Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Muitinė atlieka ikiteisminius tyrimus dėl „Sienos“ atskleistų sankcijų apėjimo schemų

Muitinė atlieka ikiteisminius tyrimus dėl „Sienos“ atskleistų sankcijų apėjimo schemų

Muitinės sulaikyta medienos produkcija („Sienos“ nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2023 09 06
Visi autoriaus tekstai →
Mažiausiai kelios „Sienos“ ir partnerių tyrimuose apie galimą sankcijų rusiškai ir baltarusiškai medienai apėjimą figūruojančios įmonės – Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) akiratyje. Tai „Sienai“ patvirtino pati MKT.

2022 m. pabaigoje ir šių metų pradžioje publikavome du tyrimus apie sankcijų Ukrainą užpuolusių šalių medienos pramonei apeidinėjimą. Tyrimuose „Pinokiai“ ir „Faniera“ nagrinėjome, kaip rusiška ar baltarusiška mediena keičia kilmę ir tampa mediena iš Kirgizijos ar Kazachstano – dviejų šalių, kurios ne tik negarsėja medžio pramone, bet ir smarkiai riboja medienos eksportą. Šių tyrimų pagrindu veiksmų ėmėsi jau ne viena valstybės institucija. 

Gegužės mėnesį Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) informavo baigusi savo tyrimą dėl galimo sankcijų apeidinėjimo. Devynių Lietuvos įmonių veikloje buvo įžvelgti galimo nusikalstamo veikimo požymiai, o informaciją apie šių įmonių veiklą VVTAT perdavė teisėsaugai. Septynios iš jų gali susidurti su rimtomis problemomis.

„Pagal VVTAT siųstus skundus nauji ikiteisminiai tyrimai MKT nebuvo pradėti. Tačiau skunduose pateikta informacija dėl septynių įmonių buvo prijungta prie jau vykdomų ikiteisminių tyrimų šių įmonių atžvilgiu.

Dėl likusių įmonių priimti nutarimai atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nes negauta objektyvių ir neabejotinų duomenų, kad šios įmonės tikrai importavo prekes iš Rusijos ar Baltarusijos, arba, kad jų kilmės šalis būtų pastarosios valstybės. Prekių gabenimuose nenustatyta tęstinumo, sistemiškumo požymių; didelės žalos valstybės interesams“, - raštu pateiktame komentare „Sienai“ teigė Mutinės kriminalinės tarnybos atstovas Gediminas Kulikauskas.

Nei MKT, nei Vartotojų teisių apsaugos tarnyba neįvardija įmonių, kurių atžvilgiu vyksta ikiteisminiai tyrimai. „Sienos“ žiniomis, tarp tyrimuose figūruojančių verslų – ne viena įmonė, kurios veiklą importuojant „kirgizišką“ ir „kazachišką“ medieną atskleidė „Sienos“ ir užsienio partnerių tyrimai.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.