Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

„Kėdainių robinhudų“ byla perduota teismui

„Kėdainių robinhudų“ byla perduota teismui

Sienos iliustracija
Siena.lt
2022 01 09
Visi autoriaus tekstai →
Ikiteisminis tyrimas, pradėtas pagal „Sienos“ ir Švedijos televizijos SVT medžiagą apie dėvėtų drabužių vagystes, pasiekė finišą. Lietuvos prokuratūra „Kėdainių robinhudų“ bylą perdavė teismui.

Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmams perduota baudžiamoji byla apima tik vieną Baudžiamojo kodekso straipsnį – apgaulingą apskaitos tvarkymą. Anot prokuratūros, kaltinimų vagyste ar vogtų prekių realizavimu pareikšti nepavyko, nes Švedijos teisėsauga nesiėmė tirti drabužių vagysčių.

Nuo lietuvių ilgapirščių nukentėjusi Švedijos labdaros organizacija neslepia nusivylimo. Negana to, Stokholmo teritorijoje, kurioje siautė „Kėdainių robinhudai“, vėl plėšiami labdaros konteineriai.

Vieną parduotuvę teko uždaryti

Pernai balandį „Siena“ ir SVT atskleidė lietuvių gaują, vagiliaujančią iš Švedijos labdaros organizacijos „Human Bridge“ konteinerių. Per šiuos konteinerius „Human Bridge“ renka Švedijos žmonių sunešamą labdarą. 

Iš dėvėtų rūbų prekybos gaunamas pajamas organizacija naudoja vargingų šalių aprūpinimui medicinine įranga. Vagysčių daromą žalą „Human Bridge“ vertina šimtais tūkstančių eurų. 

SVT ir „Siena“ atskleidė vieną iš daugelio „Human Bridge“ konteinerius plėšiančių grupuočių.  Centrinės figūros – Švedijoje gyvenantis Regimantas ir jo brolis Aivaras, Kėdainiuose ir Jonavoje įsukęs dėvėtų drabužių verslą. Būtent į Aivaro autoremonto dirbtuves atvedė GPS davikliai, kuriuos SVT žurnalistai įsiuvo į drabužius, kuriuos iš „Human Bridge“ konteinerių nušvilpė Regimantas ir jo bendrai.

„Sienoje“ siekiame į viešumą tempti daugiau tokių istorijų. Jei turite informacijos apie nusikaltimus ar korupciją, susisiekite su mumis. O jeigu norite mums padėti kuriant daugiau žurnalistinių tyrimų, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Patreon platformoje.


Po tyrimo „Kėdainių robinhudai“ pasirodymo, Lietuvos teisėsauga reagavo žaibiškai. Aivaro parduotuvėse bei dirbtuvėse atliktos kratos, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Pačiam kėdainiškiui pareikšti įtarimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo. Policija taip pat skelbė, kad tyrimas gali būti praplėstas, nusikalstamų veikų spektrą papildant vogtų prekių realizavimu.

Krata Kėdainių dėvėtų drabužių parduotuvėje
(Nuotrauka iš „Facebook“ grupės „Viskas Kėdainiuose“)

Po policijos kratų, parduotuvės Kėdainiuose ir Jonavoje kurį laiką neveikė. Vėliau jos atnaujino darbą, tačiau rinkoje išsilaikė tik viena iš dviejų Aivaro parduotuvių. Dėvetų rūbų parduotuvė Kėdainiuose ir toliau kviečia pirkėjus, o parduotuvė Jonavoje buvo uždaryta pernai liepą, praėjus trims mėnesiams po „Kėdainių robinhudų“ tyrimo.

Gresia iki ketverių metų

„Human Bridge“ vadovas Robertas Bergmanas neslėpė vilčių, kad Lietuvoje pradėtas tyrimas baigsis teisingumo triumfu. Panašu, kad jam teks nusivilti.

Generalinė prokuratūra „Sienai“ patvirtino, kad ikiteisminis tyrimas baigtas, byla perduota teismui. Tačiau į teisiamųjų suolą sės tik vienas žmogus – Aivaras. Jis kaltinamas apgaulingu apskaitos tvarkymu. Pagal Baudžiamąjį kodeksą, už šią nusikalstamą veiką numatoma atsakomybė – bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Kaltinamųjų byloje daugiau nėra. Kaltinimai taip pat neapima vagystės bei nusikalstamu būdu įgyto turto realizavimo.

Pritrūko veiksmų Švedijoje

Anot prokuratūros, tyrimo išplėsti nepavyko, nes Švedijos teisėsauga informavo neatliekanti tyrimo dėl vagysčių iš „Human Bridge“ konteinerių. Paprastai tariant, jei Švedijoje pavogtos prekės nėra pripažintos pavogtomis – Lietuvos pareigūnų rankos surištos. 

„Human Bridge“ vadovas R.Bergmanas neslėpė nusivylimo tokiomis žiniomis. 

„Mes paraginome Švedijos policiją susisiekti su Lietuvos policija. Perdavėme žinias ir po to negavome jokių naujienų. (...) Mes jiems davėme daug informacijos. Padėjome viską ant lėkštutės, bet niekas nepadaryta. Spėju, tai prioritetų klausimas“, – „Sienai“ teigė R.Bergmanas.

Robertas Bergmanas (SVT nuotr.)

Naujos vagystės „Kėdainių robinhudų“ teritorijoje

„Human Bridge“ vadovo teigimu, organizacija nukenčia nuo kelių skirtingų gaujų, taikančių panašius metodus ir plėšiančių labdaros konteinerius. Po „Kėdainių robinhudų“ istorijos pasirodymo, situacija pasikeitė. Vagysčių ryškiai sumažėjo, ir tik viename regione – būtent tame, kuriame SVT žurnalistai nufilmavo besidarbuojančius lietuvius. Tačiau pagerėjimas buvo laikinas.

„Vagysčių vėl padaugėjo. Toje teritorijoje, kurioje veikė lietuviai, vagysčių kiekis iškart sumažėjo – po jūsų tyrimo. Tai tęsėsi keletą mėnesių. Bet per pastaruosius porą mėnesių pastebime, kad vagysčių vėl padaugėjo. Negalime pasakyti, ar tai tie patys žmonės, ar kitos grupuotės. Bet tai tęsiasi“, – atsiduso R.Bergmanas. 

„Kėdainių robinhudų“ bylos nagrinėjimą numatoma pradėti vasario mėnesį.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.