Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Po „Sienos“ tyrimo – kreipimasis į VSD ir teisėsaugą

Po „Sienos“ tyrimo – kreipimasis į VSD ir teisėsaugą

Vitoldas Tomaševskis (portalo 15min nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2022 11 14
Visi autoriaus tekstai →
Tiek Lietuvos politikai, tiek tremtyje veikianti Baltarusijos opozicija reaguoja į sekmadienį publikuotą „Sienos“ ir partnerių tyrimą „Misteris Milijardas“. Žurnalistiniame tyrime atskleistą informaciją prašoma įvertinti tiek teisiniu, tiek nacionalinio saugumo požiūriu.

Tyrime, kurį įgyvendinome bendradarbiaujant su Belarusian Investigative Center (BIC) ir „Kiberpartizanais“, atskleidėme Lietuvos milijonieriaus Vitoldo Tomaševskio ir jo aplinkos ryšius su Aliaksandro Lukašenkos režimui artimais asmenimis. Taip pat atskleidėme milijardines naftos produktų prekybos operacijas, vykusias tuo metu, kai Baltarusija vykdė įžūlią muitų vengimo schemą, o vienam artimiausių A.Lukašenkos žmonių Jurijui Čyžui pritaikytos Europos Sąjungos sankcijos.

Jei nematėte tyrimo „Misteris Milijardas“, kviečiame jo peržiūrai:

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas dėl „Sienos“ atskleistos informacijos kreipiasi į teisėsaugą ir Valstybės saugumo departamentą (VSD). Reakcijos Lietuvos pusėje tikisi ir faktine 2020 metų Baltarusijos prezidento rinkimų laimėtoja pripažįstamos Sviatlanos Cichanouskajos štabas.

 S.Cichanouskajos komanda pabrėžia, kad „Sienos“ ir partnerių tyrimas ne tik atskleidžia galimą sankcijų apėjimą, bet ir parodo žmones, kurie padėjo A.Lukašenkos režimui išsilaikyti, nepaisant ilgametės tarptautinių sankcijų praktikos.

Su L.Kasčiūno ir S.Cichanouskajos štabo pozicija susipažinti galite šiame video siužete:

Kreipiasi į FNTT ir VSD

NSGK pirmininko L.Kasčiūno vertinimu, tyrime „Misteris milijardas“ atskleistos operacijos turi būti įvertintos tiek teisiškai, tiek per nacionalinio saugumo prizmę. Dėl to politikas nutarė kreiptis į FNTT ir VSD.

„Paskelbtas žurnalistinis tyrimas kelia didelį nerimą, nes jame atskleista milžiniškos apimties schema, kurios centre esamos ir dar neseniai buvusios vadinamosios Baltarusijos režimo „piniginės”, o išvien su jais veikia ir Lietuvos piliečiai. Akivaizdu, kad pačiai schemai nebaudžiamai buvo leista gyvuoti ilgus metus, nors ji ir nebuvo labai giliai paslėpta. Tai kelia rimtus klausimus. Kreipsiuosi į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą prie VRM ir Valstybės saugumo departamentą pagal kompetenciją patekti savo vertinimus“, - raštu pateiktame komentare „Sienai“ teigia L.Kasčiūnas.

Laurynas Kasčiūnas (Irmanto Gelūno / BNS nuotr.)

Pasak jo, atkreiptinas dėmesys ir į specializuotų finansinių paslaugų tiekėjus, kurie Lietuvoje teikia ofšorinių įmonių steigimo ir aptarnavimo paslaugas – kaip „Lewben“, elitinė finansinių paslaugų kompanija, kurios svarbiausi žmonės veikė finasinėse operacijose, atskleistose tyrime „Misteris Milijardas“. 

„Vakaruose jie vadinami „enablers” („įgalintojai“). Dažniausiai tai advokatai, „ofšorų” kūrėjai ir prižiūrėtojai, lobistai ir pnš. Prie paskelbtos medžiagos pridėjus ir kitą viešai prieinamą informaciją galima pagrįstai daryti išvadą, kad ir Lietuvoje veikia tokias paslaugas teikiančių fizinių ir juridinių asmenų tinklas, kuris išskirtinai arba didele dalimi užsiima su Rusijos ir Baltarusijos režimais siejamų asmenų interesų aptarnavimu Lietuvoje ir per Lietuvą. Ypač karo Ukrainoje akivaizdoje tokias paslaugas teikiantys subjektai ir asmenys reikalauja ypatingo dėmesio iš kompetetingų institucijų kaip atskiras iššūkis nacionaliniam saugumui bei finansų sistemos skaidrumui“, - teigia L.Kasčiūnas.

Baltarusijos opozicija tikisi veiksmų

Sviatlanos Cichanouskajos vyriausiasis patarėjas Franakas Viačorka „Sienos“ ir partnerių tyrimą vertina kaip įrodymą, kad sankcijos „Lukašenkos pinigine“ tituluotam Jurijui Čyžui buvo apeinamos per Lietuvą.

„Tai aiškus bandymas apeiti sankcijas. Matome, kad žmonės, kurie įtraukti į juodąjį sąrašą ir su kuriais turėjo būti nutraukti bet kokie santykiai, rado galimybių toliau prekiauti ta pačia produkcija, kuria prekiavo anksčiau. Neabejotinai būtina atlikti tyrimą ir nustatyti, kokiomis apimtimis vyko prekyba ir visi šie veiksmai. Tai gera tema tiek prokurorams, tiek žurnalistams tyrėjams. Bet taip pat svarbu pažiūrėti, ką tuomet schemoje dalyvavę žmonės veikia dabar, ką jie veikia po 2020 metų – ar jie ir dabar nedalyvauja sankcijų apėjime“, - kalbėjo F.Viačorka.

Franakas Viačorka ir Sviatlana Cichanouskaja
(Valdo Kopūsto / BNS nuotr.)

L.Kasčiūno sprendimą kreiptis į FNTT ir VSD jis laiko sveikintinu žingsniu.

„Reikia surinkti visus įmanomus liudijimus, įrodymus, dokumentus. Jei jie iš tikrųjų tai darė, jie turi už tai atsakyti. Taip, tai vyko seniai, bet dabar turbūt geriausias laikas taisyti klaidas“, - tęsė F.Viačorka.

Pašnekovo vertinimu, būtent sankcijų apėjimo mechanizmai leido A.Lukašenkos režimui išsilaikyti, nepaisant sankcijų, kurias Vakarai jam taiko jau ne pirmą dešimtmetį.

„Pats laikas pažiūrėti, kas padėjo A.Lukašenkos režimui laikytis visus tuos metus. Mums atrodė taip: mūsų žmonės sėdi kalėjimuose, pasaulis mus palaiko, prieš režimą įvedinėjamos sankcijos, bet žmonės kitoje barikadų pusėje – režimo pusėje – toliau ramiai vysto prekybą ir kemšasi kišenes. Kad tai nepasikartotų, reikia atlikti tyrimą, o atsakingus asmenis – patraukti atsakomybėn“, - sakė F.Viačorka.

Milijardai Lietuvoje ir ne tik

Primename, kad „Sienos“ ir partnerių tyrimas nagrinėjo prekybą naftos produktais, vykusią 2011-2012 m. laikotarpiu. Čia figūravo keliose jurisdikcijose įsteigtos įmonės, o daugiausiai dėmesio skyrėme Lietuvoje ir Singapūre įkurtiems subjektams. 

Lietuviška įmonė „One Energy“ suklestėjo 2011 metais – kai Baltarusija eksportavo rusiškus naftos produktus, juos deklaruodama kaip „tirpiklius“ ar „skiediklius“. Tai režimui leido išvengti milžiniško kiekio muitų mokėjimo. „One Energy“ nurodė prekiaujanti baltarusiškais naftos produktais, didžiausią dalį pajamų priskiriant prekybai „tirpikliais“.

Lietuviškos įmonės tiekėjai 2011 metais – bendrovės „Triple“, „Triple Energo“ ir „Belneftegaz“. Pirmos dvi tuomet priklausė „Lukašenkos pinigine“ tituluotam Jurijui Čyžui, trečia – jo verslo partneriui Aliaksejui Aleksinui.

2012 metais, kai J.Čyžas įtrauktas į ES sankcijų sąrašą, baltarusiškų tiekėjų „One Energy“ dokumentuose nebeliko. Įmonė nurodė ir toliau prekiavusi „tirpikliais“, bet tiekimas esą vyko per Singapūrą – ten įkurtą bendrovę „Savoil LLP“, kurios galutiniu naudos gavėju buvo paslaptingas turtuolis Vitoldas Tomaševskis, ne vienus metus vystęs bendrus verslus su J.Čyžu.

„Pandora Papers“ duomenys rodo, kad „Savoil“ pajamos 2012 metais viršijo 4,8 milijardo dolerių.

Lietuviškos „One Energy“ galutiniu savininku prisistato Vilius Kavaliauskas – „Lewben“ įkūrėjas, asmeniškai aptarnavęs bent dalį V.Tomaševskio reikalų su ofšorinėmis įmonėmis. Jis kategoriškai neigia savo verslo dalyvavimą galimai apeinant sankcijas J.Čyžui.

„One Energy“ niekada nevykdė veiklos, neatitinkančios įstatymu reikalavimų nei vienoje iš susijusių su prekyba šalių, nevykdė veiklos su sankcionuotomis įmonėmis ar asmenimis ir/ar jų nedangstė“, - raštu pateiktame komentare teigia V.Kavaliauskas.

You just spend your time with the art. An interview with art ...
Vilius Kavaliauskas („Lewben“ nuotr.)

Į klausimus apie V.Tomaševskį ir „Savoil“ jis neatsakė, motyvuodamas, esą šie klausimai skirti ne jam. „Lewben“ įkūrėjas taip pat pažymi, kad jo tuometė veikla neturėtų būti vertinama šių dienų kontekste.

„Didžioji dalis jūsų pateikiamos informacijos ir su šia informacija susijusių klausimų yra skirti trečiosioms šalims, todėl šios informacijos nei patvirtinti, nei komentuoti negalime. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad jūsų klausimai siekia 2011-2012 metus, kuomet verslo veikimo principai bei reguliavimo aplinka atitiko to meto geopolitinę situaciją bei santykių tarp atskirų valstybių prioritetus. Būtų ne tik netikslu, bet ir neteisinga to meto įvykius ekstrapoliuoti nūdienos kontekste“, - teigia V.Kavaliauskas.

Su V.Tomaševskiu tiesiogiai susisiekti nepavyko, bet bendravome su jo valdomos Rusijos įmonės vadovu. Jis patvirtino, kad Lietuvos verslininkas turėjo verslo santykių su J.Čyžu, bet patikino, kad jie visi seniai nutrūko – ir sankcijos buvo tarp tai nulėmusių faktorių. 

Rusijoje V.Tomaševskis šiuo metu užsiima trąšomis ir naftos gavyba. Pirmą verslą turtuolis vysto Kaliningrado srityje, antrą – Komio regione.

Tyrimas „Misteris Milijardas“ iš dalies finansuotas tarptautinio fondo JournalismFund.eu lėšomis

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.