Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Kaunas atima apdovanojimą iš Sergejaus Roldugino

Kaunas atima apdovanojimą iš Sergejaus Roldugino

Santakos garbės ženklą S.Rolduginas gavo 2011 metais (Kauno miesto savivaldybės nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2022 03 03
Visi autoriaus tekstai →
Kauno miesto savivaldybė atima Santakos garbės ženklą, 2011 metais suteiktą Sergejui Rolduginui – Vladimiro Putino dukters krikštatėviui, prieš keletą dienų įtrauktam į JAV sankcijų sąrašus. Tai „Sienai“ patvirtino Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius.

Tuomet, kai S.Rolduginas pripažintas Kaunui nusipelniusiu asmeniu, jis buvo žinomas pirmiausiai kaip muzikos pasaulio autoritetas. Kad būtent jis buvo V.Putino dukters krikštatėvis – žinojo tie, kas išsamiau domėjosi Rusijos autoritaro ryšiais ir biografija. Viskas pasikeitė prieš keletą metų, kai muzikantas iš „Piterio“ įgijo naują pasaulinę šlovę.

Garsus violončelininkas iš Sankt Peterburgo dar labiau išgarsėjo 2016 metais, kai būtent jis tapo centrine pasaulinio žurnalistinio tyrimo „Panama Papers“ figūra. Lietuvoje – o ir Kaune - S.Rolduginas dar kartą nuskambėjo 2019 metais, kai paaiškėjo, kad dideli pinigai jo naudai galėjo būti plaunami per Laikinojoje sostinėje veikusį Ūkio banką.

Apdovanojimą atima įvedus sankcijas

S.Roldugino vaidmuo, valdant milijardines apyvartas fiksavusias ofšorines įmones, į dienos šviesą išlindo pora metų po Krymo aneksijos. Nors tarptautinė bendruomenė aktyviai baudė Rusiją už Ukrainos teritorijos užgrobimą, S.Rolduginas nebuvo įtrauktas į sankcijų sąrašus.

V.Putino bičiulis ES sankcijų sąraše atsidūrė vasario 28 d., kartu su Kremliaus atstovu spaudai Dmitrijumi Peskovu bei būriu oligarchų – Igoriu Sečinu, Ališeru Usmanovu, Nikolajumi Tokarevu ir kitais.

Pagrindiniai motyvai S.Roldugino įtraukimui į sankcijų sąrašą – tarptautiniai žurnalistiniai tyrimai „Panama Papers“ bei „Troika Laundromat“, kuriuose dalyvavo ir „Sienos“ žurnalistai. ES vertinimu, S.Rolduginas „yra atsakingas už aktyvų materialinės arba finansinės paramos teikimą Rusijos sprendimus priimantiems asmenims, atsakingiems už Krymo aneksiją ir Ukrainos destabilizaciją“.

Sergejus Rolduginas
(Wikimedia Commons / mil.ru nuotr.)

Anot mero patarėjo T.Jarusevičiaus, Kauno savivaldybė S.Rolduginui suteiktą apdovanojimą atima būtent ES sankcijų pagrindu. Vėliau išplatintame pranešime Kauno savivaldybė pareiškė, kad „S. Roldugino veikla nesuderinama sutokiu garbingu Kauno miesto apdovanojimu“. Plačiau paaiškinant 2011 m. vykusio apdovanojimo Santakos ženklu aplinkybes, savivaldybė nurodo, kad S.Rolduginas buvo pagerbtas „už pagalbą organizuojant Sankt Peterburgo muzikantų pasirodymus, menininkų stažuotes ir koncertus mūsų šalyje“.

Šešėliniai milijardai ir Ūkio bankas

V.Putino dukters krikštatėvis – centrinė tyrimo „Panama Papers“ figūra. Tarptautinė žurnalistų komanda nutekėjusiuose „Mossack Fonseca“ dokumentuose aptiko tinką ofšorinių įmonių, kurių savininku nurodytas S.Rolduginas. „Panama Papers“ aptiktų operacijų, atliktų S.Roldugino įmonių naudai, vertė – daugiau nei 2 mlrd. JAV dolerių. Daugeliu atvejų, pinigai į violončelininko ofšorinių įmonių sąskaitas plaukė per Rusijos valstybines įmones.

Kaip veikė ši sistema – paprastai paaiškina šis „The Guardian“ siužetas:

„Panama Papers“ duomenys atvedė ir į Kauną. 2019 metais, kai publikuotas „Sienos“ žurnalistų gautais duomenimis didele dalimi paremtas tyrimas „Troika Laundromat“, į dienos šviesą išlindo dideli pinigai, S.Roldugino įmonių naudai plaukę per Vladimiro Romanovo Ūkio banką. 

Nutekėję Ūkio banko duomenys parodė, kad per Kaune veikusį banką S.Roldugino ofšorinės įmonės gavo apie 69 mln. dolerių pajamų. Mažiausiai 11,6 mln. dolerių šioje grandinėje turėjo aiškius pinigų plovimo požymius.

S.Roldugino įmonės su „Troika Laundromat“ sistemos bendrovėmis sudarydavo „Rosneft“ akcijų pirkimo-pardavimo sutartis. Šios sutartys viena po kitos buvo anuliuojamos, S.Roldugino naudai išmokant solidžias kompensacijas už menamas netesybas. Ūkio banko duomenyse aptikome 16 tokių operacijų. Kiekviena iš jų S.Roldugino įmonėms atnešė skirtingas sumas, sudarančias realaus sandorio ir realių netesybų įspūdį. Tačiau bendra visų 16 operacijų vertė – lygiai 11,6 mln. dolerių.

Būtent „Panama Papers“ ir „Troika Laundromat“ atskleista informacija tapo esminiu pagrindu S.Roldugino įtraukimui į sankcijų sąrašą.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.