Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Prasidėjo Kęsto Komskio pašalinimo iš Pagėgių tarybos procesas

Prasidėjo Kęsto Komskio pašalinimo iš Pagėgių tarybos procesas

Kęstas Komskis (Vyginto Skaraičio / Fotobankas.lt nuotr.)
Siena.lt
2021 02 18
Visi autoriaus tekstai →

Ketvirtadienį Pagėgių taryba pradėjo Kęsto Komskio šalinimo iš tarybos procesą. Politiko mandato atėmimo procesas pradėtas po “Sienos” tyrimų. K.Komski mandatą naikinti siūloma dėl supainiotų viešų ir privačių interesų bei tarybos nario priesaikos sulaužymo. 

Posėdyje suformuota speciali komisija, kuriai pavesta iki kovo 15 dienos ištirti K.Komskio mandato naikinimo klausimą ir pateikti siūlymus dėl tolimesnių veiksmų. Už komisijos sudarymą Pagėgių taryba pasisakė bendru sutarimu. K.Komskis ir jo bendražygiai balsavime nedalyvavo.  

Vienas procedūros iniciatorių, Pagėgių vicemeras Edgaras Kuturys posėdžio metu pabrėžė, esą šis procesas „nėra žaidimas“. Anot jo, K.Komskio mandato naikinimo procedūra gali tapti labai svarbiu precedentu ir parodyti, kad politikai privalo rimtai žiūrėti į viešųjų ir privačių interesų kolizijas. 

Komisiją sudaro keturių Pagėgių tarybos frakcijų atstovai, jos pirmininku paskirtas tarybos narys Vladimiras Gorodeckis. K.Komskio vadovaujama frakcija nepasinaudojo galimybe komisijoje turėti savo atstovą. Sudaryta komisija spręs, ar dėl besikartojančių įstatymo pažeidimų šalinti K.Komskį iš savivaldybės tarybos. Pagėgių tarybai nusprendus naikinti K.Komskio mandatą, galutinį sprendimą turės priimti teismas. 

Pats K.Komskis dar anksčiau tokią iniciatyvą pavadino politiniu susidorojimu ir neigė supainiojęs viešus ir privačius interesus.

„Aš galiu pasakyti tikrai: verslas ir savivaldybė – mes neturim nieko bendro. (...) Buvo pasirašytos sutartys, tai, na, galiu pasakyti, tai yra geras pakištukas savivaldybės. (...) Aš manyčiau, kad jis yra formalus. Jeigu pažiūrėtumėm per Lietuvą, tai bet kurioj savivaldybėj tarybos nariai tą patį daro, pasirašinėja ir viskas. Ar aš pasirašysiu, ar kažkoks darbuotojas, kuris man bus pavaldus pasirašys – esmės nekeis. Tai yra tik formalus pažeidimas. Aišku, jeigu būčiau žinojęs, kad taip negalima daryt, tikrai būčiau nedaręs“, – aiškino K.Komskis.

Siena primena, kad sausio pabaigoje Pagėgių tarybos nariai inicijavo K.Komskio mandato naikinimo procedūrą dėl sisteminių įstatymo pažeidimų. Iniciatorių teigimu, procedūra pradėta po to, kai vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino, kad K.Komskis supainiojo interesus, dirbdamas Pagėgių taryboje ir vadovaudamas Pagėgių biudžeto maitinamai įmonei „Kalibrus“. Etikos sargai taip pat siūlė Pagėgių savivaldybei naikinti sandorius su „Kalibrus“ arba „imtis prevencinių priemonių“. 

Anot E.Kuturio, K.Komskio mandatą siekiama naikinti būtent dėl VTEK sprendimų. Mat politikas per mažiau nei metus dusyk pripažintas pažeidęs Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą. 

Mandato naikinimo procedūra - naujausias K.Komskio galvos skausmas, politiką užgriuvęs po “Sienos” tyrimų. Pagėgių tarybos nariui jau pareikšti įtarimai dėl bendrovės „Agrolira“ nusikalstamo bankroto bei turto iššvaistymo. Įtariamojo statusą čia turi ir politiko sūnus, buvęs „Agroliros“ direktorius Algirdas Komskis. A.Komskis taip pat jau sutiko „Agrolirai“ sugrąžinti 20 tūkst. eurų – penktadalį sumos, kurios per teismą reikalavo įmonės bankroto administratorius. 

Teisėsauga taip pat tiria galimą dokumentų klastojimo epizodą. Šis tyrimas pradėtas po vicemero E.Kuturio kreipimosi. Politikas į teisėsaugą kreipėsi po “Sienos” tyrimo, kuris nustatė, kad K.Komskio įmonė “Kalibrus” Pagėgių savivaldybės konkursus laimėjo pateikdama pažymą apie neva atliktus darbus Ugniui Kiguoliui priklausančiame Lentvario dvare. Paaiškėjo, kad K.Komskio darbininkai ten nepajudino nė plytos. 


„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.