Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Po „Sienos“ tyrimo buvęs Rusijos viceministras tyliai dingo iš Lietuvos

Po „Sienos“ tyrimo buvęs Rusijos viceministras tyliai dingo iš Lietuvos

Vladimiras Kozlovas (dešinėje) dirba oligarchui Aleksejui Mordašovui, kuriam taikomos sankcijos (fondvanya.ru nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2022 05 03
Visi autoriaus tekstai →
„Sieną“ pasiekė nauja informacija, susijusi su buvusiu Rusijos vidaus reikalų viceministru Vladimiru Kozlovu bei jo ryšiais su Seimo nariu Jonu Pinskumi. Įtakingas veikėjas iš Rusijos tyliai pasitraukė iš savo lietuviško verslo.

Garsiam oligarchui dabar dirbantis buvęs Rusijos politikas iš Lietuvoje veikiančios įmonės akcininkų pasitraukė po to, kai „Siena“ paskelbė apie jo ryšius su oligarchu Aleksejumi Mordašovu, kuriam taikomos ES sankcijos, bei parlamentaru J.Pinskumi. V.Kozlovo akcijas perėmusi palangiškė atsisako apie tai kalbėti.

Taip pat paaiškėjo naujos aplinkybės, bent jau geografine prasme rodančios artimą V.Kozlovo ryšį su J.Pinskaus partija. Regionų partijai plečiantis vakarinėje Lietuvos dalyje, Palangos skyriaus vadovu ir partijos tarybos nariu tapo Eimutis Židanavičius – pajūrio politikas, teistas už reketą ir figūravęs ikiteisminiuose tyrimuose dėl turto iššvaistymo. Dar viena detalė E.Židanavičiaus biografijoje – buvusio Rusijos vidaus reikalų viceministro kaimynystė.

Pats E.Židanavičius teigia tik iš „Sienos“ tyrimo sužinojęs, kad daugiau nei aštuonerius metus turėjo kaimyną iš Rusijos politikos ir verslo elito.

„Generolas“ išsikraustė

Balandį „Siena“ ir nepriklausomas Rusijos žurnalistų leidinys „Scanner Project“ publikavo žurnalistinį tyrimą, kurio centrinės figūros – V.Kozlovas ir Regionų partijos lyderis J.Pinskus. V.Kozlovas, dabar užimantis aukštas pareigas Rusijos milijardieriaus Aleksejaus Mordašovo verslo struktūrose, su šeima valdė bendrovę „Bolsera“, per kurią įgytas prabangus namas Palangoje, Žiogupio gatvėje.

Rusijos milicijos generolo-leitenanto titulą turintis V.Kozlovas per „Bolserą“ vystė ir kitą verslą – bendrovę „Verslo investicijų vystymo grupė“. Šią įmonė iš įtakingos Rusijos šeimos 2016 metais perėmė Jonas Pinskus. Per ją Regionų partijos lyderis vystė su trenksmu žlugusį rusišką verslą, kuris bankrutavo, pradanginant šešiaženklę pinigų sumą. Apie visa tai papasakojome šiame siužete:

Naujausi pokyčiai šioje istorijoje įvyko tyliai. V.Kozlovo „Bolseros“ akcininkų gretose nebeliko. Registrų centro duomenimis, V.Kozlovui priklausiusį 30 proc. akcijų paketą perėmė „Bolseros“ direktorė, palangiškė Aldona Kinstaitienė.

Pirmas sandoris registruotas balandžio 11 d. – kelios dienos po to, kai „Siena“ susisiekė su A.Kinstaitiene ir paprašė pakomentuoti įmonės ryšius su V.Kozlovu. Likusią dalį akcijų įmonės direktorė perėmė balandžio 20 d. – dvi dienos po tyrimo „Jonas ir generolas“ publikavimo.

Perimdama V.Kozlovo dalį, A.Kinstaitienė investuoja į tikrai prastus rodiklius demonstruojantį verslą. „Bolsera“ metų metus veikė nuostolingai ir prikaupė nuostolių už daugiau nei 760 tūkst. eurų. Bendrovės skolos siekia apie pusantro milijono, o jos turto vertė (pirmiausiai tai namas ir sklypas Žiogupio gatvėje) tesiekia apie 800 tūkst. eurų. Mokesčių inspekcijos vertinimu, tokioje padėtyje atsidūrusi įmonė turėtų būti nemoki.

Paprašyta pakomentuoti savo investiciją, palangiškė nepanoro leistis į kalbas. „Atsiprašau, neatsakysiu į šitą klausimą“, - sakė A.Kinstaitienė, paprašyta pakomentuoti, kodėl perėmė V.Kozlovo akcijas.

Mėginant paklausti, kiek palangiškė investavo į nuostoliuose skendintį verslą, ji padėjo ragelį.

Kaimynas – vienas Regionų partijos vadovų

Po tyrimo apie V.Kozlovą publikavimo sužinojome ir dar vieną detalę, siejančią buvusio Rusijos viceministro turtą su J.Pinskaus politine veikla. Paaiškėjo, kad visiškai šalia „Bolseros“ valdomos Žiogupio rezidencijos namą turi Palangos politikas Eimutis Židanavičius, prieš keletą metų pakilęs gana aukštai Liberalų sąjūdžio struktūroje, o dabar laimės ieškantis su J.Pinskaus vadovaujama Regionų partija.

E.Židanavičius partijos svetainėje nurodomas kaip jos tarybos narys bei Palangos skyriaus pirmininkas. Kada tiksliai E.Židanavičius paskirtas į šias pareigas – svetainėje nenurodoma.

Paklaustas, ar pažįsta V.Kozlovą, E.Židanavičius teigė tik iš „Sienos“ tyrimo sužinojęs, kas buvo jo kaimynai. Sykiu jis patvirtino atpažinęs savo kaimyną balandį publikuotame „Sienos“ siužete.

„Ne, nepažįstu. Gal matęs kelis kartus – jis retokai būna. (...) Labai nustebau. Mes nebendraujam, neturėjom jokių reikalų. Kaip sakoma, artimiau susipažinti neteko“, – kalbėjo E.Židanavičius.

Paklaustas, ar žinios apie V.Kozlovo ryšį su jo partijos pirmininku J.Pinskumi paveiks jo paties ateitį Regionų partijoje, palangiškis politikas teigė to nesvarstantis, bet užsiminė, kad galbūt šis klausimas bus keliamas partijos lygmeniu.

„Manau, kad bus tarybos posėdis – galbūt bus kažkada tas klausimas. Galbūt pats ponas Pinskus pakomentuos ir atsakys į tuos klausimus“, – svarstė pašnekovas. 

Jonas Pinskus (Irmanto Gelūno / BNS nuotr.)

Praeityje, dar priklausydamas Liberalų sąjūdžiui, E.Židanavičius turėjo teisintis dėl kelių savo veiklos epizodų. Bene labiausiai pagarsėjo ankstyvaisiais nepriklausomos Lietuvos metais užsidirbtas teistumas už reketą, kurį politikas sąžiningai deklaravo kandidatuodamas į Palangos tarybą. E.Židanavičiaus veikla įtarimų sukėlė ir kur kas naujesniais laikais.

Teisėsauga narstė E.Židanavičiaus veiklą savivaldybės įmonėje „Palangos klevas“, įtariant turto iššvaistymą. Kaip skelbė portalas lrytas.lt, tyrimai E.Židanavičiaus atžvilgiu nutraukti 2016 metais, dėl senaties.  

Regionų partijos Palangos skyriaus vadovas patikino apie šiuos epizodus kalbėjęs su partijos vadovybe ir nieko nenuslėpęs.

„Du kartus buvau miesto tarybos narys, ir visa kita. Manau, kad visuomenė puikiai žino. Dažniausiai tą temą mėgsta oponuojančios partijos eskaluoti“, – sakė E.Židanavičius, primindamas, kad reketo istorijai jau beveik 30 metų.

„Palangos klevo“ istorija, anot jo, baigėsi be „jokio rezultato“, o ikiteisminio tyrimo faktas politiko kaltės niekaip neįrodo. „Teisėsauga kartais, sakykim taip, nežymiai koreguoja politinius procesus – teisingai? Per savo tyrimus“, – pridūrė E.Židanavičius.

Jonas Pinskus į „Sienos“ klausimus apie savo ryšius su V.Kozlovu neatsakė. Dėl šių faktų Seimo narys Matas Maldeikis kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą.

Publikacija finansuojama Aktyvių piliečių fondo lėšomis.

APF – Aktyvių piliečių fondas

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.