Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Operacija „Caras“: „Siena“ imasi Lietuvos regionų

Operacija „Caras“: „Siena“ imasi Lietuvos regionų

Šarūnas Černiauskas ir Miglė Krancevičiūtė (Gedmanto Kropio / ŽMONĖS Foto nuotr.)
Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ pradeda naują projektą, orientuotą į skaidrumo didinimą Lietuvos regionuose. Vystydama bendradarbiavimą su regionų žurnalistais, „Siena“ domėsis politikais ir interesų grupėmis, kurios karaliauja nemažoje dalyje Lietuvos savivaldybių.

 „Sienos“ ir regionų žurnalistų bendradarbiavimo principas – keistis informacija ir duomenimis, siekiant į dienos šviesą ištempti tai, kas Lietuvos regionuose neskaidru, nešvaru ir slepiama.

„Daugelyje Lietuvos regionų turime susiformavusias kunigaikštystes ar carystes, kai vienas ar keli galios žaidėjai uzurpuoja valdžią, riboja politinę konkurenciją bei žodžio laisvę, kuria vietinius propagandos kanalus. Centrinė valdžia dažnai linkusi užmerkti akis, o nacionalinė žiniasklaida turi rinktis prioritetus ir kur kas daugiau dėmesio skiria nacionalinėms aktualijoms. Taip suformuojama beveik neribota valdžia, kuri retai apsieina be piktnaudžiavimo, nepotizmo ir korupcijos. Siekiame atkurti balansą, kai politinės galios turėjimas ir atsakomybė eina išvien“, – sako „Sienos“ vadovas Šarūnas Černiauskas.

Bendradarbiavimas tarp „Sienos“ ir regionų žurnalistų vyks keičiantis tuo, ką abi pusės moka geriausiai. Regionų žurnalistai pasižymi neprilygstama informacijos apie vietos politiką gausa. „Siena“ tokios ekspertizės neturi, bet gali pasiūlyti duomenų paieškos ir analizės pajėgumus, kurie padėjo išnarplioti jau ne vieną vietinę ir tarptautinę istoriją.

„Norime ne tik bendrų istorijų. Norime su regionų žurnalistais pasidalinti savo žiniomis ir įrankiais, taip užtikrinant efektyvesnę regionų politikos kontrolę ir didesnį skaidrumą visoje šalyje“, – sako Š.Černiauskas.

Projektas, pakrikštytas operacija „Caras“, jau startavo. Pastarosiomis savaitėmis publikuotas bendras „Sienos“ ir „Tauragės kurjerio“ tyrimas apie Pagėgių politiką Kęstą Komskį, mįslingą jo įmonės bankrotą ir našlaičiams neišmokėtus pinigus – pirmoji operacijos „Caras“ istorija.

„Sienos“ ir „Tauragės kurjerio“ bendradarbiavimas jau davė puikių rezultatų (Mortos Mikutytės / „Tauragės kurjerio“ nuotr.)

„Tikime, kad šis projektas ne tik padės demaskuoti daugelyje regionų vešinčias politines ar verslo negeroves, bet ir suteiks galimybes vietos žurnalistams efektyviau paviešinti turimą informaciją, kuri kartais nugula stalčiuose dėl ribotų finansinių ar žmogiškųjų išteklių. Kad projektas turi didelį potencialą, jau parodė bendradarbiavimo su „Tauragės kurjeriu“ pavyzdys, tad tikime to nauda ir laukiame naujų iššūkių“, – sako „Sienos“ žurnalistė Miglė Krancevičiūtė.

„Siena“ jau tariasi dėl tolesnio bendradarbiavimo su dar kelių regionų žurnalistais. Taip pat laukiame informacijos iš visuomeninių organizacijų bei pilietiškų žmonių, žinančių savo krašto negeroves, bet galbūt nežinančių, kaip jas ištempti į dienos šviesą. Jei norite tapti operacijos „Caras“ dalimi, rašykite info@siena.lt.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.