Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Jonas Garbaravičius traukiasi iš „Inter Rao Lietuva“ stebėtojų tarybos

Jonas Garbaravičius traukiasi iš „Inter Rao Lietuva“ stebėtojų tarybos

Jonas Garbaravičius „Inter Rao Lietuva“ stebėtojų tarybą paliko antrą karo savaitę (Luko Balandžio ir Tomo Lukšio / BNS nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2022 03 29
Visi autoriaus tekstai →
Žinomas verslininkas Jonas Garbaravičius nutarė pasitraukti iš energetikos kompanijos „Inter Rao Lietuva“ valdymo. Tai įvyko tą pačią dieną, kai „Siena“ publikavo medžiagą apie šios bendrovės ryšius su Vladimirui Putinui artimu oligarchu Igoriu Sečinu.

J.Garbaravičius „Inter Rao Lietuva“ valdyme dalyvavo nuo 2008 metų, eidamas valdybos ir stebėtojų tarybos nario pareigas. Iš valdybos verslininkas pasitraukė dar 2012 m., o stebėtojų tarybos nario kėdę atlaisvino kovo 2 d., rodo Registrų centrui pateiktas J.Garbaravičiaus atsistatydinimo pareiškimas.

Ar iš „Inter Rao Lietuva“ akcininkų struktūros trauksis su J.Garbaravičiumi susijusi bendrovė „Scaent Baltic“, kol kas nežinoma.

Traukiasi ne pirmas

J.Garbaravičiaus atsistatydinimo pareiškimas pažymėtas ta pačia diena, kai „Siena“ publikavo medžiagą apie „Inter Rao Lietuva“ ryšius su I.Sečinu.

Vienu artimiausių V.Putino aplinkos žmonių laikomas oligarchas – buvęs Rusijos vicepremjeras, nuo 2012 m. vadovaujantis naftos milžinei „Rosneft“. I.Sečinas nėra tiesioginis „Inter Rao Lietuva“ naudos gavėjas – jis dalyvauja Lietuvos įmonę kontroliuojančios Rusijos energetikos milžinės „Inter Rao“ valdyme.

J.Garbaravičius atsistatydinimo pareiškimą įteikė ne pirmas. Dar vienas stebėtojų tarybos narys – žinomas verslininkas Rytis Davidovičius – atsistatydino vasario 24 d., pačią pirmą karo dieną.

„Absoliučiai, tiktai dėl karo“, - pasitraukimo priežasčių neslėpė R.Davidovičius.

Rytis Davidovičius (Juliaus Kalinsko / BNS nuotr.)

Pasak jo, jis savo sprendimo su J.Garbaravičiumi nederino ir pastarojo atsistatydinimo motyvų nežino. Su J.Garbaravičiumi „Sienai“ kol kas nepavyko susisiekti.

J.Garbaravičius priklauso žinomai Lietuvos verslininkų ir politikų giminei. Jo tėvas – buvęs Seimo narys Ramūnas Garbaravičius. Buvęs Kauno meras Arvydas Garbaravičius – žinomo verslininko dėdė.

Sankcijų poveikio nesitikėjo

„Inter Rao Lietuva“ komunikacijos vadovas Juozas Ruzgys „Sienai“ teigė negalintis komentuoti dviejų stebėtojų tarybos narių pasitraukimo. „Jų pačių klauskite“, - sakė J.Ruzgys.

Bendrovės interneto svetainėje tiek J.Garbaravičius, tiek R.Davidovičius jau pašalinti iš viešai skelbiamo stebėtojų tarybos narių sąrašo. „Inter Rao Lietuva“ akcininkų struktūra skelbiama be pokyčių: Rusijos energetikos milžinė per dukterinę įmonę Suomijoje disponuoja kontroliniu akcijų paketu, o su Garbaravičių šeima susijusi Lietuvos bendrovė „Scaent Baltic“ turi kiek daugiau nei 29 proc. akcijų.

Paklaustas, ar „Scaent Baltic“ gali trauktis iš „Inter Rao Lietuva“ akcininkų struktūros, J.Ruzgys konkretaus atsakymo nepateikė: „Jeigu bus kokių žinių, pranešime per biržą“.

I.Sečinas į ES sankcijų sąrašą įtrauktas jau pirmosiomios Rusijos karo prieš Ukrainą dienomis. Praėjus kelioms dienoms po šio sprendimo, „Inter Rao Lietuva“ teigė, kad sankcijos bendrovės veiklos neliečia.

Igoris Sečinas (Wikimedia Commons / Kremlin.ru nuotr.)

Kitoks vaizdas viešumoje pasirodė praėjus dviem savaitėms. Tuomet portalas 15min pranešė, kad „Inter Rao Lietuva“ sąskaitos įšaldytos, priežastimi nurodant būtent bendrovės ryšį su I.Sečinu. Kiek lėšų įšaldyta „Inter Rao Lietuva“ sąskaitose, kol kas neskelbiama.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.