Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
tyrimai

Į Lietuvą pateko daugybė pavojų kelti galinčių respiratorių

Į Lietuvą pateko daugybė pavojų kelti galinčių respiratorių

KY2020 respiratoriai gali kelti pavojų žmonių sveikatai; jų į Lietuvą įvežta dešimtys, o gal ir šimtai tūkstančių (Irmanto Gelūno / Fotobankas.lt ir „Delamode Baltics“ nuotr.)
Siena.lt
bendradarbiaujant su tiriamosios žurnalistikos centru OCCRP
2020 06 25
Visi autoriaus tekstai →
„Prioriteto tvarka apsauginiai FFP2 respiratoriai jau keliauja į Lietuvos ligonines“, – kovo gale paskelbė logistikos bendrovė, tik ką gavusi 50 tūkst. medikams taip reikalingų apsaugos priemonių. Dabar aiškėja, kad medikams dovanoti, o vėliau ir pardavinėti respiratoriai galėjo ne saugoti žmonių sveikatą, o sukelti jai pavojų.

Gydytojai ir kiti viešojo sektoriaus darbuotojai buvo aprūpinti respiratoriais, kurių kokybė kelia rimtų abejonių. Respiratoriai, kurie jau trijose ES valstybėse paskelbti pavojingais, keliavo ne tik į Lietuvos įstaigas. Jais buvo prekiaujama elektroninėje parduotuvėje Pigu.lt, kuri po „Sienos“ klausimų nutarė stabdyti prekybą galimai pavojingais gaminiais.

Tokie gaminiai į Europos šalis pateko pasinaudojant karantinu ir dėl staigiai išaugusios respiratorių paklausos kilusia sumaištimi. Aibė skirtingų gamintojų (daugiausiai iš Kinijos) savo prekes pardavinėjo pateikiant dokumentus, kurie tik sudaro prekės kokybės iliuziją.

Taip mūsų valstybės įstaigos mokėjo už prekes, kurios turi atitikti aukštus asmens saugos standartus, tačiau gavo katę maiše.

Dokumentus, neva patvirtinančius apsaugos priemonių kokybę, Kinijos įmonėms išdavė Italijos kompanija Ente Certificazione Macchine (ECM), Lenkijos įmonė „ICR Polska“ ir kelios kitos Europos organizacijos.

Kartu su žurnalistais iš keliolikos Europos valstybių, „Siena“ pastaruosius porą mėnesių analizavo informaciją apie viešojo sektoriaus perkamus respiratorius. Šiandien publikuojame pirmą tarptautinio tyrimo dalį apie ECM sertifikatus. Jie panaudoti Lietuvos viešajam sektoriui tiekiant respiratorius, kurie buvo išimti iš prekybos kitose Europos valstybėse ar Jungtinėse Valstijose.

Sertifikatas, bet ne visai

Žurnalistinis tyrimas, kurį koordinuoja tarptautinis tiriamosios žurnalistikos centras OCCRP, atskleidžia sistemą, kuria pasinaudodami abejotinos kokybės respiratorių tiekėjai iš Kinijos rado landų savo produkcijos tiekimų į Europos rinką, kurioje respiratorių paklausa dėl COVID-19 krizės šoko į neregėtas aukštumas.

Vyriausybės plačiai atvėrė kišenes, siekdamos suvaldyti viruso plitimą bei apsaugoti medikus ir kitus viešojo sektoriaus darbuotojus. Vykdant viešuosius pirkimus, taikyti aukšti gaminių kokybės standartai. Tačiau šie reikalavimai buvo apeiti, pateikiant dokumentus, kurie iš tiesų gaminių kokybės nepatvirtino. Net paskelbus juodąjį tokių dokumentų tiekėjų sąrašą, abejotinos kokybės gaminiai toliau plaukė į Lietuvą ir kitas Europos valstybes.

Norint suprasti, kaip ši sistema veikia, pirmiausiai verta prisiminti CE simbolį, kurį tikrai esate matę daugybę kartų. Jis matomas ir ant KY2020 modelio respiratorių, kurių Lietuvoje išplatinta dešimtys, o gal ir šimtai tūkstančių:

CE ženklinimas ant respiratorių KY2020 („Delamode Baltics“ ir Laisvės atėmimo vietų ligoninės nuotr.)

CE ženklinimas reiškia, kad jūsų turimas gaminys atitinka Europos ekonominės bendrijos aplinkosaugos, asmens saugos ir sveikatos standartus. Norint ligoninei ar kitai viešojo sektoriaus įstaigai parduoti respiratorius, toks ženklinimas pageidautinas ar net privalomas.

Toks ženklinimas buvo ir ant dokumentų, kuriuos Lietuvos viešojo sektoriaus įstaigoms atsiuntė tiekėjai, pardavę šimtus tūkstančių  respiratorių. Tiekėjų pateikti dokumentai gali atrodyti kaip kokybės sertifikatai, tačiau iš tikrųjų taip nėra. Šie dokumentai jokios atitikties saugos standartams nepatvirtino ir nesuteikė teisės respiratorius ženklinti CE simboliu.

Europiniai standartai – tik popieriuje

Lietuvos viešųjų pirkimų, vykdytų COVID-19 krizės reikmėms, duomenyse „Sienos“ žurnalistai aptiko daugiau nei 20 sertifikatais pristatomų dokumentų, išduotų Italijos kompanijos ECM. Dokumentuose, pavadintuose „certificate of compliance“ („atitikties sertifikatas“ – angl.) nurodoma, jog vertinama konkrečių respiratorių atitiktis europiniam EN 149 standartui. Šis standartas apibrėžia, kaip turi veikti įvairių kategorijų respiratoriai ir, pvz., nustato, kad FFP2 kategorijos gaminys turi sėkmingai filtruoti bent 94 proc. smulkių dalelių.

Viešuosiuose pirkimuose dažniausiai pirkti būtent FFP2 kategorijos respiratoriai. . Dokumentas, ant kurio nurodyta, jog FFP2 kategorijos respiratorius atitinka EN 149 standartą, yra tarsi gaminio kokybės garantija, itin reikalinga dirbantiems padidintos COVID-19 rizikos zonose. Tačiau Italijos įmonės ECM išduoti dokumentai jokių garantijų nesuteikia.

Tuo įsitikinome ECM sertifikato pavyzdį nusiuntę Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai (VVTAT).

„Ente Certificazione Macchine sertifikavimo įstaiga nėra akredituota atlikti asmens apsaugos priemonių ar medicinos priemonių sertifikavimą, todėl Jūsų pateiktas sertifikatas nėra galiojantis. (...) Kadangi sertifikatas yra negaliojantis, respiratorių atitiktis standartui EN 149 nėra patvirtinta“, – raštu pateiktame komentare teigia VVTAT.

Tai nėra tik Lietuvos tarnybos vertinimas. ECM yra Europos saugos federacijos (ESF) juodajame sąraše, kartu su šūsnimi kitų įmonių, kurių sertifikatai laikytini nepatikimais.

ECM teigia neišduodanti jokių CE sertifikatų asmeninės apsaugos priemonėms.

„Jei importuotojai prekiauja (...) nesilaikydami reikalavimų, tai tikrai nėra mūsų atsakomybė. (...) Mes užsiimame pre sertifikavimo veikla gamintojų atstovų prašymu. Sertifikatas išduodamas savanoriškais pagrindais, ir tai nėra CE sertifikatas, tai yra aiškiai ant jo parašyta“, – Italijos tiriamosios žurnalistikos centrui IRPI teigė ECM atstovas Luca Bedonni.

Tačiau ECM išduoti dokumentai gali sudaryti kitokį įspūdį. „Atitikties sertifikatais“ pakrikštyti ECM dokumentai padabinti dideliu ir ryškiu CE simboliu, dokumento centrinėje dalyje nurodomas europinis standartas, kurio rėmuose esą vertinamas konkretus gaminys. Kur kas mažesniu šriftu Italijos kompanija rašo, jog iš tikrųjų tai nėra patvirtinimas, jog gaminius galima ženklinti CE simboliu – už tinkamą sertifikavimą esą atsakingi patys gamintojai.

Štai tokie dokumentai panaudoti KY2020 pardavimui Lietuvoje ir kitose ES šalyse (Siena.lt ir RAPEX nuotr.)

ECM sertifikuoto respiratoriaus nuotrauką, pridėtą prie lietuviškos viešojo pirkimo sutarties, parodėme Europos saugos federacijos generaliniam sekretoriui Henkui Vanhoutte.

„Europinis standartas EN 149 apima įtaisą, kuris yra reguliuojamas, kadangi prigludimas prie veido yra itin svarbus apsauginėms kaukėms, t.y. FFP2“, – aiškino H.Vanhoutte.

Pažiūrėjęs į gaminio nuotrauką, ESF vadovas konstatavo, jog toks respiratorius negalėtų gauti CE ženklinimo.

H.Vanhoute nagrinėjo respiratoriaus KY2020 nuotrauką. Praėjus kelioms savaitėms po šio pokalbio, KY2020 atsidūrė potencialiai pavojingų gaminių sąrašuose.

Lietuvoje nupirkta dešimtys, o gal ir šimtai tūkstančių KY2020 respiratorių su ECM „atitikties sertifikatais“. O negaliojantys sertifikatai nėra vienintelė šių respiratorių problema.

Uždrausti respiratoriai iš ieškomo asmens įmonės

Kaip rodo viešųjų pirkimų duomenys, viena didžiausių respiratorių, aprūpintų ECM „atitikties sertifikatais“, tiekėjų yra bendrovė „Delamode Baltics“. Tarp dešimčių jos laimėtų konkursų radome apie 20 užsakymų, kuriuos „Delamode Baltics“ gavo pateikdama ECM sertifikatus, išrašytus Kinijos bendrovei „Kangyuan Jiankang Technology Co Ltd“.

Šios įmonės tiekiamus respiratorius, pažymėtus KY2020 arba KYJKKJ, „Delamode Baltics“ pademonstravo dar kovo mėnesį, savo „Facebook“ paskyroje.

„Šiandieną į Delamode Baltics pristatyta 50 000 vnt. respiratorių siunta. Prioriteto tvarka apsauginiai FFP2 respiratoriai jau keliauja į Lietuvos ligonines“, – rašoma įmonės pranešime.

ECM sertifikatai yra negaliojantys ir atitikties europiniams standartams nepatvirtina. Be to, KY2020 respiratoriai įtraukti į potencialiai pavojingų produktų sąrašą, skelbiamą ES Skubių pranešimų apie pavojingus ne maisto produktus sistemoje RAPEX.

Ten nurodoma, kad šis gaminys buvo pripažintas netinkamu Maltoje ir neatitinka europinio Asmeninio apsaugos priemonių reglamento. Be to, nuo birželio 1 d. KY2020 draudžiama prekiauti Portugalijoje. Estijoje taip pat sustabdyta prekyba KY2020.

Ir tuo šių respiratorių problemų sąrašas nesibaigia.

ECM sertifikatais KY2020 respiratoriams apsirūpinusi Kinijos įmonė „Kangyuan Jiankang Technology Co Ltd“ yra pagrindinė respiratorių tiekėja „Delamode Baltics“. Tai „Sienai“ patvirtino „Delamode Baltics“ vadovas Justas Veršnickas. OCCRP surinkti duomenys rodo, kad „Delamode Baltics“ aprūpinančios įmonės savininkui Chen Shukuan Kinijoje paskelbta paieška.

Tikslių detalių apie verslininko galimai padarytus nusižengimus rasti nepavyko. Žinoma tik tiek, kad jis ieškomas dėl procesų, susijusių su jo verslais. Už informaciją apie įmonės savininko buvimo vietą Kinijos valdžia paskyrė premiją. Bendrovė, tiekianti respiratorius „Delamode Baltics“, taip pat turi margą skolų ir turto areštų istoriją.  

Išanalizavus viešai prieinamas pirkimų sutartis, pavyko nustatyti, kad tarp KY2020 respiratorių pirkėjų gali būti mažiausiai trys sveikatos priežiūros įstaigos: Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė, Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninė bei Laisvės atėmimo vietų ligoninė. Prie sutarčių su šiomis įstaigomis pridėti ECM sertifikatai, išduoti KY2020 modeliui, Kinijoje ieškomo Chen Shukuan valdomai įmonei.

Kaip „Sienai“ teigė Laisvės atėmimo vietų ligoninės direktorius Ramūnas Šilobritas, ECM sertifikatas buvo „vienas iš svarbesnių“ dokumentų, sprendžiant ar KY2020 respiratoriai atitinka kokybės standartus.

„Svarbiausias kriterijus buvo saugos reikalavimai. Mums reikalingi buvo FFP2, FFP3. Aišku, kaina svarbi – ir laikas, per kurį jie bus pristatyti. Viskas atitiko. (...) Nekilo jokių abejonių“, - prisiminė R.Šilobritas.

Pasak jo, gavus papildomas apsaugos priemones iš valstybės rezervo, didžioji dalis KY2020 siuntos liko nepanaudota ir nukeliavo į sandėlį. Sužinojęs apie įspėjimus dėl šių respiratorių ir sprendimus riboti prekybą jais Portugalijoje bei Estijoje, R.Šilobritas teigė ketinantis respiratorių pavyzdžius siųsti laboratoriniams bandymams. Tačiau atsakymas buvo neigiamas.

„Bendravau su KTU darbuotojais, kurie pareiškė, kad šiuo metu neturi galimybių atlikti tyrimų, o ir pačios jų išvados nebūna šimtaprocentinės, nes veikla neakredituota. Pateikė rekomendacijas, pagal kurias patys įsivertintume prekės kokybę. Tai nebus tikslu ir rizikuoti negalime, visus nepanaudotus respiratorius atidėjome ir nedaliname darbuotojams“, - elektroniniu paštu informavo R.Šilobritas.

Įspėjimas dėl KY2020 respiratorių RAPEX sistemoje

Bent 18 „Delamode Baltics“ sutarčių viešųjų pirkimų sistemoje paviešinta nepridedant jokių sertifikatų kopijų. O kai tokie dokumentai viešinami, „Delamode Baltics“ sutartyse mirga ECM „atitikties sertifikatai“, dažniausiai – išduoti Kinijoje ieškomo Cheh Shukuan įmonei.  

ECM dokumentais aprūpintus respiratorius iš „Delamode Baltics“ pirko ir Kalėjimų departamentas (13 tūkst. respiratorių), kelios savivaldybės ir mažiausiai du Lietuvos kariuomenės padaliniai: Karaliaus Mindaugo husarų batalionas bei Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyba. Tiesa, pastarasis pirkimas baigėsi dvi dienos po sutarties pasirašymo, nepristačius nė vieno respiratoriaus.

Kariuomenė respiratorių atsisakė

30 tūkst. respiratorių pirkimo sutartis tarp Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos ir „Delamode Baltics“ buvo nutraukta. Anot kariuomenės, dėl to, kad „Delamode Baltics“ žadėjo atgabenti visiškai kitus respiratorius, bet į sutartį įrašė būtent KY2020.

„Sutartis dėl FFP2 respiratorių įsigijimo iš UAB „Delamode Baltics“ buvo nutraukta, nes vykdant viešojo pirkimo procedūrą respiratoriams FFP2 įsigyti, UAB „Delamode Baltics“ pateikė pasiūlymą GM700 modelio respiratoriams. Nustačius laimėtoju UAB „Delamode Baltics“, tiekėjas atsiuntė perkančiajai organizacijai sutarties projektą, pagal kurį 2020-03-30 buvo pasirašyta sutartis.

Pastebėjus, kad sutarties priede nurodytas respiratoriaus modelis KY2020, buvo kreiptasi į tiekėją dėl sutarties neatitikimo su pasiūlymu. 2020-03-31 gautas UAB „Delamode Baltics“ raštiškas prašymas nutraukti sutartį bendru Šalių susitarimu“, – teigiama Krašto apsaugos ministerijos „Sienai“ pateiktame komentare.

Sutartis dėl respiratorių pirkimo nutraukta balandžio 1 d., dvi dienos po jos sudarymo.

Apie problemas su teisėsauga nežinojo

„Delamode Baltics“ vadovas Justas Veršnickas „Sienai“ teigė, jog ECM sertifikatai – su Kinijos rinka dirbančių asmens apsaugos priemonių tiekėjų kasdienybė.

„Labai daug sertifikatų yra ECM. Kinijoje praktiškai beveik visi ECM naudojasi. Bet nėra taip, kad jie galiojantys ar negaliojantys. Tai yra pre-sertifikatai. Nes tikruosius sertifikatus gauti daug ilgiau užtrunka“, – aiškino J.Veršnickas.

Daugelyje „Delamode Baltics“ pasirašytų sutarčių įtvirtinta pareiga pristatyti EN 149 standartą atitinkančius respiratorius. J.Veršnickas teigė negalintis komentuoti, ar ECM sertifikatų problemos gali tapti sutarčių pažeidimais.

J.Veršnicko teigimu, „Kangyuan Jiankang Technology Co Ltd“ yra pagrindinis „Delamode Baltics“ įvežamų respiratorių tiekėjas. Apie Kinijos įmonės savininko problemas su teisėsauga pašnekovas teigė nieko nežinojęs.

Pašnekovas taip pat teigė žinantis apie RAPEX sistemoje esančius įspėjimus dėl KY2020. Anot verslininko, įspėjimų turinys nesuteikia pakankamai informacijos, kad gaminį būtų galima laikyti nekokybišku ar pavojingu.

Paaiškėjus problemoms dėl KY2020, „Delamode Baltics“ vadovas žadėjo daugiau komentarų, tačiau praėjusios savaitės pabaigoje nutarė nuo jų susilaikyti.

„Deja, mūsų teisinkai patarė privačių sutarčių, komercinių santykių ir konfidencialios informacijos nekomentuoti. Labai atsiprašau, kad šiuo atveju nedaug kuo galiu jums padėti“, – elektroniniu paštu pranešė J.Veršnickas.

Verslininkas teigė negalintis tiksliai nurodyti, kiek KY2020 respiratorių pristatė į sveikatos priežiūros įstaigas. Anot jo, „Delamode Baltics“ pati ėmėsi vystyti respiratorių gamybos pajėgumus ir KY2020 nebeimportuoja.

„Delamode Baltics“ nežino, kiek tiksliai KY2020 respiratorių buvo padovanota ar parduota ligoninėms („Delamode Baltics“ nuotr.)

Pigu.lt stabdo prekybą KY2020

„Sienos“ žurnalistams susisiekus su abejotinos kokybės respiratoriais prekiaujančia įmone Pigu.lt, pastaroji nepanoro atskleisti nei iš kokių įmonių respiratoriai gauti, nei kiek jų buvo parduota nuo kovo pabaigos, kai įmonė paleido šias apsaugos priemones į prekybą.

„Jūsų minimais respiratoriais pradėjome prekiauti kovo mėnesio pabaigoje. Juos įsigijome iš tiekėjo Lietuvoje. Tikslių parduotų prekių skaičiaus nurodyti negalime“, – raštu komentavo pigu.lt komunikacijos vadovė Raimonda Strazdauskaitė.

Tačiau gavusi žurnalistų informaciją apie tai, kad prekiauja respiratoriais, kurie dėl įtariamo saugumo standartų neatitikimo jau išimti iš rinkos Portugalijoje ir Estijoje, įmonė sureagavo žaibiškai ir patikino sustabdžiusi prekybą šiais respiratoriais bei pateikusi klausimus tiekėjams.

„Šiuo metu sustabdėme prekybą Jūsų minimais respiratoriais visose šalyse. Tiekėjui yra pateiktas oficialus prašymas pateikti visus reikalingus dokumentus ir paaiškinti esamą situaciją. Tiekėjas tvirtina, kad jo tiekiama preke prekiauti galima, tačiau laukiame, kol gausime visus reikalingus įrodymus“, – komentavo R.Strazdauskaitė.

Pigu.lt nutarė stabdyti prekybą KY2020 respiratoriais

Kokia įmonė Pigu.lt tiekia KY2020 respiratorius, elektroninė parduotuvė neatskleidžia. Iki sprendimo stabdyti prekybą KY2020 respiratoriais, Pigu.lt juos pardavinėjo komplektais po 10 vienetų. Kiekvienas toks respiratorius pirkėjams kainavo po 5 eurus.

Paštui iškilo klausimų

Pateikiant ECM dokumentus, „Delamode Baltics“ sudarė didelės vertės respiratorių pardavimo sutartį su Lietuvos paštu, įsipareigojant atgabenti 100 tūkst. respiratorių, atitinkančių EN 149 standartą. Sutarties vertė – daugiau nei 300 tūkst. eurų.

Kokie respiratoriai buvo parduoti Lietuvos paštui, nėra iki galo aišku. Tarp gaminių, kuriuose savo „Facebook“ puslapyje demonstravo „Delamode Baltics“, yra ir respiratorių, kurie tikrai atitinka aukštus kokybės standartus. Pavyzdžiui, įmonės atsivežti „Sunbang“ prekės ženklo respiratoriai gegužę buvo bandomi oficialioje Jungtinių Valstijų laboratirijoje ir dalelių filtravimo normatyvus įvykdė su kaupu.

Tačiau Lietuvos paštui buvo parduoti ne „Sunbang“ respiratoriai. Paštas užsimena, jog dėl 100 tūkst. respiratorių kilo tam tikrų abejonių.

„Ne, gavome ne šio gamintojo respiratorius. Šiuo metu dėl visų klausimų, susijusių su šiomis prekėmis ir jų kokybe bendraujame su respiratorių tiekėju“, – „Sienai“ teigė Lietuvos pašto atstovė Vaida Budrienė.

Lietuvos pašto ir „Delamode Baltics“ sutartį vertina ir Viešųjų pirkimų tarnyba.

Geležinkeliams – respiratoriai, kurių nebepriima JAV

„Delamode Baltics“ nėra vienintelė įmonė, pardavusi respiratorius su ECM kokybės dokumentais. Tokius dokumentus pateikė ir kelios kitos Lietuvos įmonės. Vis dėlto „Delamode Baltics“ pagal pateiktų ECM sertifikatų kiekį neabejotinai pirmauja, bent jau skaičiuojant dokumentus, pridėtus prie viešųjų pirkimų sutarčių. O turbūt didžiausią kiekį ECM sertifikatais aprūpintų respiratorių pardavė viena Kinijos įmonė, apsiėjusi be tarpininkų Lietuvoje.

Bene didžiausias ECM sertifikuotų respiratorių pirkėjas Lietuvoje yra „Lietuvos geležinkeliai“. Kovo gale su Kinijos bendrove „YUXINOU Liangjiang (Chongqing) Industrial Development Co. ltd.“ sudaryta 657 tūkst. eurų vertės sutartis asmens apsaugos priemonių pirkimui. Didelė dalis nupirktų prekių – 250 tūkst. FFP2 respiratorių.

Sertifikatai su viešai publikuojama sutartimi paskelbti nebuvo. Paprašius juos pateikti, „Lietuvos geležinkeliai“ atsiuntė ECM sertifikatą, kovą išduotą kitai Kinijos įmonei „Jiangxi Yifengyuan Biological Engineering“.

Kaip rodo OCCRP surinkti duomenys, ši įmonė asmens apsaugos priemonių prekyba užsiimti pradėjo tik šių metų kovą.

„Jiangxi Yifengyuan Biological Engineering“ respiratoriais buvo leidžiama prekiauti Jungtinėse Valstijose. Tačiau gegužės 7 d. šis gamintojas pašalintas iš sąrašo tiekėjų, kuriems leidžiama prekiauti respiratoriais. Kinijos įmonei, kaip ir kitiems iki šios datos išbrauktiems gamintojams, leista per 45 kalendorines dienas atlikti oficialius tyrimus akredituotoje laboratorijoje. Šis terminas jau baigėsi, tačiau viešai skelbiamame laboratorijoje įvertintų respiratorių sąraše „Jiangxi Yifengyuan Biological Engineering“ pavadinimo nėra.

Čia svarbu pažymėti, kad „Lietuvos geležinkeliai“ respiratorius iš tiekėjo Kinijoje pirko kovo pabaigoje, o Jungtinės Valstijos šio gamintojo respiratorių įvežimą apribojo gegužę.

„Lietuvos geležinkelių“ įsigytomis apsaugos priemonėmis Jungtinėse Valstijose prekiauti nebegalima
(stopkadras iš  „Lietuvos geležinkelių“ filmuotos medžiagos)

Dar vieną didelę respiratorių siuntą „Lietuvos geležinkeliai“ užsakė gegužės pabaigoje. „Kinijos įmonė Beijing Mipin Technology Co. Ltd.“ valstybės valdomai įmonei įsipareigojo atgabenti 100 tūkst. respiratorių. Ir jie parduoti pateikiant negaliojantį sertifikatą, tik išduotą ne ECM.

Kaip „Sienai“ nurodė „Lietuvos geležinkelių“ atstovas Mantas Dubauskas, tiekėjas iš Kinijos pristatė sertifikatą, išduotą Lenkijos įmonės „ICR Polska“. Šios įmonės dalijami sertifikatai taip pat nepatvirtina gaminių kokybės.

„ICR Polska“, kartu su ECM ir būriu kitų įmonių, yra Europos Saugos Federacijos (ESF) juodajame sąraše, kur skelbiamos įmonės, neturinčios teisės sertifikuoti asmens apsaugos priemones. Kad „ICR Polska“ sertifikatai niekaip nepatvirtina, jog prekė atitinka europinius standartus, „Sienai“ patvirtino ir Vartotojų teisių apsaugos tarnyba.  

Apie „ICR Polska“ dokumentus, kuriais remiantis į Lietuvos rinką pateko abejotinos kokybės respiratoriai, skaitykite kitą savaitę, antroje „Sienos“ tyrimo dalyje.

Prie šio tyrimo prisidėjo Matteo Civillini (IRPI, Italija), Gavin Bowring ir Aubrey Belford (OCCRP)

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.