „teroristais“ tapusiems aktyvistams gresia iki penkiolikos metų laisvės atėmimo.

Publikacija finansuojama tarptautinio tiriamosios žurnalistikos fondo IJ4EU bei Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis


„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.