Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Verslininkui Vladimirui Stefanovui – kaltinimai pinigų plovimu ir ginklų prekyba

Verslininkui Vladimirui Stefanovui – kaltinimai pinigų plovimu ir ginklų prekyba

Vladimiras Stefanovas (Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2023 11 28
Visi autoriaus tekstai →
Klaipėdos verslininkas, bendrovės „Statega“ savininkas Vladimiras Stefanovas antradienį sėdo į teisiamųjų suolą. Vyriškis kaltinamas praplovęs daugiau nei 91 mln. eurų ir dalyvavęs neteisėtos ginklų prekybos operacijoje. Baudžiamosios bylos pagrindu tapo žurnalistinis tyrimas, kurį su partneriais publikavome dar 2016 metais.

2016 m. tarptautinis tiriamosios žurnalistikos centras OCCRP ir portalas 15min publikavo jungtinį žurnalistinį tyrimą, kuriame buvo nagrinėjami V.Stefanovo ryšiai su Pusiaujo Gvinėją valdančio diktatoriaus Teodoro Obiango režimu. Šioje ir tolesnėse publikacijose atskleistos didelės apimties įtartinos finansinės operacijos, o taip pat – ginklų prekybos epizodai.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) jau anksčiau domėjosi V.Stefanovo veikla, su ja susijęs ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Tačiau po OCCRP ir 15min publikacijų jis buvo atnaujintas. Pirmadienį FNTT pranešė, kad septynerius metus trukęs tyrimas baigtas, o V.Stefanovas keliauja į teisiamųjų suolą. Tai viena didžiausių pinigų plovimo bylų Lietuvos istorijoje.

„Įtariama, kad klaipėdietis, būdamas Panamos Respublikoje registruotos ir veiklą uostamiestyje vykdžiusios įmonės įgaliotu asmeniu, o vėliau ir vieninteliu akcininku, tarpininkavo parduodant karinę įrangą ir dvejopo naudojimo prekes Pusiaujo Gvinėjos Respublikai, neturėdamas tam leidimo.

Remiantis tyrimo duomenimis, verslininkas šias, kaip įtariama, nusikalstamu būdu gautas pinigines lėšas galimai siekė įteisinti. Surinktų duomenų visuma leidžia įtarti, kad kaltinamasis, vykdydamas įvairias finansines operacijas, per 2008-2012 metus galėjo legalizuoti daugiau nei 91 mln. eurų", - teigiama FNTT pranešime.

Be to, klaipėdietis kaltinamas ir neteisėtu tarpininkavimu dėl karinės įrangos perdavimo. Šie V.Stefanovo veiklos epizodai taip pat buvo atskleisti 15min tyrime. Anot FNTT pranešimo, vykdant ikiteisminį tyrimą taip pat įšaldytas didelės vertės turtas, kurio vertė viršija 9,3 mln. eurų.

Klaipėdos apygardos teismas V.Stefanovo ir jo bendrovės „Statega“ bylą atvertė antradienio rytą. Į teismą atvyko ir pats verslininkas, bet jis atsisakė kalbėtis su žurnalistais.

Vladimiras Stefanovas teisme (Aurelijos Jašinskienės / 15min nuotr.)

Pirmasis posėdis truko trumpai ir buvo iš karto atidėtas iki gruodžio 12 d., nes V.Stefanovo advokatas nespėjo susipažinti su bylos medžiagos vertimu į rusų kalbą. V.Stefanovas teisme taip pat buvo su vertėja į rusų kalbą.

„Sienai“ pavyko aptikti viešai prieinamą teismo nutartį dėl V.Stefanovo turto arešto. Joje nurodoma, kad FNTT tyrimas pirmiausiai susijęs su Panamos kompanija „Intracoastal Trading Services“, kurios veikla ne kartą nagrinėta 15min ir OCCRP tyrimuose. Teismo nutartyje taip pat įvardinta ir galimai neteisėtos ginklų prekybos apimtis – daugiau nei 114 mln. eurų.

„Sienai“ susisiekus su V.Stefanovu, verslininkas iš pradžių noriai bendravo ir į žurnalistą kreipėsi epitetu „mielasis mano“ („rodnoi moi“ – rus.).

„Mielasis mano! Tu vėl nusprendei mane pagauti?“ – sakė V.Stefanovas.

Paklaustas apie FNTT išplatintą pranešimą, pašnekovas kalbėti nebenorėjo. „Jokių komentarų. Viso gero“, - pasakė V.Stefanovas ir padėjo ragelį.

Ankstesnės publikacijose V.Stefanovas arba kategoriškai neigė savo dalyvavimą bet kokiose įtartinose operacijose, arba apskritai atsisakė atsakinėti į klausimus.

Dėl OCCRP ir 15min tyrimų V.Stefanovas ir jo valdoma bendrovė „Statega“ kreipėsi į teismą, portalą 15min ir „Sienos“ įkūrėją Šarūną Černiauską kaltindami melagingos informacijos skleidimu ir reikalaudami neturtinės žalos atlyginimo. Ginčas jau ketvirtus metus nagrinėjamas Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose.  

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.