Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
tyrimai

#RussianAssetTracker: skelbiama Rusijos oligarchų valdomo turto duomenų bazė

#RussianAssetTracker: skelbiama Rusijos oligarchų valdomo turto duomenų bazė

James O'Brien / OCCRP iliustracija
Siena
bendradarbiaujant su OCCRP
2022 03 21
Visi autoriaus tekstai →
„Siena“ su tarptautiniais partneriais pristato išsamiausią ir iki šiol neskelbtą Rusijos oligarchų turto, laikomo už Rusijos ribų, duomenų bazę. Į sąrašą įtrauktas nekilnojamas turtas, jachtos, privatūs lėktuvai ir įmonių akcijos. Kol kas šio turto suskaičiavome už daugiau nei 17 mlrd. dolerių. Šis skaičius neabejotinai augs.

Projektas #RussianAssetTracker gimė iš sąrašo 35 asmenų, kuriuos praėjusiais metais įkalintas opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas įvardijo kaip „pagrindinius Kremliaus kleptokratijos skatintojus ir naudos gavėjus“.

Per pirmas 20 karo dienų, tarptautinė žurnalistų komanda nustatė daugiau nei 145 turto objektų, susijusių su asmenimis, kuriuos įkalintas opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas įvardijo kaip „pagrindinius Kremliaus kleptokratijos skatintojus ir naudos gavėjus“. Kartu jų vertė viršija 17 milijardų dolerių. 

Įtraukėme tik turtą, kurio nuosavybę pavyko nustatyti remiantis faktiniais įrodymais ir kitais patikimais šaltiniais. Šiuo metu ieškome įrodymų dėl dar dešimties turto objektų, įskaitant vertingus orlaivius ir jachtas, kurių bendra vertė yra 1,8 milijardo dolerių. Duomenų bazėje naršyti galite paspaudę čia arba apačioje esančią nuorodą:

Šiame tyrime, kurį koordinuoja tarptautinis tiriamosios žurnalistikos centras OCCRP, dalyvauja iš viso 25 žiniasklaidos priemonės iš viso pasaulio. „Siena“ – vienintelis #RussianAssetTracker partneris Lietuvoje.

Ieškojome sklypų, dvarų, įmonių, laivų, lėktuvų ir bet kokio kito vertingo turto, kurio nuosavybė galėtų būti susieta su artima Putino aplinka. Apie kai kuriuos iš šių turtų buvo pranešta anksčiau. Kai kurie čia atskleidžiami pirmą kartą. Kai kuriuos dar reikia atrasti: mes ir toliau ieškosime daugiau nekilnojamojo turto ir jachtų, įtrauksime daugiau pavadinimų ir reguliariai atnaujinsime šią duomenų bazę.

Jei matote, kad kažką praleidome, arba turite informacijos apie turtą, kuris gali būti susijęs su Kremliaus elitu bei Rusijos oligarchais, praneškite mums užpildydami šią formą arba kreipdamiesi tiesiai į „Sienos“ žurnalistus. Konfidencialumą garantuojame.

Kad sukurtų šią duomenų bazę, kurioje būtų įvardintas V.Putino aplinkai priklausantis turtas, OCCRP ir jos partneriai tyrinėjo nekilnojamojo turto ir juridinių asmenų registrus bei duomenis apie ofšorinių įmonių savininkus, surinktus tokiuose tyrimuose kaip „Panama Papers“ ar „Pandora Papers“. 

Įrodyti jachtų, dvarų ir lėktuvų nuosavybę nėra lengva, nes jų savininkai dažnai slepiami už verslo struktūrų, kurių tikruosius savininkus identifikuoti sunku. Į šią duomenų bazę įtraukėme tik tą turtą, kurio nuosavybę aiškiai įrodė OCCRP tyrėjų surinkti duomenys. Taip pat įtraukėme turtą, priklausantį šių asmenų artimiesiems bei statytiniams, kurių ryšys su Rusijos galingaisiais buvo įrodytas anksčiau. Kviečiame naršyti ir dalintis.

Lietuvoje šala tik pinigai

Užsienyje gausu pranešimų apie areštuojamas jachtas ir prabangias vilas, siejamas su Kremliaus elitu. Lietuvoje Rusijos politikams ir oligarchams priklausančio nekilnojamojo turto kol kas neradome. Bet tai nereiškia, kad jo nėra.

Dėl ribotos žurnalistų prieigos prie nekilnojamojo turto registro, ieškoti informacijos jame galime tik pagal tikslų NT adresą. Paprastai tariant, norint rasti asmens, kuriam taikomos sankcijos, namą ar butą, reikia iš anksto žinoti, kur tiksliai jis yra.

Juridinių asmenų naudos gavėjų registras Lietuvoje vis dar neveikia, nors mūsų valstybė yra prisiėmusi įsipareigojimus jį sukurti. Taip pat daug abejonių kelia visuomenės galimybės prieiti prie šio registro duomenų, kai jis galų gale bus paleistas.

„Siena“ palaiko „Transparency International“ Lietuvos skyrių ir kitas visuomenines organizacijas, kurios siekia valstybės valdomų registrų atvėrimo visuomenei. Tik taip galėsime užtikrinti didesnį skaidrumą mūsų valstybėje ir leisime pilietinei visuomenei prisidėti prie Kremliaus elito turtų medžioklės.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) taip pat neskelbia jokių duomenų, apie sankcijų sąrašuose esantiems asmenims priklausantį NT Lietuvoje, kuris buvo įšaldytas taikant ES sankcijas. FNTT skelbiami duomenys rodo, kad kol kas įšaldomos tik piniginės lėšos, siejamos su sankcijų sąrašuose nugulusiais Kremliaus elito veikėjais ir Rusijos oligarchais. Kitaip tariant, dėl sankcijų įšaldyto NT Lietuvoje kol kas nėra.

„Siena“ jau prisidėjo prie ES sankcijų įgyvendinimo Lietuvoje. Būtent po „Sienos“ tyrimo įšaldyta viena didžiausių, o gal ir pati didžiausia pinigų suma, priklausanti vienam subjektui. Tai bendrovės „PhosAgro Lietuva“ sąskaitos, kuriose, FNTT duomenimis, įšaldyti apie 2,9 mln. eurų.

Ši bendrovė tiesiogiai susijusi su Rusijos trąšų milžine „PhosAgro“. Ją kontroliuoja Rusijos oligarchų Gurjevų šeima bei Vladimiras Litvinenka – dėstytojas iš Sankt Peterburgo, prieštaringai vertinamos Vladimiro Putino disertacijos vadovas.

FNTT taip pat skelbia apie įšaldytas bendrovės „Inter Rao Lietuva“ sąskaitas. Apie šią įmonę ir jos ryšį su artimiausiai V.Putino aplinkai priskiriamu Igoriu Sečinu „Siena“ rašė dar pirmosiomis karo Ukrainoje dienomis.

FNTT skelbiamais duomenimis, taikant sankcijas apribojimai pritaikyti 2 juridiniams asmenims, kurie yra įtraukti į sankcijų sąrašą, ir 8 juridiniams asmenims bei 4 fiziniams asmenims, remiantis „sąsajomis per nuosavybės teisę ar kontrolę“.

Bendra Lietuvoje įšaldytų lėšų suma – apie 10,094 mln. eurų, 3,129 mln. JAV dolerių ir 645 tūkst. Rusijos rublių.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.