Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

S.Skvernelio partija savo milijonieriaus nesvarstys: lauks „atitinkamų institucijų“ sprendimo

S.Skvernelio partija savo milijonieriaus nesvarstys: lauks „atitinkamų institucijų“ sprendimo

Šarūnas Černiauskas, Miglė Krancevičiūtė
2024-02-25
Visi autoriaus tekstai →
Sauliaus skvernelio vadovaujamos Demokratų sąjungos “Vardan Lietuvos” valdybos narys Lukas Savickas „Sienai“ teigė, kad partija kol kas nesiims jokių veiksmų dėl Valerijaus Stankevičiaus narystės. 

Šią savaitę publikuotame tyrime „Siena“ atskleidė, kad Demokratų sąjungos Vilniaus skyriaus valdybos narys, „Helios grupės“ prezidentas V.Stankevičius savo verslo imperiją sukūrė kartu su Bulgarijos milijonieriumi Ognianu Bozarovu. „Sienos“ partneriai gruodžio mėnesį atskleidė, kad O.Bozarovo valdoma ofšorinė kompanija solidžią pinigų sumą pervedė nusikalstamo pasaulio autoritetui, nuteistam už Krotatijos žurnalisto Ivo Pukaničiaus nužudymo organizavimą.

Be to, V.Stankevičius ir jo užsienio partneriai atliko eilę finansinių operacijų, turinčių mokesčių vengimo požymių. Kelios „Helios grupės“ įmonės milijonines sumas V.Stankevičiui ir jo partneriams išmokėjo kaip paskolas ar už „paslaugų sutartis“, kuriose įvardintų paslaugų suteikimas kelia rimtų abejonių.

Vis dėlto Demokratų sąjunga neskuba svarstyti V.Stankevičiaus tolesnės ateities partijos gretose. Anot vieno Demokratų sąjungos lyderių L.Savicko, partija lauks „atitinkamų institucijų vertinimo“, kad įsitikintų dėl informacijos patikimumo.

“Mūsų partija tikrai ankstesniais nesenais savo sprendimais yra pademonstravusi, kad paprastai reaguoja griežtai, greitai jeigu pasitvirtina įrodymais grįsta informacija. Bet manau, kad visų pirma ko reikėtų sulaukti – tai atitinkamų institucijų vertinimo”, - „Sienai“ sakė L.Savickas.

S.Skvernelio bendrapartietis tikino pats pasirodžiusios informacijos nevertinsiantis.

„Ta informacija yra nauja, neteko anksčiau kažko tokio girdėti. (...) Tai atitinkamos institucijos manau galės įvertinti ir priimti kažkokius sprendimus“, – kartojo L.Savickas.

Seimo narys nesiėmė komentuoti nei partiečio verslo ryšių, nei mokestinių reikalų. „Manau, kad institucijos gali įvertinti, kiek ta informacija yra teisinga, kiek jinai yra faktiškai pagrįsta. Ir manau, kad čia, priešingai nei kiti atvejai, tai nėra taip paprasta – nebūnant mokesčių ekspertu ar kažkokia kita atsakinga institucija vertinti tokio pobūdžio informaciją“, – svarstė L.Savickas.

Valerijus Stankevičius. BNS nuotrauka

Partijos lyderis S.Skvernelis anksčiau „Sienai“ teigė, kad V.Stankevičiui partijoje „ne vieta“, taip pat pažymėdamas, kad lauks, kol „Sienos“ tyrime paviešinta informacija bus pagrįsta „kažkokiomis faktinėmis aplinkybėmis“.

V.Stankevičiaus turtas vertinamas apie 50 mln. eurų suma. Milijonieriui Demokratų sąjunga tapo jau trečia politine jėga, su kuria jis siekė Vilniaus miesto tarybos nario mandato. Ankstesnėse kadencijose V.Stankevičius į tarybą pateko kaip partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas bei kaip Artūro Zuoko sąrašo kandidatas.

Pernykščiuose savivaldos rinkimuose V.Stankevičius Demokratų sąjungai paaukojo beveik 16 tūkst. eurų. Tačiau perrinkimo ši investicija negarantavo, mat Demokratų sąjunga Vilniuje patyrė fiasko ir neiškovojo nė vieno mandato sostinės taryboje. 

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.