Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Po „Sienos“ tyrimo tarnybų akiratyje atsidūrė daugiau nei 90 įmonių 

Po „Sienos“ tyrimo tarnybų akiratyje atsidūrė daugiau nei 90 įmonių 

Mutinės sulaikyta mediena („Sienos“ nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2023 04 11
Visi autoriaus tekstai →
Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) aiškinasi 95 Lietuvos įmonių, užsiėmusių medienos iš Kazachstano ar Kirgizijos importu. Tarnybos akiratyje visi šie verslai atsidūrė po to, kai „Siena“ su partneriais atskleidė galimo sankcijų apėjimo mechanizmus.

Praėjusių metų gruodį publikavome tyrimą „Pinokiai“, kuriame atskleisti įtartini medienos iš Kazachstano ir Kirgizijos srautai, pasiekę tiek Lietuvą, tiek dar kelias Europos Sąjungos valstybes. VVTAT tyrimo ėmėsi netrukus po to.

Tarnyba patvirtina, kad tyrimas pradėtas įtariant sankcijų rusiškai ir baltarusiškai medienai apėjimą, Kazachstaną ir Kirgiziją naudojant kaip priedangą tikrajai gaminių kilmei. 

„2023 m. sausio mėn. kilus įtarimui, kad galimai galėjo būti įvežta sankcionuota mediena į Lietuvos Respubliką, VVTAT pateikė užklausimą Muitinės departamentui prie Finansų ministerijos, dėl įmonių sąrašo, kurios įsivežė medieną iš Kirgizijos ir Kazachstano, kad galėtų pradėti tyrimą dėl galimai pažeistų sankcijų, įsivežant medieną per tarpininkus. VVTAT, gavusi įmonių sąrašą nedelsdama pradėjo tyrimą, kuris šiuo metu yra intensyviai vykdomas“, - raštu pateiktame komentare nurodo VVTAT.

Konkrečių įmonių tarnyba teigia negalinti įvardinti. „Sienos“ žiniomis, tarp tiriamų bendrovių – ne viena ir ne dvi įmonės, kurių vaidmenį medienos importo schemose atskleidė „Sienos“ tyrimai: tiek pirmas, publikuotas praėjusių metų pabaigoje, tiek praėjusią savaitę pasirodęs jo tęsinys.

„Šiuo metu VVTAT turi duomenis apie 95 įmones, kurios galimai galėjo įvežti į Lietuvos Respubliką sankcionuotą medieną. 4-iose įmonėse yra pradėti patikrinimai. Dėl visų kitų likusių įmonių pradėtas dokumentinis tyrimas. (...) Gauti dokumentai ir duomenys šiuo metu yra analizuojami“, - teigia VVTAT.

Anot tarnybos, kol kas anksti sakyti, ar surinkti duomenys turės nusikaltimo požymių. Tačiau tokios galimybės VVTAT neatmeta.

„Jeigu tikrinamose įmonėse bus nustatyta, kad padaryta veika turi nusikalstamos veikos požymių, t. y. įmonės, kurios įsivežusios sankcionuotos medienos į Lietuvos Respubliką, apeinant sankcijas per tarpininkus, tyrimo medžiaga bus perduota Generalinei prokuratūrai“, - teigiama tarnybos komentare.

Faktas, kad VVTAT vertina daugiau nei devynių dešimčių įmonių veiklą, dar nereiškia, kad visos jos dalyvavo sankcijų apėjimo mechanizmuose.

Tai jau ne pirmas atvejis, kai valstybės institucijos imasi priemonių dėl „Sienos“ atskleistų galimo sankcijų apėjimo atvejų.  

Vasarį, po „Sienos“ tyrimo apie baltarusiško karbamido keliones į Lietuvą, „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) smarkiai sugriežtino ne tik trąšų, bet ir kitų krovinių kontrolę. To pasekoje, į Lietuvą neįleisti tūkstančiai tonų trąšų, naftos produktų ir kitų prekių, kurių patekimas į ES teritoriją galėjo sukelti sankcijų pažeidimo riziką.

Taip pat atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl sankcijų Baltarusijos trąšų gamintojai „Grodno Azot“ pažeidimo.  LTG jau sustabdė sutartis su Klaipėdos „Birių krovinių terminalu“ ir kitais verslais, kurių vaidmenis šioje istorijoje atskleidė „Sienos“ tyrimas.

BKT tvirtina jokioje sankcijų pažeidimo schemoje nedalyvaujantis.

Tyrimas apie sankcijų medienai apėjimo mechanizmus finansuotas tarptautinio fondo  „Journalismfund Europe“ lėšomis.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.