Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
tyrimai

Maršaeigis. Kas sieja Minfo, paleckininkus ir prieš skiepus kovojančius studentus

Maršaeigis. Kas sieja Minfo, paleckininkus ir prieš skiepus kovojančius studentus

„Šeimų maršo“ organizatorius M.Gabrilavičius tuoj po pernykščio maršo užgyveno šį prabangų automobilį („Sienos“ iliustracija)
Šarūnas Černiauskas
2022 10 09
Visi autoriaus tekstai →
„Šeimos gynimo maršas“ neretai vadinamas pernykščių riaušių prie Seimo startine platforma. „Maksimaliečiu“ save vadinantis Marius Gabrilavičius – portalo Minfo savininkas ir vienas maršo inicijatorių – tuoj po renginio apsirūpino 100 tūkstančių eurų vertės „Mercedesu“. Bet ši istorija – ne tik apie tai. 

Naujausiame „Sienos“ tyrime „Maršaeigis“ pasidomėjome Minfo ryšiais su akivaizdžia Kremliaus „botų“ ferma, užsiundyta ant portalo įrašo „Facebooke“, publikuoto tuoj po to, kai pasaulis pamatė Bučios žudynių vaizdus. Taip pat panagrinėjome vis ryškesnes M.Gabrilavičiaus portalo simpatijas Algirdo Paleckio bendražygiams. O pastarųjų ryšiai nuvedė iki organizacijos, kurioje radome ir prieš skiepus kovojančios jaunimo organizacijos „Tarptautinis studentų susivienijimas“ lyderį.

„Botų“ neneigia, bet sako, kad nepirko

Pirmosiomis balandžio dienomis pasaulio dėmesį prikaustė Bučios žudynių vaizdai. Rusijos armijos brutalumas, gatvėse tysantys civilių kūnai – tema, apie kurią sukosi pasaulio žiniasklaidos dėmesys. M.Gabrilavičiaus valdomas portalas Minfo dėmesį sutelkė į kitokį vaizdą.

Netrukus po to, kai Bučios žudynių vaizdai sudrebino pasaulį, Minfo „Facebook“ paskyroje pasirodė prastos kokybės video rusų kalba, kurioje mažai kam (bent jau Lietuvoje) žinomas veikėjas kalba apie tai, kaip karas tėra kova dėl ekonominių įtakų, o viską valdo nematoma ranka. Su vieninteliu žodžiu „susimąstymui...“ publikuotas įrašas sulaukė milžiniško populiarumo – keli milijonai peržiūrų, apie 70 tūkst. pasidalijimų, keli tūkstančiai komentarų.

Kas tokio ypatingo šiame vaizdo siužete? Nieko, išskyrus auditoriją. Analitinio centro „Debunk EU“ vadovas Viktoras Daukšas pats analizavo populiarumo bangos sulaukusį Minfo įrašą ir priėjo prie neabejotinos išvados, kad fantastiški skaičiai sugeneruoti dirbtinai, pasinaudojant „botų“ ferma.

„Tai yra socialinių medijų algoritmų manipuliavimo technika, kada yra panaudojamos „botų“ fermos.  Vieni ateina „likeinti“, kiti „botai“ komentuoja, jie dažnai komentuoja net į skirtingas puses. (...) Tokiu būdu yra sumanipuliuojamas algoritmas, „Facebookas“ tada galvoja, kad čia yra viral turinys ir tada jį amplifikuoja“, – „Sienai“ sakė V.Daukšas.

Pašnekovo vertinimu, „botų“ panaudojimo tikslas – sukelti abejonę dėl Rusijos karo prieš Ukrainą, būtent Bučios žudynių kontekste. „Čia yra akivaizdi operacija – sukurti dūmų uždangą“, – tęsė V.Daukšas.

Viktoras Daukšas („Sienos“ nuotr.)

Kad įrašo populiarumą sugeneravo „botų“ ferma – neneigia ir pats portalo savininkas. Tačiau M.Gabrilavičius tvirtina, kad „botų“ paslaugas užsakė kažkas kitas, ne jis. 

„Radau „Facebooke“ video tokį, su protingom mintim. Pasidalinau ir per puslapį. Ir „pritraukė“, kad čia jau kažkokia tai ataka, – „Sienai“ sakė M.Gabrilavičius. – Nežinau, gal kažkas tenais, kokie buvo pasamdyti, bet tai ne mano. Tiek vienoj pusėj ten tie „botai“ perkami, tiek kitoj. Aš pats ten jų nepirkau. Gal kažkas pamatė, tiesiog užpirko kaip palankų kažkam tai postą.“

Tuoj po „Šeimų maršo“ – prabangus „Mercedesas“

M.Gabrilavičius labai nemažus pinigus leidžia reklamai socialiniuose tinkluose. Tarp jo apmokamo turinio buvo ir daugybė įrašų, vienaip ar kitaip susijusių su pernykščiu „Šeimos gynimo maršu“. 

Pernykštės riaušės neretai siejamos su „Šeimų maršu“
(Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.)

„Jis buvo net įrašytas kaip vienas iš organizatorių. (...) Minfo.lt buvo oficialus [renginio] rėmėjas, – prisiminė tyrimą apie pernykštes riaušes atlikusi LRT Tyrimų skyriaus žurnalistė Jurgita Čeponytė. – Buvo labai daug reklamos iš jo būtent paskyrų. (...) Jis nemažai pinigų skyrė tam, kad reklamuotų arba patį renginį, arba įvairias žinutes, kurios priverstų žmones piktintis valdžia ir norėti ateiti į tą renginį.“

Pagrindinis viešai žinomas M.Gabrilavičiaus pajamų šaltinis – nepelno organizacija, viešoji įstaiga „Maksimalistinės psichoterapijos draugija“, valdanti Minfo portalą ir siūlanti „kodavimo“ nuo alkoholizmo paslaugas. Būtent ši įstaiga tuoj po pernai gegužę įvykusio „Šeimų maršo“ apsirūpino šešiaženklės vertės „Mercedesu“.

Marius Gabrilavičius prie prabangaus „Mercedes“ vairo
(stopkadras iš M.Gabrilavičiaus dukters video klipo)

„Regitros“ „Sienai“ pateiktais duomenimis, maždaug šimto tūkstančių eurų vertės „Mercedes–Benz GLE 400D 4Matic” nepelno organizacijos vardu registruotas praėjusių metų gegužės 27 d., apie pora savaičių po „Šeimų maršo“. Šį turtą „maksimaliečio“ organizacijai padėjo užgyventi labai geri finansiniai rezultatai – nors pati viešoji įstaiga skundėsi negalinti gauti pajamų.

Labai blogi metai su labai gerais rezultatais

„Maksimalistinės psichoterapijos draugija“ verčiasi „kodavimo“ nuo priklausomybių paslaugomis. Būtent jos, o ne Minfo, yra pagrindinis įstaigos pajamų šaltinis. Bent jau taip sako pats M.Gabrilavičius.

Kaip ir daugelis verslų ir organizacijų, „Maksimalistinės psichoterapijos draugija“ 2020 metais susidūrė su sunkumais dėl Covid–19 pandemijos ir pasauliniu mastu įvesto karantino.

„Vyriausybė uždraudė fizinį lankytojų aptarnavimą bei uždraudė atvirose ir uždarose erdvėse organizuoti renginius bei susibūrimus. Kol galioja šis draudimas, įstaiga negali vykdyti savo veiklos, įstaiga neuždirba pajamų“, – rašoma 2020 m. pirmoje pusė registruotuose viešosios įstaigos dokumentuose. Ir nors čia minimi draudimai galiojo dar ilgai, įstaiga pajamų uždirbo – ir labai nemažai.

„Maksimalistinės psichoterapijos draugija“ „kodavimo“ nuo alkoholio ir kitų priklausomybių paslaugas teikia nuo 2015 metų. Tačiau ryškus įstaigos pajamų augimas pastebimas nuo 2018 m. – kai pradėjo veikti portalas Minfo. 2019 m. įstaigos pajamos viršijo 198 tūkst eurų. 2020–aisiais, per žadėtą veiklos paralyžių, jos krito vos keliais tūkstančiais – iki 194 tūkst. eurų.

Būtent per 2019 ir 2020 metus sukaupti pinigai leido nepelno organizacijai įsigyti šešiaženklės vertės „Mercedesą“ pažymėtą vardiniu numeriu S0BER. Anksčiau šis numeris dabino kelissyk pigesnį „VW Passat“, taip pat registruotą viešosios įstaigos vardu. 

Automobilių prekybos bendrovės „Deals on Wheels“ vadovas Laurynas Boguševičius pažymi, kad nepelno organizacijos su keliais darbuotojais tokios vertės automobilių paprastai neperka. Esą tokiam pirkiniui paprastai ryžtasi verslai su milijoninėmis apyvartomis ir gausiomis darbuotojų pajėgomis.

„Įmonės veikla ir jos transporto priemonės turėtų kažkaip koreliuoti tarpusavyje. Aš tikrai žinau, kad Lietuvoje yra daug sėkmingesnių, daug didesnių įmonių, kurios toli gražu nevažinėja su tokiomis mašinomis“, – „Sienai“ teigė L.Boguševičius.

Gazas dugnas
Laurynas Boguševičius (Andriaus Švitros / „Sienos“ nuotr.)

Jau susimokėjo VMI

Anot paties „maksimaliečio“, sąmoningai ieškota kuo prabangesnio automobilio. Esą taip reklamuojama blaivybė, ypač jaunimui.

Kaip tiksliai prabagus „Mercedesas“ naudojamas įstaigos reikmėms, neaišku. Tačiau žinoma, kad M.Gabrilavičius visureigį naudojo ir filmuojant prieštaringų atsiliepimų sulaukusį savo nepilnamėtės dukros dainos klipą.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) laikosi pozicijos, kad įstaigos turto naudojimas asmeninėms reikmėms galimas, bet tada turto naudotojas turi susimokėti ir atitinkamo dydžio pajamų mokestį.

„Jeigu tokie automobiliai naudojami ne tik įmonės tikslais, (...) privaloma skaičiuoti pajamas natūra“, – „Sienai“ teigė VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis. 

V.Uspaskicho rusiškas verslas – iš labai arti
Martynas Endrijaitis („Sienos“ nuotr.)

Pasak jo, tokiais atvejais automobilio naudotojui skaičiuojamas pajamų mokestis pagal transporto priemonės vertę.

Praėjus porai dienų po pokalbio su vienu VMI vadovų, pasikalbėjome ir su M.Gabrilavičiumi. Jis patvirtino jau sulaukęs VMI dėmesio.

„Turėjau čia dabar vat jau iš VMI užklausimų. (...) Dabar jau moku mokestį kaip už privatų naudojimą“, – prisipažino Minfo savininkas.

Nuo Paleckio iki „tarptautinių“ studentų

Portalas Minfo pastaruoju metu atvirai palaiko „Tarptautinį geros kaimynystės forumą“, kurį su bendražygiais įsteigė už šnipinėjimą nuteistas politikas Algirdas Paleckis. Jis organizaciją įsteigti sugebėjo jau sėdėdamas kalėjime. Minfo aktyviai dalijasi vaizdo įrašais su „forumo“ steigėjų prokremliškais pasisakymais. „Forumo“ lyderė Erika Švenčionienė Minfo paskelbta Minfo „naudingiausio visuomenei žmogaus“ rinkimų nugalėtoja.

Kazimieras Juraitis, Erika Švenčionienė ir Algirdas Paleckis (Irmanto Gelūno / BNS nuotr.)

„Forumą“ tuoj po A.Paleckio uždarymo į kalėjimą įsteigė penki žmonės – pats A.Paleckis, E.Švenčionienė, Mindaugas Ramoška bei du Kremliui naudingos dezinformacijos sklaidos veteranai: Kazimieras Juraitis ir Dmitrijus Glazkovas. Abi šias pavardes radome ir dar vienoje organizacijoje.

Tiek D.Glazkovo, tiek K.Juraičio pavardės mirga vadinamosios „Lietuvos visuomenės tarybos“ narių sąraše. Šią organizaciją prieš keletą metų įsteigė signataras Zigmas Vaišvila, Valstybės saugumo departamento savo laiku įvardintas kaip veikėjas, kuris bando „konsoliduoti“ prokremliškas jėgas Lietuvoje.

Dauguma „Lietuvos visuomenės tarybos“ narių – vyresni nei 50 metų. Vienas retų jaunų veidų – studentas Kęstutis Juočeris, organizacijos sąrašuose figūravęs būdamas vos apie dvidešimties.

May be an image of 2 people
Kęstutis Juočeris
(„Tarptautinio studentų susivienijimo“ nuotr.)

Tas pats K.Juočeris tapo pernai viešumoje pradėjusio reikštis „Tarptautinio studentų susivienijimo“ lyderiu, jis vadovauja ir šiemet įsteigtai to paties pavadinimo asociacijai.

Nors visi asociacijos steigėjai – Lietuvos piliečiai, tarptautine save vadinanti organizacija vis aktyviau reiškiasi vidaus politikoje. Iš pradžių ji kovojo už studentų teisę nesiskiepyti ir buvo palaikoma plačiai nuskambėjusio Sveikatos teisės instituto. O pastaruoju metu K.Juočerio vadovaujami studentai aktyviai palaiko prieštaringai vertinamą parlamentarą Mindaugą Puidoką.

M.Puidokas nuosekliai palaikomas ir portale Minfo. Jo savininkas M.Gabrilavičius M.Puidoką lydėjo 2019 m. prezidento rinkimų kampanijos renginiuse.

Marius Gabrilavičius (trečias iš kairės) aktyviai dalyvavo Mindaugo Puidoko rinkimų kampanijoje
(nuotrauka iš M.Gabrilavičiaus viešo profilio)

Palaikymas M.Puidokui – ne vienintelis bendras vardiklis tarp Minfo ir „Tarptautinio studentų susivienijimo“. Studentų organizacijos lyderis K.Juočeris jau pristatomas kaip Minfo autorius. Tačiau paprašytas paaiškinti, ar pats rašė Minfo publikuojamą tekstą su jo pavarde, susivienijimo vadovas teatsakė „nežinau“. Taip pat jis atsakė į dar kelis klausimus.

Paprašytas pakomentuoti savo ryšius su Z.Vaišvilos „Lietuvos visuomenės taryba“, K.Juočeris netruks baigė pokalbį.

„Iš kur jūs esat? Kas čia? Čia prokuratūra ar kas čia?“ – prieš padėdamas ragelį pasakė K.Juočeris.

Į klausimą, ar pažįsta Z.Vaišvilą, jis taip ir neatsakė.

Prie šio tyrimo prisidėjo „Sienoje“ praktiką atlikusi žurnalistikos studentė Aurelija Savickaitė

Tyrimas iš dalis finansuotas Aktyvių piliečių fondo lėšomis

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.