Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Po „Sienos“ tyrimo įšaldyti Kremliui artimo verslo milijonai Lietuvoje

Po „Sienos“ tyrimo įšaldyti Kremliui artimo verslo milijonai Lietuvoje

„Sienos“ iliustracija
Šarūnas Černiauskas
2022 03 15
Visi autoriaus tekstai →
Vienas iš Lietuvos bankų įšaldė milijonines Kremliui artimos bendrovės „PhosAgro Baltic“ lėšas Lietuvoje. Tai kol kas didžiausias sankcijų poveikis mūsų valstybėje. Sprendimas įšaldyti „PhosAgro Baltic“ lėšas priimtas tą pačią dieną, kai „Siena“ paskelbė tyrimą apie šią įmonę ir jos ryšius su Vladimiro Putino aplinka.

Tai „Sienai“ patvirtino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) atstovė spaudai Modesta Zdanauskaitė. „FNTT buvo informuota, kad finansų įstaiga sustabdė UAB „PhosAgro Baltic“ disponavimą sąskaitomis ir įšaldė lėšas, kurių suma siekia virš 2,9 mln. eurų. Sprendimas priimtas kovo 10 d.“, – raštu pateiktame komentare teigė M.Zdanauskaitė.

Pranešimą apie „PhosAgro“ lėšų įšaldymą FNTT gavo antradienį. Oficiali FNTT statistika rodo, kad tai didžiausia vienam subjektui priklausanti lėšų suma, įšaldyta Lietuvoje taikant sankcijas dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.  

Be 2,9 mln. eurų „PhosAgro Baltic“ sąskaitose, Lietuvoje taip pat įšaldytos aštuonių juridinių asmenų ir keturių fizinių asmenų sąskaitos. „Šiems asmenims priklausančių įšaldytų lėšų bendra suma siekia virš 3,179 mln. eurų, beveik 1,368 mln. JAV dolerių ir 645 tūkst. Rusijos rublių“, – vardijo M.Zdanauskaitė.

Kaip skelbėme praėjusią savaitę publikuotame tyrime, galutiniai „PhosAgro“ grupės naudos gavėjai – Rusijos oligarchų Gurjevų šeima bei Vladimiras Litvinenka, akademikas iš Sankt Peterburgo, vadovavęs daug abejonių sukėlusiai Vladimiro Putino disertacijai. V.Litvinenkos valdomų akcijų dalis „PhosAgro“ viršija 20 procentų.

Milijardieriumi tituluojamas akademikas į sankcijų sąrašus kol kas neįtrauktas. „PhosAgro“ vadovas Andrejus Gurjevas jaunesnysis buvo tarp oligarchų, kuriuos V.Putinas sukvietė į Kremlių pirmą invazijos dieną. Jis į ES sankcijų sąrašą įtrauktas kovo 9 d. Apie tai ir sukosi mūsų praėjusią savaitę publikuotas tyrimas:

Po sankcijų pritaikymo A.Gurjevas žaibiškai pasitraukė iš „PhosAgro“ vadovo pareigų. Panašu, kad su sankcijomis susiję manevrai tebevyksta ir Kipre, bendrovėje „Phosint Limited“, kuri valdo tiek „PhosAgro Baltic“, tiek kelias grupės įmones Europoje. Vieši duomenys rodo, kad bandoma registruoti naujus duomenis apie „Phosint Limited“ akcininkus, tačiau, bent jau kol kas, nesėkmingai. Pagal vis dar aktualius Kipro registro duomenis, „Phosint Limited“ tiesiogiai kontroliuoja Rusijos koncernas „PhosAgro“.

Tarp didžiausių sankcijas patyrusių subjektų Lietuvoje – trąšų gamintoja „Lifosa“, kuri priklauso Rusijos oligarcho Andrejaus Melničenkos imperijai. Kiti fiziniai ir juridiniai asmenys, kurių sąskaitos įšaldytos dėl sankcijų, kol kas nežinomi. 

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.