Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Po „Sienos“ tyrimo buvęs kalėjimo viršininkas perleido savo verslą Baltarusijoje

Po „Sienos“ tyrimo buvęs kalėjimo viršininkas perleido savo verslą Baltarusijoje

Aleksejus Liniovas (Vilniaus pataisos namų nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2021 11 08
Visi autoriaus tekstai →

Buvęs Vilniaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Aleksejus Liniovas nutarė atsisakyti savo įmonės, sudariusios milijoninės vertės sutartį su Baltarusijos pramonės milžine „BelAZ“. Tai į pensiją išėjęs pareigūnas padarė tuoj po „Sienos“ tyrimo, parodžiusio galimą ES sankcijų Baltarusijai pažeidimą. 

Rugsėjo mėnesį „Siena“ ir „Belarusian Investigative Center“ tyrimas parodė, kad 2018 metais į pensiją išėjęs A.Liniovas netruko tapti investuotoju Baltarusijoje. Tais pačiais metais jis įgijo Kipro įmonę „Nativus Limited“, per kurią kontroliavo Baltarusijos logistikos kompaniją „Belship“.

Vėliau A.Liniovas atsisakė tarpinės grandies Kipre ir tapo tiesioginiu „Belship“ savininku. Kiek ir kokių lėšų jis investavo į baltarusišką verslą – nežinoma. Šių metų birželį „BelAZ“ pritaikytos ES sankcijos. Jau po to, rugpjūčio mėnesį, „BelAZ“ nutarė pasamdyti „Belship“ dešimties milžiniškų savivarčių pristatymui į Čilę. Sutarties vertė – 1,1 mln. JAV dolerių.

Užsienio reikalų ministerijos vertinimu, tokioje padėtyje atsidūręs Lietuvos pilietis galimai pažeidžia sankcijas. „Lietuvos pilietis, būdamas vieninteliu įmonės akcininku ir gaudamas naudą iš sandorio su subjektu, kuriam taikomos sankcijos, pats gali būti traktuojamas kaip ES sankcijų pažeidėjas“, – „Sienai“ pateiktame komentare teigė URM.

Po tyrimo Seimo Antikorupcijos komisijos narys Mindaugas Lingė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. A.Liniovas iš „Belship“ akcininkų struktūros pasitraukė nepraėjus nė dviem savaitėms.

„Belship“ akcijas buvęs aukštas pareigūnas perleido spalio 11 d. Įmonės kontrolę perėmė Baltarusijos pilietė Natalja Švejeva. Kaip rodo „Belarusian Investigative Center“ gauti duomenys, ji yra vieno „Belship“ vadovų sutuoktinė.

Seimo nario M.Lingės kreipimasis į prokurorus tolimesniam vertinimui buvo persiųstas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai. FNTT po medžiagos įvertinimo nutarė ikiteisminio tyrimo nepradėti.

„Sienos“ žiniomis, FNTT nutarė, kad nėra pagrindo kvestionuoti, iš kokių lėšų A.Liniovas vystė savo baltarusišką verslą. Tarnyba taip pat nusprendė, jog dokumentas, rodantis, kad „BelAZ“ konkursą savivarčių pristatymui į Čilę laimėjo „Belship“, pasiūliusi tai padaryti už 1,1 mln. dolerių, nėra pakankamas įrodymas, kad sutartis tikrai sudaryta. Sutarties sudarymo faktą „BelAZ“ atstovai patvirtino dar rugsėjo mėnesį.

Publikacija finansuojama tarptautinio tiriamosios žurnalistikos fondo IJ4EU bei Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.