Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

„Siena“ su užsienio partneriais pradeda europinę tiriamosios žurnalistikos iniciatyvą

„Siena“ su užsienio partneriais pradeda europinę tiriamosios žurnalistikos iniciatyvą

Pasaulinio pripažinimo ne kartą sulaukęs tarptautinis tiriamosios žurnalistikos centras „The International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ) su partneriais įkūrė europinę duomenimis paremtos žurnalistikos iniciatyvą „Collaborative Journalism Europe in a Global Context“ (CJEGC). Vienintelis šio projekto partneris Lietuvoje – tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

„Siena“ jungiasi prie ICIJ vadovaujamo tiriamosios žurnalistikos organizacijų konsorciumo, kuriame taip pat dalyvauja leidiniai iš Rumunijos ir Juodkalnijos – „Context Romania“ ir MANS. Kartu su ICIJ, trys didelę patirtį sukaupusios Europos žurnalistikos organizacijos dalinsis žiniomis ir patirtimi su kitais žurnalistais bei vykdys jungtinius tarptautinius tyrimus.

Anot ICIJ direktoriaus Gerard Ryle, nauja iniciatyva leis vystyti išsamius ir didelį poveikį turėsiančius žurnalistinius tyrimus, aktualius Europos piliečiams.

„Dirbdami išvien, atskleisime tai, kas nutylima, ir paviešinsime istorijas, turinčias potencialą pakeisti pasaulį“, - įsitikinęs G.Ryle.

„Sienos“ vadovas Šarūnas Černiauskas taip pat neabejoja projekto galimybėmis kurti efektyvią žurnalistiką, privesiančią prie rimtų permainų.

„Turime garbės dirbti su Pulitzerio premiją pelniusia ICIJ komanda ir puikiais partneriais iš Rumunijos bei Juodkalnijos, su kuriais esame bendradarbiavę ne prie vienos tarptautinio rezonanso istorijos. Vienijamės tarptautiniams tyrimams, kurie ypač aktualūs dabartiniame kontekste, kai itin intensyviai veikia sankcijų apėjimo mechanizmai, pinigų plovimo schemos ir kitos tarptautinio pobūdžio nusikalstamos operacijos. Ir tik veikdami peržengiant valstybių ribas galime veiksmingai demaskuoti tarptautiniu mastu veikiančias grupuotes“, - sako Š.Černiauskas.

ICIJ – pasaulinio garso tiriamosios žurnalistikos organizacijose, nuskambėjusi tokiais tyrimais kaip „Panama Papers“, „FinCEN Files“, „Pandora Papers“ ir kitais projektais, vienijančiais žurnalistus iš skirtingų šalių ir žemynų. ICIJ darbas įvertintas Pulitzerio premija, „TRACE Prize for Investigative Reporting“ ir kitais prestižiniais apdovanojimais.

„Context Romania“ yra nepriklausomas žiniasklaidos startuolis, siekiantis ugdyti ir plėsti Rumunijos žurnalistų tyrėjų bendruomenę. „Context“ daug dėmesio skiria tyrimams apie korupciją, sukčiavimą bei organizuotą nusikalstamumą. Pernai veiklą pradėjusi organizacija jau spėjo pasižymėti ne vienu tyrimu apie piktnaudžiavimą valdžia ir korupciją Rumunijoje.

MANS – viena stipriausių ir labiausiai patyrusių tiriamosios žurnalistikos organizacijų tiek Juodkalnijoje, tiek Balkanų regione. Naujausias apdovanojimas gausioje MANS kolekcijoje – „EU Investigative Journalism Award“, skirtas už paslėptų Rusijos elito turtų Juodkalnijoje atskleidimą.

Kartu su „Siena“ – vienintele išimtinai žurnalistiniais tyrimais užsiimančia Lietuvos žiniasklaidos priemone – šios trys organizacijos užsiims ne tik tyrimais, bet ir visuomenine veikla. CJECG projekto rėmuose numatomi du stambūs tarptautiniai žurnalistiniai tyrimai, mokymų žurnalistams organizavimas, žiniasklaidos organizacijų bendradarbiavimo struktūros stiprinimas bei žodžio laisvės gynimas pasauliniu mastu.

CJEGC projektui skirtas 2 mln. eurų finansavimas iš Europos Sąjungos programos „Kūrybiška Europa“ žiniasklaidos paprogramės (Creative Europe Media). ICIJ, „Sienos“, „Context Romania“ ir MANS komanda pateko tarp 12 geriausių projektų, atrinktų iš 64 pretendentų. Atrinktiems projektas finansavimas skirtas dvejų metų laikotarpiui, iš viso paskirstant 14 mln. eurų.

„Europos Sąjungos parama mus padrąsina tirti, atrasti ir atskleisti istorijas, kurios rezonuos peržengdamos valstybių ribas“, - sako ICIJ vadovas Gerard Ryle.

sigle

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.