Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
tyrimai

Iš Rusijos su meile. „Šoigu meilužės“ pėdsakai Vilniuje

Iš Rusijos su meile. „Šoigu meilužės“ pėdsakai Vilniuje

Adolfas Kaminskas (kairėje), Jelena Šebunova ir Sergejus Šoigu („Sienos“ iliustracija)
Šarūnas Černiauskas („Siena“) ir Sergei Ezhov („The Insider“)
Jungtinis „Sienos“ ir „The Insider“ tyrimas
2022 10 16
Visi autoriaus tekstai →
Adolfas Kaminskas – mažai kam girdėtas vilnietis, daugiau nei dešimtmetį besivertęs motociklų ir motorolerių dalių prekyba. Pastaraisiais metais turtais ir prabanga negarsėjusio vyro gyvenimas smarkiai pasikeitė. Vyriškis tapo investuotoju milijoninės vertės projektuose Vilniuje ir gavo dovanų milžiniškos vertės vilą Kremliaus oligarchų kaimynystėje. Visa tai įvyko, vystantis jo santykiams su Rusijos piliete, tituluojama gynybos ministro Sergejaus Šoigu meiluže.

„Sienos“ ir nepriklausomo Rusijos leidinio „The Insider“ tyrimas (rusišką versiją rasite čia) atskleidžia, kaip A.Kaminskas per keletą metų investavo net į tris didelius statybos projektus Vilniuje: daugiabutį Laisvės prospekte, „didžiausiu Baltijos šalyse“ tituluotą pramogų centrą ir tebevykstančias statybas prie Vakarinio aplinkkelio.

Kartu A.Kaminskas krovėsi kapitalą Rusijoje. Su savo nauja žmona – Jelena Kaminskas, Rusijos publikai geriau žinoma sena Jelenos Šebunovos pavarde. Moteris turtus susikrovė iš Sergejui Šoigu pavaldžių struktūrų viešųjų pirkimų. Taip ji užgyveno 20 mln. eurų vertą vilą, įkurdintą brolių Rotenbergų kaimynystėje. Šią vilą Jelena Kaminskas netgi buvo padovanojusi savo vyrui iš Vilniaus.

A.Kaminskas jau yra įgijęs ir Rusijos pilietybę. Gali būti, kad tai nutiko jau po to, kai Sergejaus Šoigu vadovaujama Rusijos kariuomenė užpuolė Ukrainą. Vykstant karui, A.Kaminskas ėmėsi pasitraukimo iš savo lietuviškų investicijų. Per porą mėnesių „Šoigu meiluže“ tituluojamos moters vyras pardavė beveik viską, ką sukaupė Lietuvos sostinėje.

Bet pradėkime nuo Jelenos Kaminskas. Arba Šebunovos.

Turtai iš Šoigu šešėlio 

Rusijos žiniasklaidoje nuo seno sukosi pranešimai apie Jelenos Šebunovos romaną su Sergejumi Šoigu. Pirmosios žinios pasirodė S.Šoigu dar einant nepaprastųjų situacijų ministro pareigas. Bulvarinėje spaudoje pasirodė žinios apie šios ministerijos aviacijos padalinyje dirbusią stiuardesę J.Šebunovą, kuri esą dar šio šimtmečio pradžioje užmezgė romaną su tuomečiu ministru ir pagimdė jam nesantuokinį sūnų. 

Dabar jau pilnametis moters sūnus Danila Šebunovas turi ir tėvavardį – Sergejevičius. Jaunuolis jau pasižymėjo kaip verslų savininkas ir kaip futbolininkas – jis žaidžia Rusijos futbolo komandoje, Tulos „Arsenal“. Tarp klubo rėmėjų – Rusijos karo pramonės įmonės.

Danila Sergejevičius Šebunovas ir Jelena Šebunova
(„The Insider“ nuotr.)

„The Insider“ surinktais duomenimis, S.Šoigu einant nepaprastųjų situacijų ministro pareigas, J.Šebunova ėmėsi verslų. Pavyzdžiui, 2003 m. įsteigta bendrovė „Lega-Piščevik“ teikė maitinimo paslaugas S.Šoigui vadovaujamos ministerijos struktūroms. Vėliau, jam tapus gynybos – ar greičiau karo – ministru, įmonė maitino ir gynybos ministerijos sektorių.

Ryškiausia sėkmė J.Šebunovą aplankė tuoj po Krymo aneksijos. 2014 metais įsteigtoje bendrovėje „Specstroikonstrukcija“ vadinamoji „Šoigu meilužė“ turėjo 30 proc. akcijų. Šviežiai kepta įmonė netrukus laimėjo dešimčių milijonų eurų vertės konkursą, pagal kurį įsipareigojo tiekti medžiagas Rusijos kariuomenės karinių miestelių statyboms. Tam reikalingą įrangą J.Šebunovos verslas išsinuomojo iš įmonės, pavaldžios S.Šoigu ministerijai.

Paprastai tariant, J.Šebunovos verslas pelnėsi iš to, kad viena Rusijos kariuomenės aparato dalis tiekė medžiagas kitai. Beje, kaip vėliau paaiškėjo, už įrengimų nuomą net nebuvo atsiskaityta.

„The Insider“ išsiaiškino, kad J.Šebunovos verslas tokiu būdu įsisavino apie 3 milijardus rublių (apie 60 milijonų eurų).

Nepriklausomo Rusijos leidinio skaičiavimas, ši ir kitos su Šebunova susijusios įmonės iš Šoigu pavaldžių struktūrų iš viso uždirbo apie 6,5 milijardo rublių. Taip moteris užgyveno įspūdingą turtą.

Ryškiausia jo dalis – apie 20 mln. eurų verta vila elitiniame rajone pamaskvėje.

Jelenos Kaminskas vila („The Insider“ nuotr.)

Elitinė – ne tik pastato vieta ar kaina, bet ir kaimynystė. Visiškai šalia – Vladimirui Putinui itin artimų oligarchų, brolių Rotenbergų, rūmai. 

Jelenos Kaminskas rezidencija (pažymėta raudonai) ir brolių Rotenbergų valdos (pažymėtos mėlynai)
(„The Insider“ nuotr.)

J.Šebunovos užgyvento turto sąraše – ir prabangus restoranas Maskvoje, tviskantis akivaizdžiai brangiu interjeru.

Jelenos Kaminskas restoranas („The Insider“ nuotr.)

„The Insider“ šaltinių duomenimis, J.Šebunovos ir S.Šoigu santykiai tęsėsi bent iki 2017 metų. Pats Rusijos ministras savo ir J.Šebunovos santykių viešai nekomentavo.

Tais pačiais metais Vilniaus statybų padangėje sužibo nauja žvaigždė su jums jau šiek tiek girdėta pavarde. Kaminskas.

Adolfas Kaminskas (Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.)

Investicijos J.Borisovo aplinkoje

Adolfas Kaminskas prieš 20 metų įsteigė bendrovę „Motoidėja“, besivertusią prekyba motociklais, motoroleriais ir jų dalimis. Ilgą laiką tai ir buvo jo pagrindinis verslas. Viskas pasikeitė 2017 metais, kai A.Kaminskas ėmėsi stambių investicijų Vilniuje, lydimas ypatingos kompanijos.

Bendrovę „Pandos investicijos“ 2017 metais įsteigė Aygozel Gulmedova – Rolando Pakso apkaltos pagrindinio herojaus Jurijaus Borisovo marti.

Aygozel Gulmedova (kairėje) ir Asta Valentaitė
(Juliaus Kalinsko / BNS nuotr.)

Jau tais pačiais metais prie Gulmedovos prisijungė verslo partneris - iki tol motorolerių dalimis prekiavęs Adolfas Kaminskas. Ir netrukus “Pandos investicijos” ėmėsi to, kas užkoduota įmonės pavadinime - investavo.

Vienas milijoninis projektas po kito 

Tuoj po Kaminsko atėjimo, „Pandos investicijos“ įsigijo pusę akcijų bendrovėje „77 laisvės“. Jos pavadinime taip pat užkoduota labai aiški verslo paskirtis – statybos adresu Laisvės pr. 77.

„Pandos investicijos“ investuoti pradėjo su maždaug dviem milijonais eurų. Milijonas skolintas iš banko, kitas milijonas – iš neįvardintų fizinių asmenų. Su bendrove „77 laisvės“ registruota beveik 3 milijonų eurų vertės sutartinė hipoteka.

Pastatas Laisvės pr. 77 (Andriaus Švitros / „Sienos“ nuotr.)

Vystant statybas, J.Borisovo marti pamažu traukėsi iš verslo su Kaminsku. 2018 metų viduryje jis jau buvo vienintelis „Pandos investicijų“ akcininkas.

Statybos Laisvės prospekte pabaigtos jau senokai. Dėl duomenų trūkumo, sunku nustatyti, kiek Kaminsko verslas iš jų uždirbo. Žinoma tiek, kad „Pandos investicijų“ turto vertė užpernai siekė daugiau nei 7 milijonus eurų. Bet A.Kaminskas viena investicija neapsiribojo.

Tais pačiais 2017 metais vyras investavo į dar vieną šviežią įmonę, bendrovę “Despecto”. Šis Kaminsko verslas taip pat investavo į nekilnojamąjį turtą. 

„Despecto“ netrukus perėmė buvusį parduotuvės „Prisma“ pastatą Viršuliškėse ir perdarė jį į kompleksą „Moon Play“. Prieš trejus metus, skelbiant apie jo atidarymą, „Moon Play“ savininkai jį titulavo kaip „didžiausią laisvalaiko ir pramogų kompleksą Baltijos šalyse“.

Apsilankę „Moon Play“, patalpas radome tylias ir pustuštes. Lankytojų srautas savaitgalį – beveik nulinis.

Pramogų centras „Moon Play“
(Andriaus Švitros / „Sienos“ nuotr.)

Nuo 2020 metų vidurio A.Kaminskas buvo vienintelis centrą valdančios įmonės „Despecto“ akcininkas. Įmonės turto vertė tuo metu siekė 12 milijonų eurų. O dabar – kelkimės į turbūt judriausią Vilniaus dalį, kur A.Kaminskas statybas pradėjo, bet nepabaigė. 

A.Kaminsko “Pandos investicijos” 2019 metais įsigijo apie hektaro sklypą prie Vakarinio aplinkkelio. Šiemet, jau vykstant Rusijos karui prieš Ukrainą, paskelbta, kad čia bus vystomas biurų ir sandėlių centras. Investicijos į statybas A.Kaminsko kontroliuojamame sklype įvertintos 8 milijonais eurų.

Statybos Vakarinėje gatvėje

Ryškiai sužibusi A.Kaminsko žvaigždė Vilniaus nekilnojamojo turto sektoriuje staiga užgeso. Tai įvyko labai neseniai. Rusijos pilietybę įgyjęs verslininkas per porą mėnesių atsikratė beveik visko, ką turi Vilniuje.

Pasitraukimas – po sankcijų

Šių metų rugpjūtį ir rugsėjį tiek „Pandos investicijas“, tiek „Despecto“, tiek statybas Vakarinėje gatvėje iš A.Kaminsko perėmė verslininkas Paulius Kveselaitis, nekilnojamojo turto kompanijos „Homa“ savininkas. 

 Verslininkas neslėpė ne vienus metus dirbęs su A.Kaminsku. Pašnekovas jį įvardijo kaip buvusį verslo partnerį.

„Bendravom tuo metu, kol turėjom verslo reikalus. Šiais metais mūsų keliai išsiskyrė, vasarą. (...) Šiais metais mes, sakykim, išpirkom jo dalį kai kuriuose minimuose projektuose jūsų. Ir toliau darom vieni“, - kalbėjo P.Kveselaitis. 

Paklaustas, ar tikrino A.Kaminsko kapitalo kilmę, verslininkas pripažino to nedaręs. „Žiūrėkit, mes tokių dalykų netikrinam. (...) Yra tam bankai Lietuvoje, kurie turbūt tikrina tą pinigų kilmę“, - sakė pašnekovas.

Apie „Šoigu meilužės“ istoriją jis teigė nieko negirdėjęs.

Vila prie Rotenbergų – dovana lietuviui 

Vienintelis verslas Lietuvoje, kurį pasiliko A.Kaminskas, yra jau minėta bendrovė „Motoidėja“. Įmonės interneto svetainė tebeveikia, joje nurodomas tiek asortimentas, tiek parduotuvės adresas Vilniuje. Tačiau Registrų centrui pateikti finansiniai dokumentai rodo, kad įmonė veiklos iš esmės nevykdo. Per 2019 ir 2020 metus kartu sudėjus „Motoidėjos“ pardavimai sudarė vos 94 eurus.

Parduotuvė nurodytu adresu veikia. Tačiau joje apsilankę sužinojome, kad tai ne „Motoidėja“. Kita motociklais, motoroleriais ir jų dalimis prekiaujanti įmonė perėmė „Motoidėjos“ svetainę iš A.Kaminsko. Tuo parduotuvės ryšiai su verslininku ir baigėsi.

Įspūdingiau A.Kaminskui sekasi Rusijoje. „The Insider“ surinktais duomenimis, 2020 metais Jelena Kaminskas jam padovanojo vilą pamaskvėje. Tą pačią milijonų vertą vilą brolių Rotenbergų kaimynystėje. Tiesa, A.Kaminskas nutarė rezidenciją grąžinti – tai jis padarė šį mėnesį, prieš mažiau nei dvi savaites.

A.Kaminskas Rusijoje valdo nuosavą verslą. Prieš porą metų įkurta bendrovė „A.E. Invest“ registruota tuo pačiu adresu, kaip prabangus Jelenos Kaminskas restoranas.

A.Kaminskas taip pat turi Rusijos pilietybę. Tai patvirtinantis įrašas Rusijos informacinėse sistemose atsirado šių metų balandį – du mėnesiai po to, kai Sergejaus Šoigu vadovaujama Rusijos kariuomenė užpuolė Ukrainą.

Apie rusišką pasą ir lietuviškas investicijas norėjome pasikalbėti su pačiu Kaminsku. Radome du jo numerius – rusišką ir lietuvišką – bet prisiskambinti nepavyko. Į elektroniniu paštu pateiktus klausimus jis kol kas neatsakė.

„The Insider“ pavyko susisiekti su Jelena Kaminskas. Išgirdusi klausimus apie A.Kaminsko investicijas Vilniuje, moteris komentuoti atsisakė: „Žinote, Sergejau, aš neduodu jokių komentarų apie savo vyrą, apie svetimą vyrą. Dėl to į jūsų klausimus neatsakysiu. Taip ir parašykite: „komentuoti atsisakė“.

Taip ir parašėme.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.