Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
tyrimai

Valstybė finansavo šeimų gynėjų kelionę į prokremlišką renginį

Valstybė finansavo šeimų gynėjų kelionę į prokremlišką renginį

Konstantinas Malofejevas remia tiek Europos Sąjungos šalyse veikiančius šeimų gynėjus, tiek Ukrainoje chaosą sėjančius separatistus (Wikimedia Commons nuotr.)
Siena.lt
bendradarbiaujant su „Fundacja Reporterów“ (Lenkija) ir kitais užsienio partneriais
2021 03 21
Visi autoriaus tekstai →
Apie 180 tūkst. eurų – tiek pastaraisiais metais iš valstybės gavo organizacijos, susivienijusios po tradicinės šeimos gynimo vėliava. Tarp reikmių, kurioms leidžiami valstybės pinigai, buvo ir kelionė į renginį Italijoje, aptemdytą Kremliaus įtakos šešėlių. 

Kelios organizacijos, pastaruoju metu itin ryškiai matomos dėl pasipriešinimo vienos lyties partnerystėms ir Stambulo konvencijai, metai po metų gauna valstybės pinigų injekcijas projektui pavadinimu „AŠIS: atstovavimo šeimų interesams stiprinimas“. Popieriuje projektas skirtas šeimų interesų gynimui, realybėje – vaizdas kelia abejonių.

Pavyzdžiui, iš valstybės kišenės apmokėti abejotinos kokybės tyrimai, formuojantys itin konservatyvią liniją ne tik mažumų, bet ir vaiko teisių atžvilgiu. Pinigai taip pat leidžiami subjektyvių šeimų gynėjų nuomonių sklaidai ir bendradarbiavimui su bendraminčiais užsienyje. Vienas to pavyzdžių – šeimų gynėjų iš Lietuvos dalyvavimas renginyje, kuriame netrūksta Kremliaus įtakos pėdsakų.

Pinigus šioms reikmėms skyrusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pažeidimų neįžvelgia. Savo ruožtu, tradicinių vertybių gynėjais prisistatančios organizacijos nepanoro nieko komentuoti nei apie 180 tūkst. eurų jau kainavusį projektą, nei apie savo atstovų kelionę į Italiją. Tiksliau, į renginį, kuriame buvo gausus desantas veikėjų, siejamų su Konstantinu Malofejevu – Rusijos oligarchu, kuriam taikomos tarptautinės sankcijos dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą. 

Vietoj atsakymų gavome sąmokslo teoriją. Penktadienį buvo išplatinti pareiškimai, neva „Sienos“ tyrimas – dalis George’o Soroso globalios kampanijos prieš tradicines vertybes. Be to, buvome apkaltinti dalyvavimu kontraceptinių spiralių sąmoksle. Apie tai – šiame video:

Pinigai parlamentarų padėjėjams

Valstybės kišenė šeimų gynėjams plačiai prasivėrė nuo 2018 metų. Tuomet projektui „AŠIS“ pirmą kartą skirtas „valstiečių“ kontroliuojamos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansavimas – kiek daugiau nei 55 tūkst. eurų. Tarp paramos gavėjų – mažiausiai dvi organizacijos, su tuomečiais valdančiaisiais susijusios per konkrečius parlamentarus.

Tarp projekto vykdytojų – Laisvos visuomenės institutas (LVI) ir jaunimo sambūris „Pro Patria“. LVI dalininkė Kristina Zamarytė-Sakavičienė tiek ankstesnėje kadencijoje, tiek šiuo metu dirba „valstietės“ Agnės Širinskienės padėjėja. „Pro Patria“ lyderis Vytautas Sinica ilgą laiką dirbo kito „valstiečio“ Eugenijaus Jovaišos padėjėju.

Kaip matyti iš viešų dokumentų, LVI išliko projekto „AŠIS“ nuolatiniu partneriu. „Pro Patria“ projekte dalyvavo 2018 ir 2019 m.

Tarp projekto finansuotų veiklų tiek 2018, tiek 2019 m. buvo ir nuomonės pobūdžio straipsnių, kuriuos rengė LVI ir „Pro Patria“ lyderiai.

Iš viešai prieinamos projekto medžiagos matyti, kad buvo rengiami ir mokymai, kuriuose Vaiko teisių apsaugos įstatymo pakeitimai prilyginti „institucijų savivalei“.

Akimirka iš projekto  „AŠIS“ mokymų (NŠTA nuotr.)

„Pro Patria“ vadovas V.Sinica taip pat parengė 52 puslapių dokumentą apie NVO dalyvavimą mokymuose apie lytiškumą. Nemaža dalis dokumento skirta liberalios politikos šalininkų kritikai – pavyzdžiui, atsakymams į apžvalgininko Pauliaus Gritėno publikacijas.

Projekto „AŠIS“ vystytojų klausėme, kokios kompetencijos lėmė, kad būtent „Pro Patria“ rengė studiją apie lytinį švietimą. Taip pat teiravomės, ar subjektyvių projekto dalyvių pozicijų sklaida iš valstybės pinigų buvo dalimi projekto koncepcijos. Atsakymo negavome nei į šiuos, nei į kitus klausimus.

Iš projekto lėšų finansuotos LVI atstovų publikacijos ir kitos šios organizacijos veiklos. Tarp jų – konservatyvios krypties konferencijai apie krizinį nėštumą, kurią globojo pirmoji ponia Diana Nausėdienė.

Diana Nausėdienė Laisvos visuomenės instituto renginyje (Roberto Dačkaus / lrp.lt nuotr.)

Kaip rodo viešai prieinamos projekto „AŠIS“ ataskaitos, didelė dalis projekto veiklų buvo orientuota į konservatyvios šeimos politikos propagavimą, oficialiais kreipimaisis ir pasiūlymais siekiant daryti įtaką valstybės institucijoms.

Nuo 2018 m. NŠTA projektui „AŠIS“ buvo skirta daugiau kaip 180 tūkst. eurų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tikina, kad NŠTA bendrame fone išsiskyrė ir tuo, kad „nei viena kita nacionalinė skėtinė (...) asociacija nepretenduoja ir neteikia ministerijai paraiškų šioje konkrečioje viešosios politikos srityje“.

Tuo tarpu tokios organizacijos, kaip Žmogaus teisių organizacijų koalicija ir Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija metai iš metų teikia paraiškas finansavimui gauti, tačiau lieka už borto.  

Kelionė į prokremlišką renginį

Pagrindinis projekto „AŠIS“ partneris – Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija (NŠTA). Projekto „AŠIS“ rėmuose NŠTA vykdė aibę veiklų ir tyrimų. Vienas jų tvirtino nustatęs, kad vaiko teisių apsaugos reforma privestų prie pavojingų padarinių.

„Vaikų susižalojimo atvejais tėvai mažiau kreiptųsi į medikus, nes bijo, kad gali būti apkaltinti vaiko nepriežiūra“, – teigiama NŠTA dokumente. Tokią išvadą organizacija padarė apklaususi mažiau nei 200 žmonių.

Paprašėme finansavimą projektui skyrusios ministerijos įvertinti, ar ši ir kitos projekto veiklos atitinka objektyvumo ir kokybės standartus. Anot SADM, „ministerija nesiekia atlikti projekto finansuojamų veiklų kokybės vertinimo“ – esą kokybę užtikrino paraiškų ekspertinis vertinimas.   

Iš NŠTA dokumentų matyti, kad dalis valstybės pinigų išleista kelionei į Italiją, kur asociacijos atstovai dalyvavo bendraminčių konferencijoje, kurioje Rusijos interesų atstovai buvo matomi plika akimi. NŠTA delegatai iš valstybės lėšų 2019 m. vyko į Pasaulinį šeimų kongresą – kasmetinį renginį, temdomą Kremliaus įtakos. Į renginį važiavo du NŠTA delegatai. Viena jų - organizacijos pirmininkė Violeta Vasiliauskienė. 

Ilgą laiką su Pasauliniu šeimų kongresu buvo siejamas Vladimiras Jakuninas, buvęs Rusijos geležinkelių vadovas ir artimas Vladimiro Putino bendražygis. Pastaraisiais metais renginyje ryškiai matomas Rusijos oligarcho Konstantino Malofejevo pėdsakas.

K.Malofejevui dar 2014 m. pritaikytos JAV sankcijos. Jungtinių Valstijų tarnybų duomenimis, oligarchas finansavo prorusiškus separatistus Ukrainoje ir buvo tiesiogiai susijęs su jų lyderiais. 

Konstantinas Malofejevas (dešinėje) spaudžia ranką separatistinio Padniestrės regiono lyderiui Vadimui Krasnoselskiui
(Padniestrės administracijos / Wikimedia Commons nuotr.)

Pats oligarchas 2019 m. renginyje Italijoje nedalyvavo, tačiau ten buvo jo artimas bendražygis Aleksejus Komovas, pristatomas kaip Šeimų kongreso „regioninis atstovas“ iš Rusijos.

A.Komovas aktyviai veikia Italijoje. Kaip skelbė „BuzzFeed News“, jis keletą metų siejamas su kraštutinių dešiniųjų pažiūrų partija „Lega“, solidžiai pasirodžiusia 2018 m. rinkimuose. „Lega“ lyderis Matteo Salvini tapo vicepremjeru ir vidaus reikalų ministru. 2019 m. kilo milžiniškas skandalas, kai žiniasklaidoje pasirodė slapta darytas įrašas, įrodantis, kaip M.Salvini bendražygiai tarėsi dėl šešėlinio „Lega“ finansavimo iš Rusijos. 

Matteo Salvini (trečias iš dešinės) buvo viena svarbiausių asmenybių Veronos šeimų kongrese
(renginio organizatorių nuotr.)

Būtent M.Salvini puikuojasi 2019 m. Šeimų kongreso dalyvių sąrašo viršūnėje. Bet ir šis Italijos politikas nėra vienintelis Kremliaus interesų pėdsakas renginyje. 

Oficialioje kongreso programoje įrašyta dar pora delegatų iš Rusijos, tarp jų – V.Putino partijos „Vieningoji Rusija“ atstovas Dūmoje Viktoras Zubarevas. Dar vienas dalyvis su Rusijos šešėliu – Ispanijoje veikiančios konservatyvios organizacijos „CitizenGO“ vadovas Ignacio Arsuaga.

Dokumentiniame filme „Abortion: backlash in Europe“ atskleista, kad „CitizenGO“ prašė finansinės pagalbos iš jau minėto Rusijos oligarcho K.Malofejevo. Organizacijos lyderis I.Arsuaga tai įrodančius dokumentus pavadino „pavogtais“ ir neigė gaunantis finansavimą iš turtuolio, kuriam taikomos sankcijos dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą.

Vis dėlto dokumentinio filmo autoriai pastebėjo įdomią detalę – prašyme skirti solidų finansavimą „CitizenGO“ mainais siūlė į organizacijos valdybą priimti K.Malofejevo atstovą. Taip ir įvyko. Jau kurį laiką „CitizenGO“ valdyboje sėdi Aleksejus Komovas –  K.Malofejevo bendražygis ir Italijoje vykusio Šeimų kongreso dalyvis.

Ignacio Arsuaga kalba viename iš Veronos šeimų kongreso renginių
(stopkadras iš „CitizenGO“ YouTube kanalo)

Kreipėmės į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją su prašymu įvertinti, ar NŠTA kelionė į Kremliui artimų veikėjų desantu pasižymėjusį renginį atitinka Lietuvos užsienio politikos gaires. Konkretaus atsakymo ministerija nepateikė, tačiau pažymėjo, kad projekte „AŠIS“ nebuvo nustatyta „konkrečių veiklų, kurios objektyviai vertinant pažeistų konkurso nuostatus ar valstybės biudžeto lėšų naudojimo sutartyje nustatytus įsipareigojimus“.

Vietoj atsakymų – sąmokslo teorija

Kreipėmės ir į NŠTA. Susisiekus su asociacijos vadove Violeta Vasiliauskiene, ji iš pradžių paprašė pokalbį nukelti vėlesniam laikui. Po to V.Vasiliauskienė į skambučius nebeatsakė. NŠTA vadovė SMS žinute paprašė klausimus pateikti elektroniniu paštu.

Taigi parašėme detalų laišką V.Vasiliauskienei su visais iškulusiais klausimais - nuo Veronos šeimų kongreso ir K.Malofejevo iki „Pro Patria“ kompetencijų rengiant studijas apie lytinį švietimą. 

Į visus klausimus V.Vasiliauskienė atsakė vienu sakiniu: „Projektas AŠIS 2020 yra baigtas, jo ataskaita yra įvertinta ir patvirtinta SADM ekspertų, projekto rezultatai yra skelbiami NŠTA svetainėje“.

Galbūt sutapimas, bet maždaug valanda prieš V.Vasiliauskienei atsiunčiant atsakymą „Sienai“, projekto „AŠIS“ dalyviai – LVI ir „Pro Patria“ paleido savo kampaniją, kurioje žurnalistus apkaltino dalyvavimu George’o Soroso keršto akcijoje, kažkuo susijusioje su kontraceptinėmis spiralėmis.

Norėdami įsitikinti, ar NŠTA tikrai nenori pasisakyti apie Veronos šeimų kongresą, oligarchą K.Malofejevą ir kitas šiame tyrime minimas aplinkybes, dar vienu elektroniniu laišku kreipėmės į organizacijos vadovę V.Vasiliauskienę. Jokio atsakymo negavome.

Naujame konkurse – reikalavimai prieš diskriminaciją

SADM konkursas NVO vienijančių asociacijų institucinio stiprinimui vyksta ir dabar. Kaip ir pastaruosius keletą metų, NŠTA konkurse dalyvauja su projektu „AŠIS“, kuriam šįsyk prašo 54 tūkst. eurų. 

Anot ministerijos, konkurso reikalavimai primena ankstesnius, tačiau yra viena nauja nuostata, kurios ankstesniuose konkursuose nebuvo.

„Kaip numatyta naujausiuose (2021 m.) konkurso nuostatuose (...), konkursui negali būti teikiami projektai, kurie, be kita ko, bet kokiomis formomis, metodais ir būdais kursto tiesioginę ir netiesioginę diskriminaciją, priekabiavimą, skatina diskriminuoti lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos pagrindu, išreiškia neapykantą ir prievartą, nepagarbą Lietuvos Respublikos simboliams ar bet kokiomis formomis ir būdais pažeidžia Lietuvos Respublikos Konstituciją, kitus įstatymus, Lietuvos Respublikos tarptautinius įsipareigojimus bei kitus teisės aktus“, – teigiama ministerijos komentare.

Ankstesniuose konkursuose buvo nustatyta, kad finansavimas negali būti skiriamas projektams, kurie „kelia grėsmę žmonių sveikatai, garbei ir orumui, viešajai tvarkai; bet kokiomis formomis ir būdais populiarina smurtą, neapykantą“.

SADM taip pat nurodo, kad dabar vykdomas NVO vienijančių organizacijų konkursas jau yra „paskutinėje stadijoje“. 

Šį publikacija - dalis tarptautinio žurnalistinio tyrimo, kurį „Siena“ atlieka su „Fundacja Reporterów“ (Lenkija) ir kitais užsienio partneriais. Publikacija finansuojama IJ4EU lėšomis.




„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.