Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Po „Sienos“ tyrimo braška Ūkininkų sąjungos vicepirmininkės kėdė

Po „Sienos“ tyrimo braška Ūkininkų sąjungos vicepirmininkės kėdė

Lilija Teresė Šermukšnienė (Lietuvos ūkininkų sąjungos nuotr.)
Siena.lt
2021 03 26
Visi autoriaus tekstai →
„Sienai“ paskelbus tyrimą apie verslininko Augusto Alešiūno uošvės kovas dėl žento projekto finansavimo Žemės ūkio ministerijoje, Lietuvos ūkininkų sąjungos vicepirmininkei gali tekti atsisveikinti su postu.

Tokią informaciją „Sienai“ suteikė dabartinis Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas. Tiesa, J.Talmantas savo pavaduotojos iš kėdės versti neketina. Anot jo, artėja nauji sąjungos vadovybės rinkimai, kuriuose tarybos ir prezidiumo sudėtis gali keisti iš esmės.

„Kadangi tuoj pat bus rinkimai, bus naujas pirmininkas, tada galės imtis. Bus pakeista ir taryba, ir prezidiumas, ir vicepirmininkai bus pakeisti. Aš manau, kad ji nebebus vicepirmininkė“, – skubėdamas į posėdį komentavo LŪS pirmininkas. 

Pasiteiravus, ar tuo metu, kai įvyko Lilijos Šermukšnienės ginčas su ministerija, jis pats žinojo apie situaciją, J.Talmantas sakė girdėjęs apie situaciją, bet paprašytas pakomentuoti plačiau atsisakė.

„Klauskit jos ten, kurie taip elgiasi ir aš nekomentuosiu. <...> Aš žinau apie ką čia vyksta reikalai ir aš nenoriu veltis. Kas taip elgiasi, tas tegul ir atsakinėja“, – reziumavo J.Talmantas. 

„Siena“ primena, kad skandalas, kai Lilija Teresė Šermukšnienė, neva, atstovaudama ūkininkų interesus, galimai protegavo savo žento Augusto Alešiūno projektą Žemės ūkio ministerijoje, kilo pernai metų rugpjūtį.


Tuomet Lietuvos ūkininkų sąjungos vicepirmininkė, kaip teigiama posėdžio protokole, „Išreiškė nepasitenkinimą dėl komiteto narių išsakytų abejonių šio projekto nauda ūkininkams ir pažymėjo, kad ji, kaip ūkininkų atstovė, sukvies visus Ūkininkų sąjungos narius, žurnalistus ir kitus suinteresuotus asmenis diskusijai, „kad nereikėtų abejoti dėl šio projekto.“

Tuometinis ŽŪM viceministras Egidijus Viskontas „Sienai“ komentavo tokį L.Šermukšnienės elgesį supratęs kaip grasinimą. 

„Ten buvo ne jos kažkoks pasakymas, bet jau grasinimas. Dėl to aš jai kelis kartus pakartojau: „Kodėl jūs grasinat ir iš tikrųjų darot spaudimą?“ (...) Jeigu asmuo labai stumia projektą kažkokį, ūkininkų interesų negina. Bet va – dėl vienos įmonės visom keturiom eina už“, – prisiminė E.Viskontas.

Be galimo interesų konflikto šioje istorijoje esminė yra dar viena detalė. Projektas, dėl kurio taip aršiai kovojo L.Šermukšnienė, ministerijos specialistų vertinimu, galėjo būti visai ne inovacija, o bandymas antrąkart finansuoti jau įgyvendintus IT sprendimus. 

„Ministerijos darbuotojams, Projektų atrankos komitetui buvo kilę įtarimų, dėl dviejų projektų panašumo su kitais jau finansuotais projektais, jie grąžinti papildomam vertinimui ir sprendimas paramos teikimo/neteikimo dar nėra priimtas“, – raštu pateiktame komentare teigia ŽŪM.

Situacija kiek primena „Sienos“ anksčiau aprašytą istoriją, kai „ART21“ su būriu susijusių įmonių ėmėsi kurti inovacijas alyvuogių aliejaus, mėsos ir lašišos autentiškumo ir kokybės tyrimams. Nors viena su A.Alešiūnu susijusi įmonė jau senokai įgyvendino panašų sprendimą, kuriuo tiriama alyvuogių aliejaus, mėsos ir žuvies kokybė. 

Analogiškos nuomonės laikosi ir buvęs žemės ūkio viceministras E.Viskontas. Anot jo, dirbant ministerijoje kilo įtarimų, kad „ART21“ imituoja inovacijų kūrimą ir nepagrįstai siekia finansavimo.


„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.