Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Per Lietuvą galėjo keliauti įranga Rusijos karo laivams

Per Lietuvą galėjo keliauti įranga Rusijos karo laivams

Rusijos karo laivai (Wikimedia Commons nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2023 05 17
Visi autoriaus tekstai →
Jau vykstant Rusijos karui prieš Ukrainą, Europos Sąjungos įmonės toliau tiekė prekes, galimai panaudotas agresorės kariuomenės reikmėms. „Sienos“ partneriai iš nepriklausomo Rusijos leidinio „The Insider“ skelbia nustatę 25 tokias įmones skirtingose ES šalyse ir Šveicarijoje. O per Lietuvą galėjo būti gabenama Rusijos karo laivams reikalinga įranga už kelis šimtus tūkstančių eurų.

„The Insider“ surinktais duomenimis, su Rusijos kariuomene susijusiems pirkėjams įtartinas prekes tiekė iš viso 25 Europos įmonės. Krovinius, kurie galėjo būti panaudoti Rusijos kariuomenės reikmėms, pernai tiekė bendrovės iš Vokietijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Vengrijos, Slovakijos, Italijos, Estijos, Austrijos, Lenkijos ir Lietuvos.

Šių krovinių gavėjai – Rusijos bendrovės, kariuomenei tiekiančios mikroschemas, avalynę, neperšaunamas liemenes ir variklius karo laivams. Būtent pastarojoje kategorijoje aptiktas lietuviškas pėdsakas. Įtartino krovinio duomenyse pasižymėjusi Lietuvos įmonė neslepia sutrikimo ir aiškinasi padėtį.

Visą „The Insider“ tyrimą (rusų k.) rasite čia.

19 tonų už 443 tūkst. dolerių

„The Insider“ surinktais duomenimis, Lietuvos vardas minimas tik vienoje įtartinoje siuntoje. Tačiau krovinio vertė – net 443 tūkst. eurų. Tiek įvertintos pernai liepą per Lietuvą keliavusios dalys D500 tipo dyzeliniams varikliams.

Krovinio gavėjas – Rusijos kompanija „Kolomenskij Zavod“. Ji priklauso Rusijos oligarchams Iskanderui Machmudovui ir Andrejui Bokarevui. „Kolomenskij Zavod“ Rusijos kariniam jūrų laivynui tiekia dyzelinius variklius. „The Insider“ pažymi, kad Rusijos įmonė variklius karo laivams gamina būtent D500 tipo variklių pagrindu.

Variklius ir jų dalis „Kolomenskij Zavod“ tiekė bendrovės iš Vokietijos, Austrijos, Lenkijos ir Lietuvos. Tiesa, panašu, kad Lietuva buvo tik tarpinė stotelė 19 tonų kroviniui, kurio gamintoja nurodoma Šveicarijos bendrovė „RCM Estech“.

Krovinys pernai liepą keliavo per muitinės sandėlius, valdomus Daivos Kudarauskienės individualios įmonės. Viešai skelbiamais duomenimis, ši bendrovė valdo muitinės sandėlius Vilniuje, Kirtimų gatvėje.

Per Lietuvą vykusio variklių krovinio duomenys

Ar tai buvo vienintelis D500 variklių dalių krovinys, judėjęs per Lietuvą į Rusiją, nėra aišku, kadangi Rusijos tarnybos nuo praėjusių metų rudens įslaptino didelę dalį importo duomenų.

Apie krovinį teigia nežinoję

Susisiekus su duomenyse minimos individualios įmonės savininke ir vadove Daiva Kudarauskienė, verslininkė patikino nieko nežinanti apie tokį krovinį.

„Mes nežinom, neatsimenam“, - sakė D.Kudarauskienė.

Pašnekovė taip pat paaiškino, kad jos bendrovė teikia tik muitinės tarpininkavimo paslaugas, tad negalėjo būti faktiniu krovinio eksportuotoju.

„Mes tiktai dokumentus pildom. (...) Mes nei esam siuntėjai, nei gavėjai. Mes tiktai tarpininkai“, - sakė verslininkė.

Pašnekovė pažadėjo pasitikslinti, ar toks krovinys tikrai judėjo per jos įmonės sandėlius Vilniuje. Nuo detalesnių komentarų D.Kudarauskienė kol kas susilaiko.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.