Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Institucijos: Lietuva iš Abramovičiaus vaikų lietuviškų pilietybių atimti negali

Institucijos: Lietuva iš Abramovičiaus vaikų lietuviškų pilietybių atimti negali

Arkadijus ir Romanas Abramovičiai (Amir Hosseini / Wikimedia Commons nuotr.)
Miglė Krancevičiūtė
2023 12 06
Visi autoriaus tekstai →
Praėjus vos porai valandų po „Sienos“ žurnalistų paviešintos medžiagos apie sankcionuoto Rusijos oligarcho Romano Abramovičiaus atžalų lietuviškus pasus, į situaciją reaguoti suskubo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Komentarus pateikė ir Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

„Norėčiau labai aiškiai pasakyti, kad lietuviškas pasas negali būti priedanga sankcijų apėjimui“, – kalbos pradžioje deklaravo A.Bilotaitė.

Tačiau labai panašu, kad lietuviški Annos ir Arkadijaus Abramovičių pasai sankcijų apėjimui buvo panaudoti. Be to, ministrė pripažįsta, kad instrumentų Abramovičių pilietybės atėmimui Lietuvos valstybė šiuo metu neturi.

Papildyta R.Abramovičiaus komentaru, 2023 m. gruodžio 8 d. Ketvirtadienį išplatintame pranešime R.Abramovičiaus atstovai informavo, kad milijardierius smerkia Lietuvos valdžios pareiškimus apie įstatymų keitimą, orientuotą į jo vaikų turimų Lietuvos pilietybių atėmimą, praneša „Bloomberg“.

„R. Abramovičiaus vaikai, kaip ir visi kiti persekiotų Lietuvos žydų palikuonys, turi absoliučią teisinę teisę į savo pilietybę,. (...) Tai, kad Lietuvos Vyriausybė nepaminėjo šio konteksto, yra klaidinantis ir gėdingas faktas“, – teigiama R.Abramovičiaus atstovų išplatintame pareiškime.

Nei ES sankcijų, nei „Sienos“ tyrime nagrinėjamų sandorių R.Abramovičius šiame pareiškime nekomentavo.

Pilietybių atimti neleidžia įstatymas

Anot ministrės, Arkadijus ir Anna Abramovičiai tebėra Lietuvos piliečiai, tačiau Lietuva kol kas neturi galimybių teisinėmis priemonėmis jų atimti.

„Įstatymas nenumato galimybės atimti pilietybės, kuri yra įgyta kilmės ar kitu pagrindu“, – komentavo ministrė.

A.Bilotaitės teigimu, ministerija jau yra parengusi įstatymų pataisas, leisiančias atimti Lietuvos pilietybes, kurios yra įgytos ne tik išimties tvarka, kaip buvo iki šiol. 

“Esame inicijavę atitinkamas įstatymo pataisas, kad įvertinus saugumo situaciją, tokie asmenys, tokios pilietybės mūsų šalies galėtų netekti“, – tikino A.Bilotaitė.

Agnė Bilotaitė (Miglės Krancevičiūtės nuotr.)

Ministrė tikino, kad parengti pataisymai yra derinimo stadijoje ir jų priėmimo tikimasi greitu metu, tačiau tikslios datos politikė neįvardino.

Gina teisę į Abramovičių privatumą

Vidaus reikalų ministrė pripažino, kad situacija apie oligarcho vaikų lietuviškas pilietybes vidaus reikalų ministeriją pasiekė tik šią savaitę, tačiau patikino, kad pavedė Migracijos departamentui peržiūrėti visų sankcionuotų Rusijos oligarchų sąrašą ir įvertinti, ar tokių atvejų yra daugiau. 

„Ėmėmės iniciatyvos ir pavedžiau Migracijos departamentui peržiūrėti visą sankcionuotų asmenų sąrašą ir įvertinti, kiek yra asmenų, kurie gavo Lietuvos respublikos pilietybę ir yra galbūt sankcionuotų asmenų sąraše arba jų artimieji yra tokiame sąraše”, – kalbėjo ministrė.

Tuo tarpu Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė ir toliau nepateikė jokios papildomos informacijos apie Arkadijaus ir Annos Abramovičių lietuviškos pilietybės užkulisius, teisindamasi jų privatumu. 

„Visą laiką viešas interesas yra ribojamas proporcingumo ir asmens duomenų apsaugos principais“, – teigė E.Gudzinskaitė.

Evelina Gudzinskaitė (Miglės Krancevičiūtės nuotr.)

E.Gudzinskaitės teigimu, pats Romanas Abramovičius nėra kreipęsis dėl Lietuvos pilietybės ir jos neturi, tačiau likusių penkių jo vaikų pilietybes Migracijos departamento vadovė komentuoti atsisakė. 

„Romanas Abramovičius nėra Lietuvos pilietis. <...> Daugiau komentuoti nenorėčiau, nes kalbame apie privačius asmenis, kurių nėra sankcionuojamų asmenų sąraše ir pagal teisės aktus jie turi teisę į privatumą“, – sakė migracijos departamento vadovė. 

Siena primena, kad informacija apie Romano Abramovičiaus atžalų lietuviškas pilietybes žurnalistams į rankas pateko dirbant prie tarptautinio tiriamosios žurnalistikos centro ICIJ koordinuojamo tyrimo „Cyprus Confidential“.

Tarp nutekėjusių duomenų žurnalistai rado vyriausio R.Abramovičiaus sūnaus Arkadijaus lietuviško paso kopiją, taip pat duomenų, kad tokį pat pasą turi ir Arkadijaus sesuo Anna. Duomenys rodo, kad tiek Arkadijaus tiek Annos Abramovičių lietuviški pasai buvo panaudoti persirašyti tėvui priklausantį turtą. 

Šių metų pradžioje „The Guardian“ atskleidė, kad Romanas Abramovičius prieš pat Rusijos invaziją į Ukrainą, perleido didelę dalį savo turto. Dešimties R.Abramovičiaus valdomų fondų kontrolė perleista septyniems jo vaikams, paties milijardieriaus kontroliuojamą dalį sumažinant iki 49 procentų ar net mažiau. 

Tačiau tik dabar nutekėję dokumentai parodė, kad bent viename iš dešimties fondų Anna ir Arkadijus Abramovičiai buvo nurodyti kaip naudos gavėjai su Lietuvos pilietybe.

Publikacija parengta įgyvendinant Europos Komisijos programos „Creative Europe“ finansuojamą projektą „Collaborative Journalism Europe in a Global Context“, bendradarbiaujant su tarptautiniu tiriamosios žurnalistikos centru ICIJ.

sigle
„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.