Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
tyrimai

Žlugęs verslas K.Komskio sūnui reiškia pretenzijas dėl beveik 100 tūkst. eurų

Žlugęs verslas K.Komskio sūnui reiškia pretenzijas dėl beveik 100 tūkst. eurų

Kęstas Komskis (Vyginto Skaraičio / Fotobankas.lt nuotr.)
Siena.lt
2020 10 15
Visi autoriaus tekstai →
Bankrutuojančio Kęsto Komskio verslo administratorius siekia atgauti beveik 100 tūkst. eurų iš buvusio direktoriaus, K.Komskio sūnaus.

Klaipėdos apygardos teismas nagrinėja bylą, kurioje bankrutuojanti įmonė „Agrolira“, atstovaujama bankroto administratoriaus, pateikė ieškinį dėl 99,35 tūkst. eurų, kuriuos iš įmonės pasiskolino tuometis įmonės vadovas Algirdas Komskis. Neoficialiomis žiniomis, tokia suma K.Komskio sūnus susimažino savo skolas „Agrolirai“, kai bendrovė jau riedėjo bankroto link.

Nauji faktai visiškai kitoje šviesoje parodo „Agroliros“ bankroto istoriją. Kai „Siena“ ir „Tauragės kurjeris“ pirmąsyk ėmėsi K.Komskio verslo, Pagėgių politikas tvirtino, esą jo sūnus bankrutuojančiai įmonei nieko neskolingas. Tai buvo tik dalis tiesos.

Operacijos pasipylė po teismo sprendimo

„Sienos“ turimais duomenimis, teisminis ginčas susijęs su A.Komskiui „Agroliros“ išduotomis paskolomis, kurių vertė siekia 170 tūkst. eurų. Dokumentai rodo, kad „Agroliros“ vadovas pernai ėmėsi veiksmų, kuriais susimažino savo skolų naštą. Didelės operacijos atliktos per keletą mėnesių, kol „Agrolira“ artėjo prie bankroto.

Didžioji dalis finansinių operacijų atlikta po to, kai teismas iš „Agroliros“ priteisė solidžią kompensaciją šeimai, kurios artimas žmogus žuvo girto „Agroliros“ darbuotojo sukeltoje avarijoje.  

Eismo įvykyje žuvusiojo Vyčio Šulinkso artimieji iš „Agroliros“ turėjo gauti iš viso 95 tūkst. eurų. Tokia kompensacija jiems priteista dėl eismo įvykio, kurį sukėlė darbo metu alkoholį vartojęs „Agroliros“ vairuotojas, vairavęs įmonės automobilį. Tokią sumą Algirdas Komskis galimai išdalino neatskleistiems kreditoriams, kurių sąrašo sužinoti mes negalime.

Buvęs „Agroliros“ direktorius A.Komskis teisminio ginčo dėl beveik 100 tūkst. eurų nekomentuoja.

Skolos tirpo dešimtimis tūkstančių

„Agroliros“ bankroto administratorius, bendrovė „Katalonija“, nustatė, jog A.Komskis įmonei balansuojant ant nemokumo ribos, atliko 8 sandorius, bankroto administratoriaus įvardytus kaip užskaitos. 

Kas yra užskaita? Paprastai tariant – tai susijusių skolinių santykių padengimas. „Sienos“ žiniomis, A.Komskis teisminiame ginče teigia veikęs „Agroliros“ naudai ir minėtą 99,35 tūkst. eurų sumą išleidęs ne savo reikmėms, o atsiskaitymui su „Agroliros“ kreditoriais. 

Taigi A.Komskis nurodo savo skolą „Agrolirai“ sumažinęs beveik 100 tūkst. eurų suma, nes šiuos pinigus esą naudojo būtent tokio dydžio „Agroliros“ skolų dengimui. Su kokiais kreditoriais neva atsiskaitinėjo A.Komskis – nežinoma.

„Katalonija“ „Sienai“ patvirtino, kad užskaitos susijusios su didele paskola, kurią „Agrolira“ A.Komskiui išdavė 2018 metais. 

„Ginčijami mokėjimai yra susiję su paskolos grąžinimo faktu“, – raštu komentavo bankroto administratorius.

„Sienos“ turimais duomenimis, pirma didelė užskaita atlikta praėjus vos savaitei po teismo sprendimo, kuriuo žuvusio V.Šulinsko artimiesiems priteista solidi kompensacija. O didžiausią 53 tūkst. eurų vertės užskaitą A. Komskis atliko 2019 metų kovo gale, praėjus porai savaičių po to, kai jo tėvas ir „Agroliros“ savininkas Kęstas Komskis atidarė kitą įmonę „Kalibrus“, kuri dabar sėkmingai dalyvauja Pagėgių savivaldybės viešuosiuose pirkimuose.

Dėl šios priežasties bankroto administratorius teisme siekia pritaikyti restituciją, kad A.Komskio naudai atliktos užskaitos būtų anuliuotos.

„Agroliros“ vaiduoklis persekioja Komskių giminės finansus
(Mortos Mikutytės / „Tauragės kurjerio“ nuotr.)

Kaltės nepripažįsta, bet siūlo pinigus

„Sienos“ žiniomis, A.Komskis su pretenzijomis nesutinka. Vis dėlto jis siūlo „Agrolirai“ sumokėti 20 tūkst. eurų ir ginčą baigti gražiuoju. 

Pats A. Komskis savo veiksmus komentuoti atsisakė, motyvuodamas nenoru trukdyti teisminiams procesams ir ikiteisminiams tyrimams. 

„Šiuo metu negaliu atsakyti į Jūsų pateiktus klausimus, kadangi, kaip Jums yra žinoma, aplinkybes, dėl kurių Jūs formuluojate klausimus, tiria teisėsaugos institucijos ir VMI, jas taip pat vertina nemokumo administratorius, todėl, nenorėdamas pakenkti vykdomam tyrimui ir siekdamas, kad jis būtų objektyvus ir nešališkas, kol kas susilaikysiu nuo bet kokių komentarų“, – raštu atsakė A. Komskis.

Našlaičiai liko eilės gale

„Siena” primena, kad „Agrolira“ pradėjo grimzti į bankrotą po to, kai įmonei pečius prispaudė didelė skola našlaičiams vaikams, kurių tėvą mirtinai partrenkė girtas „Agroliros“ darbuotojas. 

Teismas žuvusiojo tėvams, žmonai ir jos vaikams iš viso priteisė 95 tūkst. eurų. Anot be tėvo paliktų vaikų mamos Simonos Kibirkštytės, iki K.Komskio įmonės kracho išmokėta tik kiek daugiau nei trečdalis šios sumos.

„Man, žuvusio vyro vaikų motinai ir jo tėvams, yra priteista po 5000 eurų, o vaikams – po 40 tūkstančių. Iš tos sumos mes esame gavę po 2 tūkstančius su trupučiu kiekvienas, o vaikai – kiekvienas po 14 tūkstančių kažkur. Bendroje sumoje susidarytų kažkur apie 36 tūkstančius eurų, bet tikrai ne per 100 tūkstančių eurų. Tikrai to nebuvo“, – tikino S. Kibirkštytė.

Dėl likusios kompensacijos Simona priversta vis iš naujo vartyti jos vyro gyvybę nusinešusios tragedijos puslapius ir pinigų reikalauti kartu su ilga eile kitų kreditorių. 

Verslas mirė – tegyvuoja verslas

Bendradarbiaudami su „Tauragės kurjeriu“, “Sienos” žurnalistai išaiškino ne tik keistas „Agroliros“ bankroto aplinkybes, bet ir naujus faktus, susijusius su kitu K.Komskio verslu. 

Dar vasarį skelbėme tyrimą apie netikėtą „Agroliros“ bankrotą ir naujus jos akcininkus – bedarbius, susijusius su K.Komskio verslais. Naujieji akcininkai pradėti registruoti prieš pat „Agroliros“ krachą. Pirmas bedarbis akcininkas įmonėje registruotas bankroto bylos iškėlimo išvakarėse. Be to, „Sienos“ ir „Tauragės kurjerio“ žurnalistams susisiekus su menamais investuotojais į K.Komskio verslą, visi trys vyrai teigė jokių akcijų niekada nepirkę.

Tuo metu mokesčių ekspertė Rūta Bilkštytė komentavo, kad įmonės akcininkų keitimas prieš pat bankrotą gali turėti „fenikso“ požymių. Taip pakrikštytas per krizę plačiai paplitęs reiškinys, kai verslai šalyje bankrutuodavo su milžiniškomis skolomis, bet tuos pačius darbus čia pat perimdavo naujos įmonės, valdomos tų pačių savininkų.

Bankrotas ir skolos našlaičiams statybos ir remonto verslo mesti K.Komskio neprivertė. Pusė metų iki „Agroliros“ bankroto politikas užkūrė naują įmonę „Kalibrus“, kuri sėkmingai dalyvauja viešuosiuose pirkimuose ir jau tapo stambiausia darbų tiekėja Pagėgių savivaldybei. Tačiau po „Sienos“ tyrimo dėl „Kalibrus“ sėkmės pradėtas ikiteisminis tyrimas. 

Stambų Pagėgių savivaldybės konkursą „Kalibrus“ laimėjo nurodęs, kad atliko didelės apimties darbus Ugniaus Kiguolio valdomame Lentvario dvare. „Siena“ išaiškino, kad jokių darbų šiame dvare K.Komskio įmonė neatliko. Visą Lentvario dvaro istoriją rasite čia.

Ikiteisminis tyrimas vyksta ir dėl „Agroliros“ bankroto. Teisėsauga tyrimą pradėjo dėl galimo nusikalstamo bankroto ir kitų nusikalstamų veikų.

K.Komskis jau kurį laiką neatsakinėja į „Sienos“ klausimus. Kai Pagėgių politikas situaciją dar komentavo, jis tvirtino jog jo sūnus – buvęs „Agroliros“ vadovas – įmonei nieko neskolingas. Jokių mokėjimų kreditoriams ar pernai atliktų užskaitų K.Komskis neminėjo.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.