Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl K.Komskio įmonės „darbų“ Lentvario dvare

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl K.Komskio įmonės „darbų“ Lentvario dvare

Kęsto Komskio verslas savivaldybės užsakymą gavo pateikdamas duomenis apie darbus Lentvario dvare, nors niekuomet ten nedirbo (Vyginto Skaraičio / Fotobankas.lt ir Siena.lt nuotr.)
Miglė Krancevičiūtė
2020 09 25
Visi autoriaus tekstai →
Klaipėdos apygardos prokuratūra Pagėgių politiko Kęsto Komskio įmonės „Kalibrus“ atžvilgiu pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo. Tyrimas pradėtas dėl darbų Ugniui Kiguoliui priklausančiame Lentvario dvare. Šių darbų „Kalibrus“ niekada neatliko. 

Tyrimas buvo inicijuotas po „Sienos“ paskelbto tyrimo apie K. Komskio įmonės galimai neskaidriai laimimus Pagėgių savivaldybės viešuosius konkursus. Apie prokuratūros sprendimą imtis ikiteisminio tyrimo „Sienai“ pranešė Pagėgių tarybos narys Edgaras Kuturys. 

Pagėgių merui adresuotame prokuratūros rašte teigiama, kad ikiteisminis tyrimas dėl „Kalibrus“ veiklos pradėtas dėl pažymos, kuri K.Komskio įmonei leido laimėti didelės vertės konkursą.

Baudžiamasis kodeksas už dokumentų klastojimą numato iki trejų metų laisvės atėmimo. Tai jau antras ikiteisminis tyrimas dėl K.Komskio įmonių veiklos, pradėtas po „Sienos“ ir „Tauragės kurjerio“ žurnalistinių tyrimų.

Galimai suklastota pažyma uždirbo 160 tūkstančių 

Prieš dvi savaites „Sienos“ žurnalistai paviešino istoriją, kaip K.Komskio verslas laimėjo Pagėgių savivaldybės konkursą, pateikęs pažymą apie Lentvario dvare atliktus darbus. 

Pažymos K.Komskio įmonei reikėjo, nes Pagėgių savivaldybės kraštovaizdžio formavimo darbų konkurso sąlygose buvo nustatytas reikalavimas turėti panašių darbų patirties. Konkurse dalyvaujančios įmonės per pastaruosius 5 metus turėjo būti įvykdžiusios bent vieną panašaus pobūdžio sutartį už ne mažiau kaip 40 tūkst. eurų. 

Tada „Kalibrus“ ir pateikė bendrovės „Ginota“  raštą, liudijantį, kad K.Komskio įmonė 2019 m. atliko „Lentvario dvaro sodybos ir parko sutvarkymo darbų“ už 73,5 tūkst. eurų be PVM.

Iš pradžių „Ginotos“ direktorius teigė, kad „Kalibrus“ atliko darbus Lentvario parke, tačiau paprašius patikslinti, kokius darbus Lentvario dvaro teritorijoje atliko jos samdyti K.Komskio pavaldiniai, informacijos A.Laktionkinas ieškojo maždaug pusantros savaitės.

Tada „Ginotos“ direktorius versiją pakeitė ir teigė, kad jokių darbų UAB „Kalibrus“ Lentvario dvare ar parke vis dėlto neatliko. Anot verslininko, K.Komskio įmonė tikrai dirbo ir tikrai įgyvendino didelės apimties darbus – tik ne dvare ir ne Lentvaryje, O Vilniaus mieste, Karoliniškių mikrorajone. 

Anot verslininko, Pagėgių savivaldybei pateiktame dokumente įsivėlė klaida.

Kraštovaizdžio darbų konkurse be „Kalibrus“ dalyvavo tik viena įmonė, bendrovė „Vilniaus betono demontavimo technika“. Jos galutinis pasiūlymas buvo kur kas pigesnis, tačiau buvo atmestas dėl esą laiku nepateiktų papildomų dokumentų.

Įmonės atstovė teigė, kad buvo pateiktas ieškinys dėl konkurso organizavimo, tačiau dėl žmogiškos klaidos skundas pasiekė ne tos apylinkės teismą ir įmonė liko nieko nepešusi. 

Verslus sieja politika

Pažymą išdavusi įmonė „Ginota“ – įmonės vadovo A.Laktionkino šeimos verslas. Pats A.Laktionkinas įmonės akcijų paketą įgijo tik pernai sausį, perimdamas jį iš savo tėvo Vitalijaus Laktionkino, buvusio K. Komskio bendrapartiečio. 

V.Laktionkinas, kaip ir Kęstas Komskis politinėje veikloje dalyvavo po partijos „Tvarka ir Teisingumas“ vėliava. Su šia partija K.Komskis ėjo Pagėgių mero pareigas ir dvi kadencijas dirbo Seime. K.Komskis su „tvarkiečiais“ į Seimą buvo išrinktas ir 2016 metais. Tiesa, vėliau jo mandatas buvo panaikintas dėl balsų pirkimo. 

V.Laktionkinas su šia partija 2015 metais kandidatavo į Šilutės rajono savivaldybės tarybą. 

Tai, kad K.Komskio ir V.Laktionkino keliai susikerta ne tik politikoje, rodo ir jų verslų bendradarbiavimas. Dabartinis „Ginotos“ direktorius A.Laktionkinas teigė, kad su K.Komskio verslais jo įmonė reikalų turi jau tikrai ne pirmą kartą – esą anksčiau buvo dirbama su „Agrolira“, pernai bankrutavusia K.Komskio įmone. 

„Turėjom anksčiau sutarčių ir su „Agrolira“, bet turėjom ir su „Kalibrus“. Ir buvo ne viena, tai faktas“, – komentavo A.Laktionkinas.

Senos problemos naujam verslui netrukdo

„Kalibrus“ K.Komskio verslo žemėlapyje atsidūrė tik pernai vasarį. Dabar ši įmonė yra didžiausia darbų tiekėja Pagėgių savivaldybei. Tokių darbų, kuriuos anksčiau atlikdavo bankrutuojanti „Agrolira“.

Pagėgių savivaldybė „Tauragės kurjeriui“ yra nurodžiusi, kad netikėto bankroto ištikta „Agrolira“ sulaukė sankcijų. Pernai dėl nebaigtų darbų su žlungančia K.Komskio įmone nutrauktos trys sutartys. Kaip nurodo Pagėgių savivaldybė, neatliktų darbų vertė siekia apie 160 tūkst. eurų. 

„Kalibrus“ laimėtų pirkimų vertė šią sumą jau dabar viršija kelis kartus. Nors „Kalibrus“ vykdo tokią pačią veiklą, kokia užsiėmė žlunganti „Agrolira“, seno K.Komskio verslo problemos nesukelia sunkumų dalyvaujant viešuosiuose pirkimuose. Bendrovės „Kalibrus“ neslegia ir „Agroliros“ skolų našta. 

„Agrolira“ bankrutuoja sukaupusi skolų už daugiau nei 400 tūkst. eurų. Įmonės turto vertė šiai sumai neprilygsta nė iš tolo. Prieš maždaug pusmetį pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl „Agroliros“ veiklos, įtariant galimą nusikalstamą bankrotą. Tyrimas pradėtas „Sienos“ ir „Tauragės kurjerio“ publikacijų pagrindu.

K.Komskis į „Sienos“ klausimus apie savo verslus atsakinėjo tik raštu. Tačiau ir į juos atsakinėti nustojo, kai pradėjome domėtis „Kalibrus“ darbais Lentvario dvare.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.