Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Po „Sienos“ tyrimo – kreipimasis į prokuratūrą, vertinami respiratorių duomenys

Po „Sienos“ tyrimo – kreipimasis į prokuratūrą, vertinami respiratorių duomenys

Respiratoriai KY2020 („Delamode Baltics“ nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2020 06 25
Visi autoriaus tekstai →

Po ketvirtiadienį publikuoto „Sienos“ žurnalistinio tyrimo apie galimai nesaugius kiniškus respiratorius, imamasi vertinti, ar šiais gaminiais galima prekiauti Lietuvos rinkoje. Be to, Seimo narė Agnė Bilotaitė dėl respiratorių kreipėsi į prokurorus.

Kaip jau skelbėme, į Lietuvą įvežta dešimtys, o gal ir šimtai tūkstančių KY2020 modelio respiratorių, kurie pastaruoju metu susidūrė su problemomis keliose Europos valstybėse. Malta pranešimą apie galimą šių gaminių nesaugumą paskelbė oficialioje Europos Sąjungos sistemoje RAPEX, Portugalija ir Estija sustabdė prekybą KY2020.

Šie respiratoriai buvo ir dovanojami, ir parduodami Lietuvos medikams COVID-19 krizės įkarštyje. Gaminiai į Lietuvos rinką pateko panaudojant Italijos įmonės „Ente Certificazzione Macchine“ (ECM) dokumentus, kurie galėjo sudaryti iliuziją, jog patvirtina gaminių kokybę. Iš tiesų ECM „atitikties sertifikatai“ sakė tik tiek, kad už tinkamą gaminio sertifikavimą atsakingas pats gamintojas.

Štai tokie dokumentai panaudoti KY2020 pardavimui Lietuvoje ir kitose ES šalyse (Siena.lt ir RAPEX nuotr.)

ECM sertifikatai KY2020 respiratoriams išduoti Kinijos įmonei Kangyuan Jiankang Technology Co Ltd. Jos savininkas Chen Shukuan Kinijoje yra ieškomas.

ECM unikalus kodas (CE1282) matomas ir ant į Lietuvą įvežtų KY2020 pakuočių. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) jau yra išaiškinusi, kad ECM sertifikatai nepatvirtina respiratorių atitikties europiniams standartams ir nesuteikia teisės gaminius ženklinti CE simboliu. Šiuo metu VVTAT aiškinasi, ar yra pagrindo riboti prekybą KY2020 mūsų šalyje.

„Lietuvoje draudžiama prekiauti gaminiais, kurie nėra paženklinti pagal jiems taikomų teisės aktų reikalavimus. Jeigu bus nustatyta, kad yra prekiaujama KY2020 gaminiais be privalomų atitikties deklaracijų arba nepaženklintais teisės aktų nustatyta tvarka, prekyba tokiais gaminiais bus draudžiama bei taikomos atitinkamos sankcijos“, - „Sienai“ teigė VVTAT atstovas Aleksas Žalpys.

Dėl KY2020 jau kreiptasi į prokuratūrą. Apie tai „Sienai“ pranešė kreipimąsi parengusi Seimo narė, konservatorė Agnė Bilotaitė. Politikė prašo išaiškinti „kiek ir kokių nekokybiškų ir nesaugių asmens apsaugos priemonių buvo parduota Lietuvos įstaigoms ir įmonėms, taip pat gyventojams per mažmeninės prekybos taškus” ir inicijuoti tyrimą dėl viešojo intereso gynimo.

Bendrovė „Delamode Baltics“, laimėjusi dešimtis viešųjų pirkimų konkursų respiratoriams įsigyti, maždaug prie kas antros sutarties pateikė ECM sertifikatus, išduotus KY2020. Be to, kovą įmonė skelbė gavusi 50 tūkst. respiratorių, kurie „prioriteto tvarka“ esą turėjo būti išdalinti medikams. Naujieną „Delamode Baltics“ iliustravo KY2020 siuntos nuotrauka.

„Delamode Baltics“ kol kas susilaiko nuo detalesnių komentarų KY2020 tema. Įmonė nenurodo, kiek KY2020 buvo padovanota ar parduota sveikatos priežiūros įstaigoms. Įmonės vadovas Justas Veršnickas „Sienai“ teigė, jog bendrovė šiuo metu pati investuoja į respiratorių gamybą ir KY2020 nebeimportuoja.

Elektroninė parduotuvė Pigu.lt, kurioje buvo prekiaujama KY2020, nusprendė laikinai riboti prekybą šiais respiratoriais. Kiek respiratorių, pradėtų platinti kovo mėnesį, buvo parduota, Pigu.lt neįvardija.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.