Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

ES sankcijos – lietuvių aptarnaujamų Baltarusijos oligarchų partneriui

ES sankcijos – lietuvių aptarnaujamų Baltarusijos oligarchų partneriui

(Iš kairės) Aliaksandras Lukašenka, Mikalajus Varabejus, Aliaksejus Aleksinas ir Aleksandras Zaicevas (stopkadras iš agentūros BELTA siužeto)
Šarūnas Černiauskas
2020 12 18
Visi autoriaus tekstai →
Lietuvos turto valdymo paslaugų kompanijos „Lewben“ aptarnaujami Baltarusijos turtuoliai Aliaksejus Aleksinas ir Aleksandras Zaicevas turi naują galvos skausmą. Jų verslo partneris Mikalajus Varabejus – ES sankcijų sąraše. 

M.Varabejus  (Mikalai Varabei) Baltarusijai taikomų sankcijų sąrašus papildė ketvirtadienio vakarą. ES Tarybos sprendime nurodoma, kad jis „remia ir gauna naudos“ iš Aliaksandro Lukašenkos režimo. 

Sprendime taip pat įvardintas vienas konkretus verslo subjektas – kompanija „Bremino Group“, kurią M.Varabejus valdo kartu su A.Zaicevu ir A.Aleksinu. Bendras „Sienos“, nepriklausomos Baltarusijos televizijos „Belsat“ ir „Laisvės TV“ tyrimas atskleidė, kad lietuviška elitinių finansinių paslaugų kompanija „Lewben“ aptarnauja A.Aleksina ir A.Zaicevą. 

Baltarusijos žiniasklaidoje tiek A.Zaicevas, tiek A.Aleksinas siejami su A.Lukašenkos vyriausiuoju sūnumi Viktoru. A.Zaicevas, anot Baltarusijos žurnalistų, į verslo elitą šovė po keleto metų, praleistų dirbant Viktoro Lukašenkos padėjėju. 

Leidinio „Ježednevnik“ kasmet skelbiamame turtingiausių ir įtakingiausių Baltarusijos žmonių sąraše A.Aleksinas užima ketvirtą vietą, A.Zaicevas – dešimtą. Sankcijų sąrašą papildęs M.Varabejus – šešioliktas. 

Tyrimą apie lietuviškus A.Zaicevo ir A.Aleksino reikalus galite skaityti čia arba peržiūrėti mūsų video siužete:

„Lewben“ aptarnauja A.Zaicevo lietuvišką įmonę „Sohra“ bei A.Aleksino Lietuvoje įsteigtą bendrovę „Lexie Ventures“. Be to, „Lewben“ grupės įmonės dalyvauja ir kitų su A.Aleksinu susijusių užsienio verslų valdyme. 

„Bremino Group“ – reikšminga dalis visų trijų Baltarusijos elito veikėjų, A.Zaicevo, A.Aleksino ir M.Varabejaus, verslo struktūrose. Ši kompanija valdo Bremino-Oršos laisvąją ekonominę zoną, kurios rezidentams, įskaitant „Bremino Group“, Baltarusijos režimas taiko solidžias mokestines lengvatas. Šios lengvatos taip pat minimos ES Tarybos sprendime dėl sankcijų taikymo M.Varabejui. 

Teiravomės „Lewben“, kaip kompanija vertina sankcijas M.Varabejui ir kaip tai paveiks tolesnį darbą su A.Zaicevu bei A.Aleksinu. Konkretaus atsakymo turto valdymo kompanija nepateikė. 

„Norime informuoti, kad, būdami profesinių paslaugų teikėju, esame saistomi konfidencialumo įsipareigojimų ir profesinės etikos standartų bei laikomės nuoseklios pozicijos nekomentuoti ir nevertinti trečiųjų asmenų veiksmų, teiginių ar prielaidų apie tuos asmenis. Atsiribojame nuo Jūsų pateiktuose klausimuose formuluojamų teiginių apie Lewben paslaugų teikimą klausimuose paminėtiems asmenims“, – raštu pateiktame komentare teigia „Lewben Group“ vidaus teisės paslaugų vadovė Austėja Dimaitytė. 

Taip pat teiravomės, ar „Lewben“ dirba su sankcijų sąraše atsidūrusiu M.Varabejumi. „Nė vienas mūsų klientas nėra įrašytas į sankcionuotų asmenų sąrašus“, – atsakė A.Dimaitytė.

Tyrimą „Bat‘ka, Babkės ir Bomžynas“ padėjęs įgyvendinti „Belsat“ žurnalistas Stas Ivashkevich ne kartą sulaukė Baltarusijos valdžios represijų. Pastarąjį kartą S.Ivashkevich buvo sulaikytas praėjusią savaitę. Po poros nakvynių areštinėje, žurnalistas nubaustas pinigine bauda už menamą viešosios tvarkos pažeidimą.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.