Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Po „Sienos“ tyrimų devynios įmonės įtariamos sankcijų pažeidimu

Po „Sienos“ tyrimų devynios įmonės įtariamos sankcijų pažeidimu

Muitinės pareigūnų sulaikyta mediena („Sienos“ nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2023 05 29
Visi autoriaus tekstai →
Devynios medienos prekyba besiverčiančios Lietuvos įmonės įtariamos pažeidusios sankcijas Rusijai ir Baltarusijai. Tokį sprendimą po „Sienos“ tyrimų priėmė Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT), išnagrinėjusi dešimčių įmonių veiklą ir nutarusi kreiptis į prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo.

Toks sprendimas priimtas po kelis mėnesius trukusio VVTAT tyrimo, pradėto remiantis „Sienos“ ir partnerių tyrimais apie sankcijų rusiškai ir baltarusiškai medienai apėjimo mechanizmus.

Šiuose tyrimuose „Pinokiai“ ir „Faniera“ daugiausiai kalbėta apie Kazachstano ir Kirgizijos panaudojimą įtartinos medienos importui. VVTAT, savo ruožtu, nustatė atvejų, kai sankcijų apėjimui galėjo būti panaudota ir Turkija.

Įtartinų įmonių skaičius gali augti

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba pažymi, kad kol kas teisėsaugai perduodama informacija apie devynias įmones, bet šis skaičius dar gali augti.

„VVTAT vertinimu kol kas 9 įmonės galėjo pažeisti ES sankcijas. Dėl šių įmonių artimiausiomis dienomis bus kreiptasi į Generalinę prokuratūrą. Ar bus daugiau taip vertinamų įmonių, priklausys nuo tolimesnio tyrimo“, - „Sienai“ pateiktame komentare teigia VVTAT Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Dalia Malinauskienė.

Pasak jos, kai kurios įtartinos medienos importu besivertusios įmonės vengia kontakto su VVTAT, o dėl tokių verslų jau prašoma kitų valstybės institucijų pagalbos.

„Šiuo metu negalėtume numatyti, ar bus ir kiek bus dar bylų dėl kitų įmonių perduota prokuratūrai. Tyrimus VVTAT sunkina ir tai, kad kai kurios įmonės neatsako, siųsti raštai grįžta nepasiekę adresatų. Dėl to, kreipiamasi ir į kitas atsakingas institucijas dėl kontaktinių duomenų tikslinimo“, - aiškino D.Malinauskienė.

Sankcijų apėjimo maršrutuose – ir Turkija

„Sienos“ tyrimuose daugiausiai buvo analizuojami įtartini medienos srautai, į Lietuvą ir kitas ES šalis patekę kilmės šalimi deklaruojant Kirgiziją arba Kazachstaną. Atlikus kontrolės veiksmus, VVTAT gali patvirtinti, kad galimiems sankcijų apėjimo mechanizmams naudojama ir Turkija.

„VVTAT dalyvaudama ES valstybių narių atstovų ir Europolo jungtiniuose susitikimuose medienos klausimais gavo informacijos apie atskirus atvejus kitose valstybėse, o taip pat ir Lietuvoje, apie iš Turkijos importuotą medieną, kuri galimai įvežta iš sankcionuotų šalių. Šiuo metu VVTAT pradėjo tyrimą dėl dviejų tokių įmonių. Taip pat papildomai kreipėsi į muitinę dėl įmonių sąrašo, kurios galėjo įsivežti medieną iš Turkijos, galimai pažeisdamos sankcijas. Šiuo metu iš muitinės gauti duomenys analizuojami“, - teigė D.Malinauskienė.

VVTAT į prokuratūrą kreipsis su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl tarptautinių sankcijų pažeidimo. Už šį nusižengimą gresianti bausmė – bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Po „Sienos“ tyrimų VVTAT radare atsidūrė net 95 Lietuvos įmonės, besivertusios medienos importu. Kol kas teisėsaugai perduota informacija apie devynių įmonių veiklą. Kiek šis skaičius gali augti – VVTAT kol kas neprognozuoja.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.