Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Oficialu: „Sienos“ tyrimų personažams – ES sankcijos

Oficialu: „Sienos“ tyrimų personažams – ES sankcijos

Aleksejus Aleksinas ir Aleksandras Zaicevas ("Sienos" montažas)
Šarūnas Černiauskas
2021 06 21
Visi autoriaus tekstai →
Europos Sąjunga pirmadienį pritaikė sankcijas Aliaksejui Aleksinu ir Aleksandrui Zaicevui – Baltarusijos oligarchams, kurių veikimo metodais „Siena“ domėjosi kartu su nepriklausoma televizija „Belsat“. 

Oficialiame sprendime, kuriuo sankcijos pritaikytos plačiam ratui su Aliaksandro Lukašenkos režimu siejamų asmenų, remiamasi ir faktais, kurie buvo nagrinėjami mūsų publikacijose.

Nuo rūkalų iki privačios armijos

A.Aleksinas įvardijamas kaip asmuo, turintis „artimus santykius“ su A.Lukašenka ir jo vyriausiuoju sūnumi Viktoru. Tarp įmonių, kurios įvardijamos kaip A.Aleksino ryšių su režimu išdavos, yra dvi, kurias nagrinėjome bendruose tyrimuose su „Belsat“. 

Pirmoji – „Energo-Oil“, bendrovė, turinti išskirtinę padėtį Baltarusijos tabako sektoriuje. Šios įmonės veikla domėjomės tyrime „KontraBat‘ka“, kuriame nagrinėjome rūkalų kontrabandos ryšius su režimu.

Antra sankcijų dokumente paminėta įmonė – „Bremino Group“, valdanti Bremino-Oršos laisvąją ekonominę zoną ir gaunanti dideles mokestines lengvatas, įtvirtintas A.Lukašenkos. Prie šios įmonės dar sugrįšime. 

A.Aleksinas taip pat įvardijamas kaip „prezidento rezidencijos“ savininkas – čia kalbama kompleksą pavadinimu „Aleksandrija 2“, kuriame dažnai lankosi A.Lukašenka. A.Aleksino verslas įvardijamas kaip šio prabangaus komplekso savininkas. 

Be to, A.Aleksinas siejamas su privačia karine kompanija „GardServis“, siejama su Baltarusijos saugumo tarnybomis. 

Sankcijos – ir futbolo magnatui

Antras „Sienos“ tyrimų personažas sankcijų sąraše – Aleksandras Zaicevas. Jis – buvęs Viktoro Lukašenkos padėjėjas, tyliai iškilęs iki įtakingiausių Baltarusijos verslininkų dešimtuko. 

Sankcijų sąraše pirmiausiai išskiriame viena A.Zaicevo įmonė – Dubajuje registruota „Sohra Group“, tarpininkaujanti eksportuojant Baltarusijos valstybinių fabrikų produkciją. Apie šią įmonę daug faktų atskleidėme tyrime „Bat‘ka, babkės ir bomžynas“. Jame taip pat nagrinėjome A.Aleksino ir A.Zaicevo pėdsakus Lietuvoje. 

„Sohra“ bene labiausiai pagarsėjo investuodama į Bresto „Dinamo“ futbolo klubą. Jis nuskambėjo pasauliniu mastu, kai įdarbino Argentinos futbolo legendą Diego Maradoną. Tiesa, tuomet A.Zaicevas slėpė esantis „Sohros“ savininku. 

Taikant sankcijas A.Zaicevui, dėmesys atkreiptas ir į jau minėtą kompaniją „Bremino Group“. Ją A.Zaicevas valdo kartu su A.Aleksinu ir trečiu partneriu – Mikalajumi Varabejumi, kuriam sankcijos pritaikytos dar praėjusių metų pabaigoje. 

Publikacija iš dalies finansuojama Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis. 

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.