Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Kęstą Komskį bandoma šalinti iš Pagėgių tarybos

Kęstą Komskį bandoma šalinti iš Pagėgių tarybos

(Vyginto Skaraičio / Fotobankas.lt ir Siena.lt nuotr.)
Siena.lt
2021 02 02
Visi autoriaus tekstai →
Įtarimų dėl nusikalstamo bankroto ir turto iššvaistymo sulaukęs Pagėgių politikas Kęstas Komskis gali būti šalinamas iš Pagėgių tarybos. Tokios iniciatyvos ėmėsi gausus būrys Pagėgių tarybos narių. 

Mandato naikinimo procedūra prieš K.Komskį – tiesioginis „Sienos“ žurnalistinius tyrimų rezultatas. Savo ruožtu, politikas tvirtina, esą su juo bandoma susidoroti dėl aktyvios veiklos Pagėgių tarybos opozicijoje.

Prilygina priesaikos sulaužymui

Apie K.Komskio atžvilgiu pradėtą procedūrą „Sienai“ pranešė Pagėgių vicemeras Edgaras Kuturys.

„Sausio 28 d. tarybos dauguma – 11 narių iš septyniolikos – pasirašėm teikimą, kuriuo siūlome pradėti procedūrą tarybos nario mandatui naikinti. Kitame posėdyje tvirtiname komisiją ir prasideda tyrimas“, – kalbėjo E.Kuturys.

Edgaras Kuturys (Pagėgių savivaldybės nuotr.)

Pagėgių tarybos nariai K.Komskio mandatą naikinti siekia dėl sisteminių įstatymo pažeidimų. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino, kad K.Komskis supainiojo interesus, dirbdamas Pagėgių taryboje ir vadovaudamas Pagėgių biudžeto maitinamai įmonei „Kalibrus“. Etikos sargai taip pat siūlė Pagėgių savivaldybei naikinti sandorius su „Kalibrus“ arba „imtis prevencinių priemonių“. 

Anot E.Kuturio, būtent dėl VTEK sprendimų siekiama naikinti K.Komskio mandatą. Mat politikas per mažiau nei metus dusyk pripažintas pažeidęs Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą. 

„Jeigu du pažeidimai per metus padaromi – skaitosi kaip šiurkštus pažeidimas“, – aiškino vicemeras.

Pasak jo, Pagėgių tarybai nutarus inicijuoti K.Komskio mandato naikinimą, sprendimą turės priimti teismas.

Mandato naikinimą inicijuojančių Pagėgių tarybos narių vertinimu, K.Komskio veiksmai prilygintini priesaikos sulaužymui.

K.Komskis: tai susidorojimas

Pats K.Komskis tikina, kad toks tarybos sprendimas yra ne kas kita, o „besąlygiškas politinis susidorojimas“ ir bandymas „atsikratyti opozicijos lyderiu“.

„Daugiausiai kritikuoju visus pozicijos veiksmus, kur pridaryta labai daug klaidų, naikina mokyklas, tas, kurios yra rentabilios, didelės (...) na ir daug tokių variantų, kurie šiandienai yra nepamatuoti ir viskas sprendžiama politiniu motyvu. Vien tai, jeigu dirba iš opozicijos žmogus, tai reikia su juo susitvarkyti, išmesti“, – „Sienai“ sakė K.Komskis.

Nors tarybos narių sprendimas inicijuoti K.Komskio pašalinimą buvo priimtas dėl viešųjų ir privačių interesų painiojimo, politikas tokias sąsajas neigia – esą tai tik formalumas. 

„Aš galiu pasakyti tikrai: verslas ir savivaldybė – mes neturim nieko bendro. (...) Buvo pasirašytos sutartys, tai, na, galiu pasakyti, tai yra geras pakištukas savivaldybės. (...) Aš manyčiau, kad jis yra formalus. Jeigu pažiūrėtumėm per Lietuvą, tai bet kurioj savivaldybėj tarybos nariai tą patį daro, pasirašinėja ir viskas. Ar aš pasirašysiu, ar kažkoks darbuotojas, kuris man bus pavaldus pasirašys – esmės nekeis. Tai yra tik formalus pažeidimas. Aišku, jeigu būčiau žinojęs, kad taip negalima daryt, tikrai būčiau nedaręs“, – aiškino K.Komskis.

Kęstas Komskis (Vyginto Skaraičio / Fotobankas.lt nuotr.)

VTEK sprendime nurodyta, kad K.Komskis „trylika kartų atstovavo savo valdomai UAB „Kalibrus“ su Pagėgių savivaldybės administracija“.

Tėvui ir sūnui – įtarimai ir turto konfiskavimas

VTEK K.Komskiui nepalankius sprendimus priėmė remiantis „Sienos“ ir partnerių žurnalistiniais tyrimais. Nuo etikos sargų neatsilieka ir teisėsauga.

Pirmiausiai pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Komskių šeimos valdomos įmonės „Agrolira“ bankroto. Tyrimas pradėtas po „Sienos“ ir „Tauragės kurjerio“ publikacijų apie šios įmonės žlugimą ir jos akcininkų pasikeitimą bankroto išvakarėse. „Siena“ taip pat išaiškino, kad „Agrolira“ į bankrotą pajudėjo tuoj po teismo sprendimo, kuriuo iš bendrovės priteista solidi kompensacija įmonės darbuotojo sukeltoje avarijoje žuvusio vilniečio artimiesiems.

Vėliau „Siena“ aiškinosi naujo K.Komskio verslo – prieš „Agroliros“ krachą įgytos bendrovės „Kalibrus“ – sėkmės istoriją. Domintis „Kalibrus“ laimėtais Pagėgių savivaldybės konkursais, paaiškėjo, kad K.Komskio įmonė savivaldybei pateikė tikrovės neatitinkančius dokumentus, rodančius neva atliktus darbus Ugniui Kiguoliui priklausančiame Lentvario dvare. Paaiškėjo, kad K.Komskio darbininkai šiame dvare nieko niekada nedirbo.

Dėl pastarojo epizodo į teisėsaugą kreipėsi E.Kuturys. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo dokumentų klastojimo. Vėliau abu ikiteisminiai tyrimai sujungti į vieną.

K.Komskiui ir jo sūnui, buvusiam „Agroliros“ direktoriui Algirdui Komskiui, pareikšti įtarimai dėl nusikalstamo bankroto ir turto iššvaistymo. Generalinė prokuratūra neseniai patvirtino, kad taip pat areštuotas tėvo ir sūnaus Komskių turtas, abiem įtariamiesiems skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.