Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Parama „suverenams“ Vilčinskams renkama be teisės ją rinkti

Parama „suverenams“ Vilčinskams renkama be teisės ją rinkti

Mindaugas Vilčinskas (Teodoro Biliūno / BNS nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2023 08 03
Visi autoriaus tekstai →
Socialiniuose tinkluose įsibėgėjanti paramos „suverenų“ Vilčinskų šeimai akcija vyksta be teisės paramos rinkimui. Parama Vilčinskams renkama į su Antanu Kandrotu-Celofanu susijusios įstaigos sąskaitą. Tačiau pati įstaiga nebeturi paramos gavėjo statuso ir netrukus bus likviduota dėl finansinių duomenų neteikimo.

Celofanas teigia pats esantis tik paramos rinkimo akcijos dalyvis, ne jos iniciatorius. Vis dėlto pinigai renkami įstaigai, kuri anksčiau buvo naudojama paties A.Kandroto veiklos finansavimui. Be to, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) konstatuoja, kad Vilčinskams aukojami pinigai negali būti apskaitomi kaip parama.

Pinigus renka buvęs „Knygnešys“

Paramos neseniai sulaikytiems Vilčinskams rinkimo akcija sulaukė tiesioginio Celofano palaikymo. Žinomas kaunietis per savo socialinių tinklų kanalus aktyviai kviečia aukoti į viešosios įstaigos „Gyvai“ sąskaitą. Tam sukurtas ir atskiras „Facebook“ puslapis „Mindaugo Vaikai Gyvai“. Parama į VšĮ „Gyvai“ sąskaitą renkama deklaruojant, esą pinigai bus skirti teisinės pagalbos Vilčinskams apmokėjimui. 

A.Kandroto raginimas aukoti pinigus ama į VšĮ „Gyvai“

Viešai paskelbtame vaizdo įraše A.Kandrotas ragina prisidėti prie paramos rinkimo, pabrėždamas, kad jis pats prie iniciatyvos kūrimo neprisidėjo.

Atidžiau pažvelgus į įstaigos istoriją, iškart matomos sąsajos su Celofanu. Viešosios įstaigos savininkas – A.Kandroto bendražygis Eimantas Belikas. Ankstesnis įstaigos pavadinimas – VšĮ „Knygnešys“. Nauju pavadinimu „Gyvai“ organizacija persikrikštijo praėjusiais metais. 

Į VšĮ „Knygnešys“ sąskaitą parama buvo renkama ir anksčiau – kviečiant prisidėti prie paties Celofano veiklos. „Knygnešio“ vardu veikė ir ankstesni A.Kandroto socialinių tinklų kanalai.

Mindaugas Vilčinskas ir Antanas Kandrotas (Teodoro Biliūno / BNS nuotr.)

Paramos rinkti negali

Be to, paramą Vilčinskams renkanti įstaiga paramos gauti negali. VšĮ „Gyvai“ paskutinįsyk finansines ataskaitas teikė už 2020 metus. Registrų centras dar pernai vasarą inicijavo įstaigos paramos gavėjo statuso panaikinimą, būtent dėl piktybinio finansinių ataskaitų neteikimo. Viešai skelbiamoje paramos gavėjų duomenų bazėje VšĮ „Gyvai“ nėra – tai galite pasitikrinti paspaudę šią nuorodą ir atitinkamame paieškos laukelyje įvedę VšĮ „Gyvai“ juridinio asmens kodą: 305572257.

Kad ši įstaiga paramos rinkti negali, patvirtino ir VMI komunikacijos vadovė Rūta Asadauskaitė. Anot jos, pinigus įstaiga gauti gali, tačiau šioms lėšoms – priešingai nei paramai – taikomas apmokestinimas.

„Jeigu panaikinus paramos gavėjo statusą yra gaunamos lėšos, kurios yra įvardijamos kaip parama, tačiau neatitinkančios Labdaros ir paramos įstatymo nuostatų, tai (...) tokios gaunamos sumos yra priskiriamos pelno mokesčiu apmokestinamosioms pajamoms“, – sakė R.Asadauskaitė.

Kokią veiklą vykdo VšĮ „Gyvai“ – nustatyti sunku iš esmės. Įstaiga neteikia jokios informacijos apie savo finansus. VMI atviri duomenys rodo, kad pastaraisiais metais įstaiga valstybei nesumokėjo nė cento mokesčių. Panašias tendencijas rodo ne viena su A.Kandrotu-Celofanu susijusi įmonė. Plačiau apie tai – neseniai publikuotame „Sienos“ tyrime „Verslo planas – Celofanas“:

Likvidavimas – jau rugsėjį 

Galiausiai, paramą Vilčinskams renkančios įstaigos jau netrukus gali nebelikti. Registrų centras jau paskelbė inicijuojantis įstaigos likvidavimo procedūrą dėl finansinių ataskaitų neteikimo.

Pranešimas apie numatomą VšĮ „Gyvai“ likvidavimą paskelbtas šių metų birželio 20 d. Jei įstaiga per tris mėnesius nuo šio pranešimo paskelbimo nepateiks trūkstamų finansinės atskaitomybės dokumentų, ji bus likviduota.

Paramos gavėjo statuso „Gyvai“ atgauti negalės net pateikusi visus trūkstamus dokumentus. Pagal Registrų centro procedūras, tai galėtų būti įmanoma tik praėjus metams po trūkstamų dokumentų pateikimo.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.