Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Susisiekimo ministras nuslėpė žinojęs apie LTG veiksmus dėl „Belaruskalij“

Susisiekimo ministras nuslėpė žinojęs apie LTG veiksmus dėl „Belaruskalij“

Marius Skuodis buvo detaliai informuotas apie bandymus tęsti operacijas su „Belaruskalij“ („Sienos“ iliustracija)
Siena.lt
2021 12 13
Visi autoriaus tekstai →
Susisiekimo ministras Marius Skuodis kategoriškai neigė žinojęs apie „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) bandymus susitarti dėl „Belaruskalij“ mokėjimų aptarnavimo po gruodžio 8-osios. Nauji duomenys rodo, kad tai nebuvo tiesa.

„Čia, žinokit, man nusvyra rankos“, – LRT laidoje „Dienos tema“ pareiškė susisiekimo ministras, paklaustas, ar žinojo apie LTG konsultacijas su fintech sektoriaus įmonėmis, siekiant užtikrinti „Belaruskalij“ mokėjimų tęstinumą po JAV sankcijų įsigaliojimo. „Sienai“ raštu pateiktuose komentaruose jis taip pat kartojo buvęs „informuojamas bendrai, kad vyksta konsultacijos su bankais, kaip po gruodžio 8 d. jie įgyvendins JAV sankcijas“. Tačiau tiesa tokia, kad LTG vadovybė ministrą apie viską informavo tiesiogiai.

„Sienos“ žurnalistai savo akimis matė susirašinėjimą tarp LTG vadovo Manto Bartuškos, susisiekimo ministro M.Skuodžio ir viceministrės Loretos Maskaliovienės. M.Bartuška ministrui ir viceministrei persiuntė detalų vienos fintech įmonės pasiūlymą, kaip po gruodžio 8-osios aptarnauti „Belaruskalij“ mokėjimus už kalio trąšų gabenimą.

LTG vadovo siųstame laiške aiškiai detalizuojamas fintech įmonės pasiūlytas „Belaruskalij“ mokėjimų aptarnavimo modelis, juodu ant balto išdėstant, kad toks modelis siūlomas būtent nuo gruodžio 8 d. M.Bartuškos laiškas ministrui ir viceministrei išsiųstas šių metų lapkričio 9 d. – mėnuo prieš trąšų skandalo pradžią ir ministro pareiškimus, esą jis nieko apie tai nežinojo.

Raštu kreipėmės į LTG su prašymu patvirtinti arba paneigti šio susirašinėjimo autentiškumą. Bendrovė jį patvirtino.

„2021 m. lapkričio 9 d. LTG informavo susisiekimo ministrą ir URM atstovus apie gautą vienos mokėjimų platformos komercinį pasiūlymą dėl „Belaruskalij“ atsiskaitymų aptarnavimo po gruodžio 8 d. Patį pasiūlymą LTG gavo diena anksčiau, lapkričio 8 d.“, –  teigiama LTG raštu pateiktame komentare.

Pirmadienį ilgą laiką mėginome susisiekti su ministru M.Skuodžiu. Į skambučius politikas neatsiliepė, ministro patarėja Gabrielė Vasiliauskaitė „Sienai“ teigė, esą ministras laiko neranda dėl didelio užimtumo.

Primename, kad ministras ir LTG dėl kontaktų su fintech įmonėmis teisinasi po „Sienos“ publikacijos. Praėjusią savaitę skelbėme, kad LTG aktyviai ieškojo galimybių mokėjimus iš „Belaruskalij“ gauti per fintech sektorių. Tokių manevrų imtasi gavus aiškius bankų sistemos signalus, rodančius, kad bankai nuo šių operacijų nori laikytis per patrankos šūvį.

Dauguma fintech įmonių LTG pasiūlymo atsisakė. Vienos jų vadovas „Sienai“ teigė tokį sprendimą priėmęs dėl paprastos priežasties – per didelės rizikos, susijusios su JAV sankcijomis. LTG patvirtino, kad pasiūlymu dirbti su „Belaruskalij“ mokėjimais susidomėjo vienas iš „mažųjų bankų“ ir viena fintech įmonė. „Tikėtina, kad dėl pasikeitusios situacijos minėtų įmonių pozicija šiuo metu taip pat gali būti pasikeitusi“, – raštu pateiktame komentare pridūrė LTG.

Valstybės valdoma bendrovė taip pat tikino, esą tokiais veiksmais buvo siekiama „išsiaiškinti, kokia yra Lietuvoje veikiančių finansų įstaigų pozicija aptarnaujant bankines „Belaruskalij“ operacijas po OFAC sankcijų įvedimo gruodžio 8 d.“

Dėl susidariusios situacijos susisiekimo ministras M.Skuodis ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė esantys pasirengę atsistatydinti. M.Skuodis taip pat išreiškė nepasitikėjimą LTG bei Klaipėdos uosto vadovybe.


Publikacija finansuojama tarptautinio tiriamosios žurnalistikos fondo IJ4EU bei Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.