Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Kęsto Komskio sūnus lieka nuteistas dėl „Sienos“ atskleistų faktų

Kęsto Komskio sūnus lieka nuteistas dėl „Sienos“ atskleistų faktų

Kęstas Komskis (Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2023 06 14
Visi autoriaus tekstai →

Pagėgių politiko Kęsto Komskio sūnus Algirdas Komskis nesugebėjo nuginčyti jam nepalankaus teismo sprendimo baudžiamojoje byloje, iškeltoje dėl „Sienos“ ir „Tauragės kurjerio“ tyrimuose atskleistų faktų.

Pernai rudenį Tauragės apylinkės teismas A.Komskį pripažino kaltu dėl turto iššvaistymo, nusikalstamo bendrovės „Agrolira“ bankroto ir apgaulingo apskaitos tvarkymo. Iš jo taip pat priteista solidi suma pinigų – daugiau nei 170 tūkst. eurų. Šiuos pinigus politiko sūnus turi sumokėti valstybei ir jauno vyro, kuris žuvo girto „Agroliros“ darbuotojo sukeltoje avarijoje, šeimai.

A.Komskis sau nepalankų nuosprendį mėgino ginčyti Klaipėdos apygardos teisme, bet patyrė nesėkmę.

Patogus bankrotas

Bendri „Sienos“ ir „Tauragės kurjerio“ tyrimai išaiškino, kad Komskių šeimos valdoma bendrovė „Agrolira“ į bankrotą nuriedėjo netrukus po to, kai kitoje byloje įmonė buvo pripažinta solidariai atsakinga už tragišką avariją, iš bendrovės priteisiant solidžią kompensaciją žuvusiojo šeimai. Didžioji dalis pinigų priteista dviems mažamečiams vaikams, kuriuos tragedija paliko be tėčio.

Nukentėjusiesiems atgavus tik dalį priteistų pinigų, A.Komskio vadovaujama „Agrolira“ žlugo, o didelė dalis jos akcijų prieš pat bankrotą perrašyta trims vyriškiams, darbo santykiais susijusiems su Komskių šeimos verslais. „Sienai“ ir „Tauragės kurjeriui“ suradus naujus „Agroliros“ akcininkus, vyrai tvirtino jokių akcijų iš nieko nepirkę.

„Agrolirai“ riedant į bankrotą, iškilo naujas Komskių šeimos verslas – analogiška veikla užsiimti pradėjusi bendrovė „Kalibrus“. Priešingai ne „Agrolira“, ši įmonė nukentėjusiesiems nebuvo nieko skolinga. Be to, ji laimėjo ne vieną solidų viešojo pirkimo konkursą. Daugiausiai konkursų laimėta Pagėgių savivaldybėje. 

Kviečiame prisiminti visus „Sienos“ ir partnerių tyrimus apie Komskių šeimos reikalus:

Siekė išteisinimo

Remiantis „Sienos“ ir „Tauragės kurjerio“ atskleistais faktais, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jo rezultatas – baudžiamoji byla, kurią išnagrinėjęs Tauragės apylinkės teismas politiko sūnų pripažino kaltu.

A.Komskiui skirta lygtinė 7 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, iš jo priteista solidi suma pinigų – tiek žuvusio vyro artimiesiems, tiek valstybei, kuriai žlunganti „Agrolira“ nustojo mokėti mokesčius. 

Avarijoje žuvusio vyro artimiesiems priteista daugiau nei 53 tūkst. eurų, „Sodrai“ – apie 110 tūkst. eurų. A.Komskiui taip pat skirta 10 tūkst. eurų bauda.  

A.Komskiui atstovaujantis advokatas Linas Blažulionis siekė visiško savo kliento išteisinimo. Kreipiantis į aukštesnės instancijos teismą, buvo bandoma įrodyti, kad apkaltinamasis nuosprendis buvo „nemotyvuotas“, A.Komskio veikloje nebuvo nei nusikalstamo bankroto, nei turto iššvaistymo požymių, o Tauragės apylinkės teismas esą netinkamai vertino politiko sūnui palankias aplinkybes.

Algirdas Komskis Tauragės apylinkės teismo posėdžiuose dalyvavo nuotoliniu būdu
(Mortos Mikutytės / „Tauragės kurjerio“ nuotr.)

Teismas A.Komskiu nepatikėjo

A.Komskio apeliacinį skundą išnagrinėjusi Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija nutarė, kad jis yra nepagrįstas. 

„Teisėjų kolegija konstatuoja, jog nuteistojo A.Komskio kaltė padarius jam inkriminuotas tris nusikalstamas veikas yra įrodyta išsamiai įvertinus faktines ginčijamų veikų padarymo aplinkybes, (...) o teismo išvados apie nuteistojo A.Komskio kaltumą pagrįstos teisiamajame posėdyje išnagrinėtais įrodymais“, – rašoma teisėjų kolegijos nutartyje.

Klaipėdos apygardos teismas taip pat konstatavo, kad „Agroliros“ bankrotą nulėmė „A.Komskio tyčiniai veiksmai“, o valstybei ir žuvusio vyro artimiesiems priteistos sumos yra apskaičiuotos teisingai. A.Komskio advokato skundas, kuriuo prašoma išteisinti politiko sūnų, buvo atmestas.

A.Komskiui nepalanki nutartis priimta birželio 12 d. Ji įsiteisėjo nuo paskelbimo dienos.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.