Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Etikos sargai siekia atriboti K.Komskį nuo Pagėgių piniginės

Etikos sargai siekia atriboti K.Komskį nuo Pagėgių piniginės

(Vyginto Skaraičio / Fotobankas.lt nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2020-12-09
Visi autoriaus tekstai →
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį baigė tyrimą dėl Pagėgių politiko Kęsto Komskio veiklos. Remdamasi „Sienos“ publikacijomis, komisija pripažino K.Komskį supainiojus viešus ir privačius interesus. VTEK taip pat siekia užtvenkti pinigų upę, nusidriekusią tarp Pagėgių savivaldybės ir K.Komskio verslo.

VTEK vertino, ar K.Komskio veikla jam priklausančioje įmonėje „Kalibrus“ suderinama su politiko einamomis Pagėgių tarybos nario pareigomis. Komisija vienbalsiai nutarė, kad K.Komskis pažeidė įstatymą.

„Valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo negali atstovauti fiziniams ar juridiniams asmenims ir ginti jų interesų institucijoje ar įstaigoje, kurioje jis dirba. (...)

VTEK nustatė, kad valstybės politikas trylika kartų atstovavo savo valdomai UAB „Kalibrus“ su Pagėgių savivaldybės administracija šiemet sudarant sutartis ir susitarimus dėl rangos, kraštovaizdžio formavimo ir ekologinės būklės gerinimo, rekonstrukcijos bei kitų darbų atlikimo. (...) Taigi galima teigti, kad valstybės politikas Pagėgių savivaldybės administracijoje atstovavo savo kitai darbovietei – privačiam juridiniam asmeniui“, – skelbiama VTEK pranešime.

K.Komskis yra bendrovės „Kalibrus“ direktorius. Jis taip pat yra „Kalibrus“ savininkės – bendrovės „Rembuta“ – vienintelis akcininkas. „Kalibrus“ aktyvią veiklą pradėjo tik pernai, bet per tą laiką spėjo tapti stambiausia darbų tiekėja Pagėgių savivaldybės viešuosiuose pirkimuose. Šiemet Pagėgių savivaldybės ir „Kalibrus“ sudarytų sutarčių vertė siekia daugiau nei pusę milijono eurų.

Konstatavimu, kad K.Komskis supainiojo interesus, VTEK neapsiribojo. Etikos sargai taip pat siekia užtvenkti pinigų upę tarp Pagėgių savivaldybės ir „Kalibrus“.

„Atsižvelgdama į tiriant nustatytas aplinkybes, VTEK siūlo Pagėgių savivaldybės merui spręsti dėl šiemet su UAB „Kalibrus“ sudarytų savivaldybės administracijos sandorių naikinimo, sustabdymo ar pakeitimo. Jei tokios galimybės objektyviai nėra, tuomet siūlytina imtis prevencinių priemonių užkertant kelią galimiems ribojimų atstovauti pažeidimams savivaldybės administracijoje“, – skelbia VTEK.

Panašių priemonių imtis bandė ir Viešųjų pirkimų tarnyba, tyrimą atlikusi po „Sienos“ publikacijos apie menamus „Kalibrus“ darbus Lentvario dvare. Tuomet Pagėgių savivaldybė pareiškė neketinanti nutraukti sutarties su „Kalibrus“ – esą ji jau beveik įvykdyta.

Primename, kad K.Komskio reikalais po „Sienos“ tyrimų susidomėjo ir teisėsauga. Pradėti du ikiteisminiai tyrimai – dėl galimai nusikalstamo bendrovės „Agrolira“ bankroto ir dėl galimo dokumentų klastojimo, Pagėgių savivaldybei teikiant informaciją apie „Kalibrus“ darbus Lentvario dvare.

Abu ikiteisminiai tyrimai sujungti į vieną. K.Komskiui ir jo sūnui Algirdui, buvusiam „Agroliros“ direktoriui, pareikšti įtarimai pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius. Maksimali įmanoma bausmė – laisvės atėmimas iki septynerių metų.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.